AV SİLAHI ÜRETİMİNİN KALBİ BAYIR İŞLETMELERİ KAPIYA KİLİT VURDU

TEKNOLOJİ 26.10.2019 - 12:49, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 5335+ kez okundu.
 

AV SİLAHI ÜRETİMİNİN KALBİ BAYIR İŞLETMELERİ KAPIYA KİLİT VURDU

Burdur- Çavdır İlçesi Bayır Mahallesinde hafif av silahı üreten ve günümüze kadar gelen tüfek sanayi işletmeleri teknolojik gelişmelere yenik düşerek kapılarına kilit vurdu.
 Çavdır ilçesine bağlı bir belde iken belde belediyelerinin kapanması ile Çavdır ilçesine bağlı bir mahalle olarak bağlanan Bayır Köyü ülkenin nerede ise birçok yerindeki av silahı parçası sanayi için parça üretmenin yanında otomatik ve yarı otomatik, tek kırma, sporpoze, gibi av tüfekleri üreten firmalar 1990 yıllarda 30 olan atölye sayısı ve çalışanları ile bölgenin ve ülkenin nerede ise en yoğun istihdam sahalarından biri iken bu gün kapılarına kilit vurulmuş durumda yeniden kendilerine uzanacak devlet elini beklemektedirler. Çavdır- Bayır Mahallesinde kendi imkanları ile ayakta durmaya çalışan “Ören Silah Sanayi” için üretim yapan işletmenin sahibinin oğlu “Osman Ören” Bayır mahallesindeki birçok kapısı kilitli işletme yanında küçük çaplı da olsa üretime güç şartlar altında devam ettiği için kapılarını bize açtı. İşletmesinin baba yadigarı olduğunu belirten Osman Ören, sektörün 2014 yılına kadar iyi kötü çalıştı. Ancak 2014 sonrasındaki ülkenin ve işletmelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar bizi bu günlere getirdi. Ata mesleği olan bir sektörün devam etmemesi inanın bizim için hüzün dolu yılların da başlangıcı oldu. Köyümüzde birçok genç bu sanata güvenerek okula dahi gitmedi. Biz 2000’li yıllarda okula gitmedik ve bu sanat bize cazip geldi. Son pişmanlık fayda etmiyor köyde bu gün orta gurubundaki bütün gençler aynı kaderi paylaşıyorlar. Teknolojik yenilenmeye gitmeyen atölyeler ve bizim parça yaptığımız Türkiye genelinde tüfek üreten firmalar zaman içinde SNS tezgahları edinmeye başladılar haliyle bizim el üretimi olan parçalar ve ürettiğimiz tüfekler alıcı pazarlar tarafından terk edilmeye başlandı. El emeği tüfek alan nerede ise Pazar bulunmamaktadır. Şu anda Bayır mahallesindeki 30 dolayındaki işletme kapısına kilit vurdu ve ne tüfek parçası üretiliyor nede av tüfeği yapılmaktadır. Kendi ekonomik gücümüz ile sadece “Ören Silah Sanayi” olarak av silahı üretimi ve parça yapıyoruz. Çavdır ilçe merkezimize bağlı 1300 nüfuslu bir yerleşim yerinde geçmiş yıllarda devletimizin işletmelerde üretim yapan insanımıza katkısı olmuştur. Fakat sektör zor durumda olduğu için bir çok kişinin hayvancılık yaptığı ve tarımsal alanda üretime başladığını söyleyebilirim. Bu gün Bayır köyünde genç nüfus dahil kimi tutarsanız tutunuz silah üretimi konusunda herkes şekilde silah konusunda size bilgi aktarabilir. Devletimizin buradaki insanlara sahip çıkmasını ve bilhassa yapılacak inceleme sonunda gençlerimize büyük bir istihdam sahası açılacağını ifade edebilirim. İşletmelerin kullandığı tornalar ülkemizde iki eksen üzerinden çalışır buradaki usta ve kalfalar aparat dediğimiz bir sistem ile torna tezgahını 6. Eksen olarak çalıştırıyorlar. Yatay ve dikey olarak çalıştırma kabiliyetine sahipler. Bilgi ve beceri açısından önemli bir merkez bu nedenle de destek verilmesi halinde el yapımı av tüfeği ve diğer silah parçalarını yapacak olan bir gücümüz atıl halde durmaktadır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu silah ve teçhizatı üretebilir.
Burdur- Çavdır İlçesi Bayır Mahallesinde hafif av silahı üreten ve günümüze kadar gelen tüfek sanayi işletmeleri teknolojik gelişmelere yenik düşerek kapılarına kilit vurdu.

 Çavdır ilçesine bağlı bir belde iken belde belediyelerinin kapanması ile Çavdır ilçesine bağlı bir mahalle olarak bağlanan Bayır Köyü ülkenin nerede ise birçok yerindeki av silahı parçası sanayi için parça üretmenin yanında otomatik ve yarı otomatik, tek kırma, sporpoze, gibi av tüfekleri üreten firmalar 1990 yıllarda 30 olan atölye sayısı ve çalışanları ile bölgenin ve ülkenin nerede ise en yoğun istihdam sahalarından biri iken bu gün kapılarına kilit vurulmuş durumda yeniden kendilerine uzanacak devlet elini beklemektedirler.

Çavdır- Bayır Mahallesinde kendi imkanları ile ayakta durmaya çalışan “Ören Silah Sanayi” için üretim yapan işletmenin sahibinin oğlu “Osman Ören” Bayır mahallesindeki birçok kapısı kilitli işletme yanında küçük çaplı da olsa üretime güç şartlar altında devam ettiği için kapılarını bize açtı. İşletmesinin baba yadigarı olduğunu belirten Osman Ören, sektörün 2014 yılına kadar iyi kötü çalıştı. Ancak 2014 sonrasındaki ülkenin ve işletmelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar bizi bu günlere getirdi. Ata mesleği olan bir sektörün devam etmemesi inanın bizim için hüzün dolu yılların da başlangıcı oldu. Köyümüzde birçok genç bu sanata güvenerek okula dahi gitmedi. Biz 2000’li yıllarda okula gitmedik ve bu sanat bize cazip geldi. Son pişmanlık fayda etmiyor köyde bu gün orta gurubundaki bütün gençler aynı kaderi paylaşıyorlar.

Teknolojik yenilenmeye gitmeyen atölyeler ve bizim parça yaptığımız Türkiye genelinde tüfek üreten firmalar zaman içinde SNS tezgahları edinmeye başladılar haliyle bizim el üretimi olan parçalar ve ürettiğimiz tüfekler alıcı pazarlar tarafından terk edilmeye başlandı. El emeği tüfek alan nerede ise Pazar bulunmamaktadır. Şu anda Bayır mahallesindeki 30 dolayındaki işletme kapısına kilit vurdu ve ne tüfek parçası üretiliyor nede av tüfeği yapılmaktadır. Kendi ekonomik gücümüz ile sadece “Ören Silah Sanayi” olarak av silahı üretimi ve parça yapıyoruz. Çavdır ilçe merkezimize bağlı 1300 nüfuslu bir yerleşim yerinde geçmiş yıllarda devletimizin işletmelerde üretim yapan insanımıza katkısı olmuştur. Fakat sektör zor durumda olduğu için bir çok kişinin hayvancılık yaptığı ve tarımsal alanda üretime başladığını söyleyebilirim.

Bu gün Bayır köyünde genç nüfus dahil kimi tutarsanız tutunuz silah üretimi konusunda herkes şekilde silah konusunda size bilgi aktarabilir. Devletimizin buradaki insanlara sahip çıkmasını ve bilhassa yapılacak inceleme sonunda gençlerimize büyük bir istihdam sahası açılacağını ifade edebilirim. İşletmelerin kullandığı tornalar ülkemizde iki eksen üzerinden çalışır buradaki usta ve kalfalar aparat dediğimiz bir sistem ile torna tezgahını 6. Eksen olarak çalıştırıyorlar. Yatay ve dikey olarak çalıştırma kabiliyetine sahipler. Bilgi ve beceri açısından önemli bir merkez bu nedenle de destek verilmesi halinde el yapımı av tüfeği ve diğer silah parçalarını yapacak olan bir gücümüz atıl halde durmaktadır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu silah ve teçhizatı üretebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.