BLOK MERMER ÜRETİMİNE PANDEMİ ENGELİ

EKONOMİ 17.02.2021 - 12:53, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3407+ kez okundu.
 

BLOK MERMER ÜRETİMİNE PANDEMİ ENGELİ

Burdur ve ilçelerinde mermer ocağı işletmecileri pandemi nedeni ile Çin’den yeterli blok mermer için yeterli sayıda alıcı gelmediği için ocak işletmeleri yeni dönemi bekliyor.
Burdur da ocak işletmeciliği yapan iş adamı Baki Varol Covit-19 Pandemisi nedeniyle ocaklara Burdur “Bej Mermeri” için alıcı ve mermer eksperi gelmediğini dile getirerek bizler şu anda ocaklarımızın da, işletmelerimizi de düşük kapasite ile çalıştırıyoruz. Geçmişte her gün kapımızı Çin’den gelen Burdur’a Mermer alıcısı müşteri veya eksperler burada ev tutan veya oteller de kalan firma eksperleri ve azda olsa müşteri ile muhatap olmaktayız biz ocak sahipleri Antalya Limanı ve İzmir Limanından İhracatını gerçekleştiren mermer ocağı sahipleriyiz. Ocak işletmeciliğinin desteklenmemesi halinde sayı giderek düşecek ve Burdur Bej Mermeri zarar görecektir. RUHSATLI MERMER OCAĞI SAYISI 300 ÇALIŞAN OCAK SAYISI AZ Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, yaptığı açıklamada; geçmiş yıllarda çalışan mermer ocağı sayısı 100’ün üzerinde iken bu gün ise 100’ün altındadır. Esasen Burdur il merkezi ve ilçelerinde ruhsatlı mermer ocağı sayısı 300 civarındadır ama blok mermer konusunda en büyük alıcı ülke Çin, ve arkasından diğer blok mermer alıcısı ülkeler gelmektedir. Ne var ki Covit-19 Pandemisi nedeniyle bütün dünya etkilendiği gibi Burdur bej mermeri de etkilendi. Burdur bir yandan blok mermercilik ile ülkenin döviz girdisini sağlarken bir yandan da sanayilerimiz de bulunan mermer fabrikalarının kapasiteleri için düğmeye basmış durum da ne var ki fabrikalarımız da üretilen sınıflandırılmış mermerin alıcısı ülkelerin kendi koyduğu kurallar nedeniyle ihracatçı firmalarımız sorunlar yaşamaktadırlar.                     BÖLGE İHRACATINDA ÖNEMLİ GİRDİ MERMER FABRİKALARI Bölgemiz de mermer fabrikaları ve bağlı firmalar ürünlerini iki önemli limanı kullanarak ihracatını alıcı ülkelere göndermektedir. Burdur Bej mermeri gerek blok olarak gerek fabrikalarımız da sınıflandırılmış mermeri alıcı ülkelere Akdeniz limanından göndermektedir. İşletmelerimizin mermer ihracatı ise ikinci alternatif limanı olarak İzmir limanından yapılmaktadır. Son yıllarda Suudi Arabistan Türk malı ürününe kota uygulamaktadır. Gelişmelere bakıldığı zaman ise başta İzmir İhracatçılar Birliği olmak üzere sorun ile ilgilenmektedir. Yaz aylarında Burdur bej mermeri için gerek blok gerekse sınıflandırılmış mermerin ihracatının artacağına inanıyoruz. İnşallah beklediğimiz gibi olur diyoruz.
Burdur ve ilçelerinde mermer ocağı işletmecileri pandemi nedeni ile Çin’den yeterli blok mermer için yeterli sayıda alıcı gelmediği için ocak işletmeleri yeni dönemi bekliyor.

Burdur da ocak işletmeciliği yapan iş adamı Baki Varol Covit-19 Pandemisi nedeniyle ocaklara Burdur “Bej Mermeri” için alıcı ve mermer eksperi gelmediğini dile getirerek bizler şu anda ocaklarımızın da, işletmelerimizi de düşük kapasite ile çalıştırıyoruz. Geçmişte her gün kapımızı Çin’den gelen Burdur’a Mermer alıcısı müşteri veya eksperler burada ev tutan veya oteller de kalan firma eksperleri ve azda olsa müşteri ile muhatap olmaktayız biz ocak sahipleri Antalya Limanı ve İzmir Limanından İhracatını gerçekleştiren mermer ocağı sahipleriyiz. Ocak işletmeciliğinin desteklenmemesi halinde sayı giderek düşecek ve Burdur Bej Mermeri zarar görecektir.

RUHSATLI MERMER OCAĞI SAYISI 300 ÇALIŞAN OCAK SAYISI AZ

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, yaptığı açıklamada; geçmiş yıllarda çalışan mermer ocağı sayısı 100’ün üzerinde iken bu gün ise 100’ün altındadır. Esasen Burdur il merkezi ve ilçelerinde ruhsatlı mermer ocağı sayısı 300 civarındadır ama blok mermer konusunda en büyük alıcı ülke Çin, ve arkasından diğer blok mermer alıcısı ülkeler gelmektedir. Ne var ki Covit-19 Pandemisi nedeniyle bütün dünya etkilendiği gibi Burdur bej mermeri de etkilendi. Burdur bir yandan blok mermercilik ile ülkenin döviz girdisini sağlarken bir yandan da sanayilerimiz de bulunan mermer fabrikalarının kapasiteleri için düğmeye basmış durum da ne var ki fabrikalarımız da üretilen sınıflandırılmış mermerin alıcısı ülkelerin kendi koyduğu kurallar nedeniyle ihracatçı firmalarımız sorunlar yaşamaktadırlar.

                    BÖLGE İHRACATINDA ÖNEMLİ GİRDİ MERMER FABRİKALARI

Bölgemiz de mermer fabrikaları ve bağlı firmalar ürünlerini iki önemli limanı kullanarak ihracatını alıcı ülkelere göndermektedir. Burdur Bej mermeri gerek blok olarak gerek fabrikalarımız da sınıflandırılmış mermeri alıcı ülkelere Akdeniz limanından göndermektedir. İşletmelerimizin mermer ihracatı ise ikinci alternatif limanı olarak İzmir limanından yapılmaktadır. Son yıllarda Suudi Arabistan Türk malı ürününe kota uygulamaktadır. Gelişmelere bakıldığı zaman ise başta İzmir İhracatçılar Birliği olmak üzere sorun ile ilgilenmektedir. Yaz aylarında Burdur bej mermeri için gerek blok gerekse sınıflandırılmış mermerin ihracatının artacağına inanıyoruz. İnşallah beklediğimiz gibi olur diyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.