BORSA BAŞKANI GÜNDÜZALP; “ANIZ YAKMAK TOPRAĞIN DÜŞMANIDIR!”

EKONOMİ 07.07.2020 - 10:46, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3120+ kez okundu.
 

BORSA BAŞKANI GÜNDÜZALP; “ANIZ YAKMAK TOPRAĞIN DÜŞMANIDIR!”

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, anız yakılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Toprağın en büyük düşmanının anız yakmak olduğunu vurgulayan Başkan Gündüzalp, “Anız yakmak sadece çevremize ve biyo çeşitliliğe değil, toprağımızda bulunan birçok yararlı organik maddelerin de yok olmasına sebep olmaktadır” dedi. Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, bazı çiftçilerin anız yaktığını belirterek, bu uygulamadan kesinlikle vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle hububat hasadı sonrası anızların yakıldığını belirten Gündüzalp, “Bazı çiftçilerimiz toprak işlemede kolaylık sağlamak ve tarladaki artıkları yok etmek amacıyla yasak olmasına rağmen anız yakmaya devam ediyor. Bu ilkel yöntem, fayda sağlamanın aksine hem çiftçimize hem de ekosisteme ciddi zarar veriyor” şeklinde konuştu. Anız yakma esnasında, sıcaklığın 200-250 santigrat dereceye yükseldiği anız yangınlarında sadece toprağın değil, aynı zamanda canlı çeşidinin de yok olduğunu belirten Gündüzalp, “Yanma esnasında oluşan yüksek ısı, toprağımızdaki organik maddeleri yok ederken, aynı zamanda verimliliği de düşürüyor. Rutin bir tarımsal uygulama gibi görünen bu durum, ekosistemimizde telafisi mümkün olmayan ciddi hasarlara neden oluyor” dedi. Hasat mevsiminin sonlarına doğru yaklaştığımız şu günlerde, çiftçilere seslenen Gündüzalp, “Anız yangınları zaman zaman kontrolden çıkarak yangına dönüşmekte, zaman zaman can ve mal kayıplarına neden olabilmektedir. Anız yakma işlemi, doğal dengeyi bozduğu gibi birçok canlının beslenme ve korunma alanlarını da yok etmektedir. Unutulmamalıyız ki, insanlar olmadan diğer canlılar ve çevre varlığını sürdürebilir ancak çevre olmadan insanlar varlıklarını sürdüremezler.  
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, anız yakılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Toprağın en büyük düşmanının anız yakmak olduğunu vurgulayan Başkan Gündüzalp, “Anız yakmak sadece çevremize ve biyo çeşitliliğe değil, toprağımızda bulunan birçok yararlı organik maddelerin de yok olmasına sebep olmaktadır” dedi.

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, bazı çiftçilerin anız yaktığını belirterek, bu uygulamadan kesinlikle vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle hububat hasadı sonrası anızların yakıldığını belirten Gündüzalp, “Bazı çiftçilerimiz toprak işlemede kolaylık sağlamak ve tarladaki artıkları yok etmek amacıyla yasak olmasına rağmen anız yakmaya devam ediyor. Bu ilkel yöntem, fayda sağlamanın aksine hem çiftçimize hem de ekosisteme ciddi zarar veriyor” şeklinde konuştu.

Anız yakma esnasında, sıcaklığın 200-250 santigrat dereceye yükseldiği anız yangınlarında sadece toprağın değil, aynı zamanda canlı çeşidinin de yok olduğunu belirten Gündüzalp, “Yanma esnasında oluşan yüksek ısı, toprağımızdaki organik maddeleri yok ederken, aynı zamanda verimliliği de düşürüyor. Rutin bir tarımsal uygulama gibi görünen bu durum, ekosistemimizde telafisi mümkün olmayan ciddi hasarlara neden oluyor” dedi.

Hasat mevsiminin sonlarına doğru yaklaştığımız şu günlerde, çiftçilere seslenen Gündüzalp, “Anız yangınları zaman zaman kontrolden çıkarak yangına dönüşmekte, zaman zaman can ve mal kayıplarına neden olabilmektedir. Anız yakma işlemi, doğal dengeyi bozduğu gibi birçok canlının beslenme ve korunma alanlarını da yok etmektedir. Unutulmamalıyız ki, insanlar olmadan diğer canlılar ve çevre varlığını sürdürebilir ancak çevre olmadan insanlar varlıklarını sürdüremezler.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.