BURDUR’DA ADLİ YILIN AÇILIŞI TÖRENLERLE BAŞLADI

GÜNDEM 02.09.2019 - 10:46, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3541+ kez okundu.
 

BURDUR’DA ADLİ YILIN AÇILIŞI TÖRENLERLE BAŞLADI

“Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.”
Burdur’da 2019- 2020 yılı adli yılın başlaması nedeniyle Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtı önün de toplanan Burdur Baro Başkanlığına kayıtlı meslek mensubu avukatlar ve hakim ve savcılar Burdur Barosu lokalinde toplandılar. Buradan Cumhuriyet meydanındaki Atatürk anıtı önünde topladılar ve cüppelerini giyerek tören için hazırlıklarını tamamladılar. Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Özkan Gürdoğan ve Burdur Baro Başkanı Ramazan Gedik Atatürk Anıtına çelenk koydular. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardandan tören sona erdi. Burdur Barosu Başkanı Ramazan Gedik, yaptığı yazılı açıklamada; Anayasamızın 2. maddesine göre ; “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.”  Anayasa da Cumhuriyetimizin bir hukuk Devleti olduğu belirtilmiş ve aynı madde de adalet anlayışına da vurgu yapılmıştır.Cumhuriyetimiz de, Hukuk Devleti olmanın tüm kurum ve kuralları işletilirse yargısı da daha çok adalet dağıtabilir.        Yargıdan beklenen, hak ve adalet arayanlar için savunma kalkanı ve sığınağı olmasıdır. Vatandaş hukuka güven hisseder ve saygı duyarsa, hak ve adalet arayışı için hukuki yollara müracaat eder. Bu güven ve saygı hissinin artması için de hukukun devletine işlerlik kazandırılması gerekir.  Hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, tarafsız ve bağımsız fakat sorumlu yargı, savunmanın serbestliği, savunmaya saygı, liyakat, eşitlik ve ahlak ; hukuk Devleti olmanın öncelikli kuralladır. Bu kurallar çağdaş demokrasiler de yerleşmiş ve uygulanmaktadır. Ve bunların uygulanabilmesi için değişik adlar altında toplantılar yapmaya, bildirgeler yayınlamaya gerek yoktur. Çünkü, yeni bir icat (buluş)  yapılmayacaktır. Niyet ve samimiyet yeterlidir.         Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü, güvenli, istikrarlı ve itibarlı olması için tam anlamıyla Hukuk Devleti olması gerekir. Bugün içinse Hukuk Devleti olmanın ne yazık ki uzağındayız. Burdur Barosu Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 2. maddesinde belirtilen Cumhuriyetin niteliklerine bağlıdır ve hayata geçirilmesi için mücadele edecektir.  
“Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.”

Burdur’da 2019- 2020 yılı adli yılın başlaması nedeniyle Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtı önün de toplanan Burdur Baro Başkanlığına kayıtlı meslek mensubu avukatlar ve hakim ve savcılar Burdur Barosu lokalinde toplandılar. Buradan Cumhuriyet meydanındaki Atatürk anıtı önünde topladılar ve cüppelerini giyerek tören için hazırlıklarını tamamladılar. Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Özkan Gürdoğan ve Burdur Baro Başkanı Ramazan Gedik Atatürk Anıtına çelenk koydular. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardandan tören sona erdi.

Burdur Barosu Başkanı Ramazan Gedik, yaptığı yazılı açıklamada; Anayasamızın 2. maddesine göre ; “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.” 

Anayasa da Cumhuriyetimizin bir hukuk Devleti olduğu belirtilmiş ve aynı madde de adalet anlayışına da vurgu yapılmıştır.Cumhuriyetimiz de, Hukuk Devleti olmanın tüm kurum ve kuralları işletilirse yargısı da daha çok adalet dağıtabilir.

       Yargıdan beklenen, hak ve adalet arayanlar için savunma kalkanı ve sığınağı olmasıdır. Vatandaş hukuka güven hisseder ve saygı duyarsa, hak ve adalet arayışı için hukuki yollara müracaat eder. Bu güven ve saygı hissinin artması için de hukukun devletine işlerlik kazandırılması gerekir. 

Hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, tarafsız ve bağımsız fakat sorumlu yargı, savunmanın serbestliği, savunmaya saygı, liyakat, eşitlik ve ahlak ; hukuk Devleti olmanın öncelikli kuralladır.

Bu kurallar çağdaş demokrasiler de yerleşmiş ve uygulanmaktadır. Ve bunların uygulanabilmesi için değişik adlar altında toplantılar yapmaya, bildirgeler yayınlamaya gerek yoktur. Çünkü, yeni bir icat (buluş)  yapılmayacaktır. Niyet ve samimiyet yeterlidir.

        Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü, güvenli, istikrarlı ve itibarlı olması için tam anlamıyla Hukuk Devleti olması gerekir. Bugün içinse Hukuk Devleti olmanın ne yazık ki uzağındayız.

Burdur Barosu Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 2. maddesinde belirtilen Cumhuriyetin niteliklerine bağlıdır ve hayata geçirilmesi için mücadele edecektir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.