BURDUR DSP İL BAŞKANI ALİ ÜNAL; “ KIBRIS, TÜRK HÜKÜMETİ VE ORDUSUNUN ZAFERİDİR”

DİĞER 20.07.2020 - 12:49, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4227+ kez okundu.
 

BURDUR DSP İL BAŞKANI ALİ ÜNAL; “ KIBRIS, TÜRK HÜKÜMETİ VE ORDUSUNUN ZAFERİDİR”

Yunanistan adadaki asker mevcudunu 200.000’e çıkarmıştı. Tüm bunlar Rum ve Türk halklarının arasındaki uçurumu derinleştirmişti.
Burdur DSP İl Başkanı Ali Ünal,; yaptığı açıklamada; Türk Devletinin nefesi tükenmiş ve askeri müdahale şart olmuştu. Tarihler 20 Temmuz 1974 tarihini gösterdiğinde Türk uçakları Kıbrıs semalarını süslemeye başladı. Yunan birlikleri bir yandan bombalanırken bir yandan da adaya havadan ve denizden indirme yapılıyordu. Bütün olumsuzluklara ve eldeki imkanlara rağmen, yıllarca ada da at koşturan ve katliam yapan Rum çeteleri ve ENOSİS yanlıları Türk hükümetinin kararlılığı ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in başında bulunduğu Koalisyon hükümetinin verdiği destek ile Türk Silahlı Kuvvetleri çıkarma yapıyordu. Bu güne kadar pansuman tedbirler ile geçiştirilmeye çalışılan “Kıbrıs sorunu” ayakları yara basan kararlılıkla Yunan devletinin ve Rum çetelerinin hükmü şahsiyeti kalmayacak şekilde ortadan kaldırılıyordu. Bir yandan beşparmak dağlarına uçaklarla hava birlikleri indirilirken, bir yandan da Girne limanındaki deniz dibine Rum çeteleri tarafından Deniz piyadelerinin çıkarmasını önlemek amacı ile gemilerin limana yanaşmaması için bu konudaki demir kafesli telleri SAT ve SAS deniz komandoları tarafından demir kesme makasları ile sökülüp atılarak bertaraf ediliyordu. Tüm dünya hayranlık içinde Bülent Ecevit hükümetini ve Türk ordusunun Kıbrıs da gösterdiği kararlılık ve başarıyı hayranlıkla seyrediyordu Kıbrıs’ta 967 yılında Yunanistan hükümeti tekrar el değiştirince hükümet ENOSİS’e ulaşmak için tekrar harekete geçti. Fakat Türk Devleti ile mutabakat sağlanamayınca Kıbrıs’ta bulunan Boğaziçi ve Geçitkale köylerine saldırmaya başladılar. Saldırıların hemen ardından Türkiye adaya müdahale hakkını belirteceğini açıkladıktan sonra Yunanistan askeri güçlerini adadan çekti. Makarisos adanın Türklerden ancak ekonomik yıpratma ile alınabileceğini savunurken karşı grup ise EOKA lideri Nikos Sampson etrafında toplanarak Makarios’u devirdiler. 1974 tarihinde adada sular tekrar ısınmaya başlayınca Türkiye 1960 Anayasasına dayanarak İngiltere’ye ortak müdahale teklifinde bulundu. Fakat Türkler ölmeye devam ettikçe ülkenin vicdanı buna seyirci kalamazdı. Tarihler 20 Temmuz 1974 tarihini gösterdiğinde “Kıbrıs Barış Harekatı”  başladı. Bu harekat Yunanistan’daki Sampson darbe hükümetinin de sonunu getirecekti. Burdur DSP İl Başkanı Ali Ünal 1974 Kıbrıs Barış Harekatı 45 Yıl etkinlikleri Kuzey Kıbrıs ve Anavatan Türkiye de çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır. Partimizin değişmez lideri Bülent Ecevit ve Kıbrıs Beşparmak dağları ve Girne limanında hayatı pahasına savaşan ve bu uğurda canlarını hiçe sayan kahraman Türk ordusunun her kademedeki askerleri ve Kıbrıs’lı soydaşlarımızı yad ediyor. Gazilerimize uzun ömür diliyorum.
Yunanistan adadaki asker mevcudunu 200.000’e çıkarmıştı. Tüm bunlar Rum ve Türk halklarının arasındaki uçurumu derinleştirmişti.

Burdur DSP İl Başkanı Ali Ünal,; yaptığı açıklamada; Türk Devletinin nefesi tükenmiş ve askeri müdahale şart olmuştu. Tarihler 20 Temmuz 1974 tarihini gösterdiğinde Türk uçakları Kıbrıs semalarını süslemeye başladı. Yunan birlikleri bir yandan bombalanırken bir yandan da adaya havadan ve denizden indirme yapılıyordu. Bütün olumsuzluklara ve eldeki imkanlara rağmen, yıllarca ada da at koşturan ve katliam yapan Rum çeteleri ve ENOSİS yanlıları Türk hükümetinin kararlılığı ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in başında bulunduğu Koalisyon hükümetinin verdiği destek ile Türk Silahlı Kuvvetleri çıkarma yapıyordu.

Bu güne kadar pansuman tedbirler ile geçiştirilmeye çalışılan “Kıbrıs sorunu” ayakları yara basan kararlılıkla Yunan devletinin ve Rum çetelerinin hükmü şahsiyeti kalmayacak şekilde ortadan kaldırılıyordu. Bir yandan beşparmak dağlarına uçaklarla hava birlikleri indirilirken, bir yandan da Girne limanındaki deniz dibine Rum çeteleri tarafından Deniz piyadelerinin çıkarmasını önlemek amacı ile gemilerin limana yanaşmaması için bu konudaki demir kafesli telleri SAT ve SAS deniz komandoları tarafından demir kesme makasları ile sökülüp atılarak bertaraf ediliyordu. Tüm dünya hayranlık içinde Bülent Ecevit hükümetini ve Türk ordusunun Kıbrıs da gösterdiği kararlılık ve başarıyı hayranlıkla seyrediyordu

Kıbrıs’ta 967 yılında Yunanistan hükümeti tekrar el değiştirince hükümet ENOSİS’e ulaşmak için tekrar harekete geçti. Fakat Türk Devleti ile mutabakat sağlanamayınca Kıbrıs’ta bulunan Boğaziçi ve Geçitkale köylerine saldırmaya başladılar. Saldırıların hemen ardından Türkiye adaya müdahale hakkını belirteceğini açıkladıktan sonra Yunanistan askeri güçlerini adadan çekti. Makarisos adanın Türklerden ancak ekonomik yıpratma ile alınabileceğini savunurken karşı grup ise EOKA lideri Nikos Sampson etrafında toplanarak Makarios’u devirdiler. 1974 tarihinde adada sular tekrar ısınmaya başlayınca Türkiye 1960 Anayasasına dayanarak İngiltere’ye ortak müdahale teklifinde bulundu. Fakat Türkler ölmeye devam ettikçe ülkenin vicdanı buna seyirci kalamazdı. Tarihler 20 Temmuz 1974 tarihini gösterdiğinde “Kıbrıs Barış Harekatı”  başladı. Bu harekat Yunanistan’daki Sampson darbe hükümetinin de sonunu getirecekti.

Burdur DSP İl Başkanı Ali Ünal 1974 Kıbrıs Barış Harekatı 45 Yıl etkinlikleri Kuzey Kıbrıs ve Anavatan Türkiye de çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır. Partimizin değişmez lideri Bülent Ecevit ve Kıbrıs Beşparmak dağları ve Girne limanında hayatı pahasına savaşan ve bu uğurda canlarını hiçe sayan kahraman Türk ordusunun her kademedeki askerleri ve Kıbrıs’lı soydaşlarımızı yad ediyor. Gazilerimize uzun ömür diliyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.