BURDUR GÖLÜ İÇİN ÇEKİLEN ‘GÖLE YAS BELGESELİ’ FİLM OLUYOR’

KÜLTÜR 23.01.2017 - 09:41, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4425+ kez okundu.
 

BURDUR GÖLÜ İÇİN ÇEKİLEN ‘GÖLE YAS BELGESELİ’ FİLM OLUYOR’

Burdur Gölü’nün kurtarılması için çekilen “Göle yas” Belgesinin çekimlerinin ikinci bölümü için çalışmalara başlandı.
   Burdur Gölü’ne, Hayat Verelim Derneği’nin çalışmaları ile iki yıl önce başlatılan ve belgeselin yönetmenliğini  Burdur doğumlu Mehmet Şafak Türkel’in yaptığı “Göl’e Yas Belgeselinin ikinci bölümlerinin çekimine başlandı. Çekimlerin ikinci bölümünde yer alacak Sanatçılar Sinem Kobal, aynı zamanda belgeselin yönetmenliğini de yapan Mehmet Şafak Türkel ve diğer oyuncular ise gün boyu çalışmalarını Karakent Köyü sınırları içerisindeki Lisinia “Yaban Hayatı Koruma Merkezi” ve Burdur Gölü sahillerinde gün boyu sürdürdüler. Göle Yas Belgeselinin Yönetmeni, olan Mehmet Şafak Türkel, çekimler öncesinde yaptığı basın açıklamasında; “ Göle yas belgeselinin birinci bölümünü çektik ve belgeselin gösterime girmesi ve sonrasında bir hayli mesafe aldık. Ancak bu devletin ve ilgili kurumların ‘ Göl eylem Planı’ hamlesi ve ötesine geçmedi. Göl için daha çok çalışmanın yapılması gerektiği şeklindeki değerlendirmenin ardından göl için ikinci bölüm belgeselin çekilmesi çalışmalarına başladık. Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği, yöneticileri ile konuşarak daha fazla farkındalık yaratmak için çalışmalarımızın hazırlıkları sonrasında ekibimiz ile çekimlerimize başladık.                                        GÖLE YAS BELGESELİ FİLM OLACAK Burdur Gölü’nün kurtarılması ve çekilen sularının yeniden hayat bulması için “Göle Hayat Verelim Derneği” yönetimi ile konunun bir sinema filmi yapılması konusunda gerekli görüşmeleri yaparak karar verdik. Yaz aylarının ortalarına doğru oyuncu kadrosu ile gelerek çekimlere başlayacağız. Bu film de profesyonel oyunculardan ziyade ağırlıklı olarak yöre insanı ile çalışmak istiyorum. Bütün çalışmalarımızı otantik ve yöresel kavramlar üzerinden yapmak istiyorum. Belgeselin yönetmeni Mehmet Şafak Türkel, “Göle Yas” Belgeselinin ikinci bölümünde ben bir düğün fotoğrafçısını ve Sinem Kobal’a aşık bir şahsı oynuyorum. Belgeselin birinci bölümünde ben bu Göl’ü kurtarmak için sürdürdüğüm çabalarım sonunda kurtaramazsam kendimi yakarım demiştim ama kendimi yakamadım. Ancak ikinci bölümde kendimi gölün sularına bırakarak intihar edeceğim ve gölün kurtulması halinde tekrar hayata döneceğim dedi.                                GÖL SULARININ ÇEKİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR Yaban Hayatı Koruma Merkezi, sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca ise yaptığı açıklamada Burdur gölünün kurtarılmasının önündeki en büyük engel gölü besleyen kaynakların önlerinin çeşitli nedenlerle engellenmesidir. İkinci neden ise Burdur gölü çevresinin mutlaka suya çok az ihtiyaç duyan bitki çeşitliliğinin artırılması, tarım alanlarının vahşi sulama sistemi yerine suyun istikrarlı şekilde kullanılmasını sağlayacak sistemlerin devreye sokulması gerekmektedir. Suya ihtiyacın çok az olduğuna inandığımız büyükbaş hayvancılık yerine küçükbaş hayvancılığın da tercihinin yapılması seçenekler arasında bulundurulmasından geçmektedir dedi.          
Burdur Gölü’nün kurtarılması için çekilen “Göle yas” Belgesinin çekimlerinin ikinci bölümü için çalışmalara başlandı.

   Burdur Gölü’ne, Hayat Verelim Derneği’nin çalışmaları ile iki yıl önce başlatılan ve belgeselin yönetmenliğini  Burdur doğumlu Mehmet Şafak Türkel’in yaptığı “Göl’e Yas Belgeselinin ikinci bölümlerinin çekimine başlandı. Çekimlerin ikinci bölümünde yer alacak Sanatçılar Sinem Kobal, aynı zamanda belgeselin yönetmenliğini de yapan Mehmet Şafak Türkel ve diğer oyuncular ise gün boyu çalışmalarını Karakent Köyü sınırları içerisindeki Lisinia “Yaban Hayatı Koruma Merkezi” ve Burdur Gölü sahillerinde gün boyu sürdürdüler.

Göle Yas Belgeselinin Yönetmeni, olan Mehmet Şafak Türkel, çekimler öncesinde yaptığı basın açıklamasında; “ Göle yas belgeselinin birinci bölümünü çektik ve belgeselin gösterime girmesi ve sonrasında bir hayli mesafe aldık. Ancak bu devletin ve ilgili kurumların ‘ Göl eylem Planı’ hamlesi ve ötesine geçmedi. Göl için daha çok çalışmanın yapılması gerektiği şeklindeki değerlendirmenin ardından göl için ikinci bölüm belgeselin çekilmesi çalışmalarına başladık. Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği, yöneticileri ile konuşarak daha fazla farkındalık yaratmak için çalışmalarımızın hazırlıkları sonrasında ekibimiz ile çekimlerimize başladık.

                                       GÖLE YAS BELGESELİ FİLM OLACAK

Burdur Gölü’nün kurtarılması ve çekilen sularının yeniden hayat bulması için “Göle Hayat Verelim Derneği” yönetimi ile konunun bir sinema filmi yapılması konusunda gerekli görüşmeleri yaparak karar verdik. Yaz aylarının ortalarına doğru oyuncu kadrosu ile gelerek çekimlere başlayacağız. Bu film de profesyonel oyunculardan ziyade ağırlıklı olarak yöre insanı ile çalışmak istiyorum. Bütün çalışmalarımızı otantik ve yöresel kavramlar üzerinden yapmak istiyorum. Belgeselin yönetmeni Mehmet Şafak Türkel, “Göle Yas” Belgeselinin ikinci bölümünde ben bir düğün fotoğrafçısını ve Sinem Kobal’a aşık bir şahsı oynuyorum. Belgeselin birinci bölümünde ben bu Göl’ü kurtarmak için sürdürdüğüm çabalarım sonunda kurtaramazsam kendimi yakarım demiştim ama kendimi yakamadım. Ancak ikinci bölümde kendimi gölün sularına bırakarak intihar edeceğim ve gölün kurtulması halinde tekrar hayata döneceğim dedi.

                               GÖL SULARININ ÇEKİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

Yaban Hayatı Koruma Merkezi, sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca ise yaptığı açıklamada Burdur gölünün kurtarılmasının önündeki en büyük engel gölü besleyen kaynakların önlerinin çeşitli nedenlerle engellenmesidir. İkinci neden ise Burdur gölü çevresinin mutlaka suya çok az ihtiyaç duyan bitki çeşitliliğinin artırılması, tarım alanlarının vahşi sulama sistemi yerine suyun istikrarlı şekilde kullanılmasını sağlayacak sistemlerin devreye sokulması gerekmektedir. Suya ihtiyacın çok az olduğuna inandığımız büyükbaş hayvancılık yerine küçükbaş hayvancılığın da tercihinin yapılması seçenekler arasında bulundurulmasından geçmektedir dedi.

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.