BURDUR VALİSİ HASAN ŞILDAK FASULYE TOPLADI.

EKONOMİ 20.08.2018 - 13:38, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3909+ kez okundu.
 

BURDUR VALİSİ HASAN ŞILDAK FASULYE TOPLADI.

Vali Hasan Şıldak, Fasulye üretiminde önemli bir kümelenmenin olduğu Çatağıl Köyü İnsuyu bölgesinde yerinde incelemelerde bulundu.
Vali Hasan Şıldak, incelemeleri sırasında, İl Tarım ve Orman Müdür V. Oktay Darcan ve Fasulye üreticilerinden fasulye üretimi, bu yıl ki ürün verimi ve fiyatlar konusunda bilgiler aldı. Marka olma yolunda ilerleyen İnsuyu Fasulyesi, hasat döneminde mevcut pazarın % 20’sine karşılık gelen bir üretimle, özellikle merkeze bağlı Çatağıl, Kurna, Günalan, Halıcılar ve yakın köylerdeki çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı. Olduğu ifade edildi. Pazar alternatifi konusun da sıkıntılarını dile getiren çiftçiler diğer bölgelerde ürün çıkmasının ardından tüccar fiyat kırmaktadır. Burdur valisi Hasan Şıldak gelecek yıllarda soruna çözüm arayacaklarını söyledi çalışanlar ile birlikte fasulye topladı. 8 bin dönüm araziden günlük 150 tona yakın üretimle, yıl içerisinde ortalama 24 bin tona kadar ürün bekleniyor.   HASAT DÖNEMİNDE TÜRKİYE FASULYE ÜRETİMİNİN YÜZDE YİRMİSİ İNSUYU BÖLGESİNDEN KARŞILANIYOR  “Burdur Merkez İnsuyu Çatağıl köyü sınırları içinde geniş bir alanda fasulye üretimi yapılıyor. Burada yapılan fasulye üretiminin birkaç özelliği var. Öncelikle birim alanda alınan ürün olarak baktığımızda bu bölgede en çok fasulyeden verim alındığı ortada. Bu verimle birlikte adeta İnsuyu fasulyesi olarak marka olma yolunda ilerleyen, günlük 150 tona yakın üretim kapasitesine sahip bir üretim söz konusu. Mevsimsel olarak hasat dönemi göz önüne alındığında Türkiye'nin fasulye piyasasının yaklaşık olarak % 20'sini varan bir üretim kapasitesi var.  Bu üretim başarının altında yatan sebep bizim görebildiğimiz kadarı ile bölgede fasulye üretimi noktasında önemli bir kümelenme söz konusu. Tarım Müdürlüğümüz başta olmak üzere bu üretim çizgisinin daha da iyileştirilmesi üst seviyeye çıkarılması için Valiliğimiz olarak da konuyu yakından takip edeceğiz. Üreticilerimizin başarılı olması ve veriminin artırılması konusunda da çeşitli desteklerimiz söz konusu. Bugün de fasulye tarlasına gelerek üreticilerimizin hasad çalışmalarını yakından görme fırsatı bulduk. Üreticimiz Adem Soylu bizi tarlasında misafir etti. Kendilerine teşekkür ediyor, hayırlı bereketli ürünler ve kazançlar diliyorum” dedi.  
Vali Hasan Şıldak, Fasulye üretiminde önemli bir kümelenmenin olduğu Çatağıl Köyü İnsuyu bölgesinde yerinde incelemelerde bulundu.

Vali Hasan Şıldak, incelemeleri sırasında, İl Tarım ve Orman Müdür V. Oktay Darcan ve Fasulye üreticilerinden fasulye üretimi, bu yıl ki ürün verimi ve fiyatlar konusunda bilgiler aldı. Marka olma yolunda ilerleyen İnsuyu Fasulyesi, hasat döneminde mevcut pazarın % 20’sine karşılık gelen bir üretimle, özellikle merkeze bağlı Çatağıl, Kurna, Günalan, Halıcılar ve yakın köylerdeki çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı. Olduğu ifade edildi. Pazar alternatifi konusun da sıkıntılarını dile getiren çiftçiler diğer bölgelerde ürün çıkmasının ardından tüccar fiyat kırmaktadır. Burdur valisi Hasan Şıldak gelecek yıllarda soruna çözüm arayacaklarını söyledi çalışanlar ile birlikte fasulye topladı. 8 bin dönüm araziden günlük 150 tona yakın üretimle, yıl içerisinde ortalama 24 bin tona kadar ürün bekleniyor.  

HASAT DÖNEMİNDE TÜRKİYE FASULYE ÜRETİMİNİN YÜZDE YİRMİSİ İNSUYU BÖLGESİNDEN KARŞILANIYOR 

“Burdur Merkez İnsuyu Çatağıl köyü sınırları içinde geniş bir alanda fasulye üretimi yapılıyor. Burada yapılan fasulye üretiminin birkaç özelliği var. Öncelikle birim alanda alınan ürün olarak baktığımızda bu bölgede en çok fasulyeden verim alındığı ortada. Bu verimle birlikte adeta İnsuyu fasulyesi olarak marka olma yolunda ilerleyen, günlük 150 tona yakın üretim kapasitesine sahip bir üretim söz konusu. Mevsimsel olarak hasat dönemi göz önüne alındığında Türkiye'nin fasulye piyasasının yaklaşık olarak % 20'sini varan bir üretim kapasitesi var. 

Bu üretim başarının altında yatan sebep bizim görebildiğimiz kadarı ile bölgede fasulye üretimi noktasında önemli bir kümelenme söz konusu. Tarım Müdürlüğümüz başta olmak üzere bu üretim çizgisinin daha da iyileştirilmesi üst seviyeye çıkarılması için Valiliğimiz olarak da konuyu yakından takip edeceğiz. Üreticilerimizin başarılı olması ve veriminin artırılması konusunda da çeşitli desteklerimiz söz konusu. Bugün de fasulye tarlasına gelerek üreticilerimizin hasad çalışmalarını yakından görme fırsatı bulduk. Üreticimiz Adem Soylu bizi tarlasında misafir etti. Kendilerine teşekkür ediyor, hayırlı bereketli ürünler ve kazançlar diliyorum” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.