BURDUR YÖRÜK GÖÇÜ FESTİVALİNİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

KÜLTÜR 14.04.2019 - 15:03, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3393+ kez okundu.
 

BURDUR YÖRÜK GÖÇÜ FESTİVALİNİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kültür etkinlikleri haftası çerçevesinde 2’incisi düzenlenen Yörük göçü ve yareni toyu , çevre illerden gelen Yörük beyleri ve genç alperenler ile gerçekleştirildi.
Burdur da Atatürk’ün Burdur ziyaretlerinde halk tarafından karşılandığı Çatalpınar kavşağından yola çıkar Yörük geleneklerine göre giyinmiş Yörük beyleri, Yörüklerin yaylaya göçleri sırasında olmazları arasında yer alan deve ve atlı süvarileri, mehteran, ve Alperenler ile protokol yürüyüş kortejinde ise yerini aldı İsmet İnönü Bulvarını takiben yürüyüşe devam eden kortej, gazi caddesini takiben uzay çatı altına gelerek yürüyüşlerini sona erdirdi. Burdur Yörük Kültür Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Alaettin Kalkan; yaptığı konuşmada bu yıl 2’incisi gerçekleşen Yörük göçü ve yareni toyumuza “Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı, Ülkemizin çeşitli yörelerinden gelen Konfederasyon, Federasyon, ve Dernek Başkanları özüne ve sözüne sahip çıkan Burdur halkı olmak üzere herkese hoş geldiniz diyorum.” Burdur İl Beyi değerli büyüğümüz, “Mehmet Cadıl” bu yıl yurt dışında olduğu için etkinliklerimizde yer alamamıştır. Kendisinin burada etkinliğimizde yer alan tüm kesimlere selamlarını iletmek istiyorum. Biz Yörükler bilindiği üzere orta Asya’dan bu yana konar göçer bir millet olarak tarih sahnesinde, tüm zorluklara rağmen yer almaktayız. Adımız öz Türkçede “Yürümek” fiilinden türetilmiştir. Milletler için de yerimizi “yürüyen Türkler” olarak bilinmektedir.Yörük Türkmenleri birbirine olan sağlılıkları, vatan sevgileri, sofrasında bereket çadırında dostluk ve yarenlikleri ile asırlar boyu bir arada tutacaklardır. Bizleri ve bizlerden sonra vatan edindiğimiz bu topraklarda güler yüzümüz ve cesaretimiz dostlarımıza güven, düşmanlarımıza korku verecektir. Evlatlarımıza bu vatan bu bayrak ve minarelerimizde susmak bilmeyen ezanlar ile daima bir ve beraber olmamızı sağlayacaktır. Türkmen derneklerimizin hedefi ve amacı bizden sonra hayatı devam ettirecek evlatlarımızın gelenek, görenek, örf ve adetlerimize bağlı vatan, millet, ve bayrak sevdalısı barışçı bir toplum yetiştirmesini sağlayacaktır.
Kültür etkinlikleri haftası çerçevesinde 2’incisi düzenlenen Yörük göçü ve yareni toyu , çevre illerden gelen Yörük beyleri ve genç alperenler ile gerçekleştirildi.

Burdur da Atatürk’ün Burdur ziyaretlerinde halk tarafından karşılandığı Çatalpınar kavşağından yola çıkar Yörük geleneklerine göre giyinmiş Yörük beyleri, Yörüklerin yaylaya göçleri sırasında olmazları arasında yer alan deve ve atlı süvarileri, mehteran, ve Alperenler ile protokol yürüyüş kortejinde ise yerini aldı İsmet İnönü Bulvarını takiben yürüyüşe devam eden kortej, gazi caddesini takiben uzay çatı altına gelerek yürüyüşlerini sona erdirdi.

Burdur Yörük Kültür Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Alaettin Kalkan; yaptığı konuşmada bu yıl 2’incisi gerçekleşen Yörük göçü ve yareni toyumuza “Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı, Ülkemizin çeşitli yörelerinden gelen Konfederasyon, Federasyon, ve Dernek Başkanları özüne ve sözüne sahip çıkan Burdur halkı olmak üzere herkese hoş geldiniz diyorum.”

Burdur İl Beyi değerli büyüğümüz, “Mehmet Cadıl” bu yıl yurt dışında olduğu için etkinliklerimizde yer alamamıştır. Kendisinin burada etkinliğimizde yer alan tüm kesimlere selamlarını iletmek istiyorum. Biz Yörükler bilindiği üzere orta Asya’dan bu yana konar göçer bir millet olarak tarih sahnesinde, tüm zorluklara rağmen yer almaktayız. Adımız öz Türkçede “Yürümek” fiilinden türetilmiştir. Milletler için de yerimizi “yürüyen Türkler” olarak bilinmektedir.Yörük Türkmenleri birbirine olan sağlılıkları, vatan sevgileri, sofrasında bereket çadırında dostluk ve yarenlikleri ile asırlar boyu bir arada tutacaklardır.

Bizleri ve bizlerden sonra vatan edindiğimiz bu topraklarda güler yüzümüz ve cesaretimiz dostlarımıza güven, düşmanlarımıza korku verecektir. Evlatlarımıza bu vatan bu bayrak ve minarelerimizde susmak bilmeyen ezanlar ile daima bir ve beraber olmamızı sağlayacaktır. Türkmen derneklerimizin hedefi ve amacı bizden sonra hayatı devam ettirecek evlatlarımızın gelenek, görenek, örf ve adetlerimize bağlı vatan, millet, ve bayrak sevdalısı barışçı bir toplum yetiştirmesini sağlayacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.