BUTSO BAŞKANI YUSUF KEYİK’TEN VERGİ SİSTEMİ DEĞERLENDİRMESİ

07.01.2019 - 11:22, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3667+ kez okundu.
 

BUTSO BAŞKANI YUSUF KEYİK’TEN VERGİ SİSTEMİ DEĞERLENDİRMESİ

BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, uygulanan vergi sistemi ve bu sistemin son 18 yıllık seyri üzerine değerlendirmede bulundu.
Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik: “Ülkemiz ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durgunluğa baktığımızda vergi mükellefleri ile hükümetlerin karşılıklı fedakârlık içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikli hedefimiz; kazandırmak, kazandırdığımız gelirin vergisini de adaletli bir şekilde tahsil edilebilmek olmalıdır. Malını satıp, kâr ediyor ama alacağını tahsil edemiyorsa, alacağın tahsilâtında yasalar da yetersiz kalıyorsa ve mükellef vergi borcunu ödeyemeyecek hale getiriliyorsa en azından bu durumda neler yapabiliriz’i bulmamız gerekmez mi? Çare olarak “Vergi Affı”, “Alacakların Yeniden Yapılandırılması” düşünülebilir…” dedi. SİSTEMİN SON YILLARDAKİ SEYRİ Başkan Yusuf Keyik: “Yakın bir geçmişe göz atacak olur isek… Ona geçmeden önce 2000’li yıllardan bu günlere bir hatırlatma ile başlamak isterim. Ülkemizde yaşanan 2000 ve 2001 krizlerini müteakiben “Bazı mükelleflerin karşılaştıkları ekonomik ve mali zorluklar nedeniyle vergi borçlarını ödeme güçlüğü içine düşmüştür” diye başlayan 06 Şubat 2001 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan kamu alacaklarına tahsilât kolaylığı sağlayan bir tebliğ yayımlandı. Daha sonra 08.03.203 Tarihli Resmi Gazete ile “Vergi Barışı Kanunu” Genel Tebliği ile alacaklar yeniden yapılandırıldı. Kapsamlı bir vergi barışı çağrısının Tahsilât Oranı 60’larda kaldı. 22.11.2008 Tarihli Resmi Gazete ile “Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması”na yönelik kanun çıkarıldı. Yurt dışında yaşayan Türklerin parasının yurda getirilmesi bu kanunla özendirildi. Kanun 2009 yılına uzatıldı. Bu kanunla yurt dışından döviz, altın gibi varlıkların getirilme imkânı sağlandı. Uygulanan bu paket kanunu sadece yurt dışı ile sınırlı kalmayıp yurt içindeki mükellefler içinde çeşitli avantajlar sağlandı. 07 Nisan 2011 tarihine gelindiğinde 2008 yılında çıkarılan 6811 sayılı yasaya istinaden “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması” hakkında yeni bir tebliği ile yeniden kamu alacakları yapılandırma sürecine girdi. Yapılandırma paketinde yaklaşık 300 kaleme af sağlandı. Elektrik ve su borçlarının yanı sıra matrah artırımı ve stok affı gibi önemli alternatifler de af kapsamına girdi. Borç Ödemeleri 30 Nisan 2014 tarihine kadar uzadı. 31.07.2013 Tarihli Resmi Gazete ile Yeni bir Varlık Barışı ve Son başvuru tarihi 31.10.2013, 27.09.2014 Tarihli Gazete “Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılması  
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, uygulanan vergi sistemi ve bu sistemin son 18 yıllık seyri üzerine değerlendirmede bulundu.

Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik: “Ülkemiz ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durgunluğa baktığımızda vergi mükellefleri ile hükümetlerin karşılıklı fedakârlık içinde olması gerektiğini düşünüyoruz.

Öncelikli hedefimiz; kazandırmak, kazandırdığımız gelirin vergisini de adaletli bir şekilde tahsil edilebilmek olmalıdır. Malını satıp, kâr ediyor ama alacağını tahsil edemiyorsa, alacağın tahsilâtında yasalar da yetersiz kalıyorsa ve mükellef vergi borcunu ödeyemeyecek hale getiriliyorsa en azından bu durumda neler yapabiliriz’i bulmamız gerekmez mi?

Çare olarak “Vergi Affı”, “Alacakların Yeniden Yapılandırılması” düşünülebilir…” dedi.

SİSTEMİN SON YILLARDAKİ SEYRİ

Başkan Yusuf Keyik: “Yakın bir geçmişe göz atacak olur isek…

Ona geçmeden önce 2000’li yıllardan bu günlere bir hatırlatma ile başlamak isterim.

Ülkemizde yaşanan 2000 ve 2001 krizlerini müteakiben “Bazı mükelleflerin karşılaştıkları ekonomik ve mali zorluklar nedeniyle vergi borçlarını ödeme güçlüğü içine düşmüştür” diye başlayan 06 Şubat 2001 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan kamu alacaklarına tahsilât kolaylığı sağlayan bir tebliğ yayımlandı.

Daha sonra 08.03.203 Tarihli Resmi Gazete ile “Vergi Barışı Kanunu” Genel Tebliği ile alacaklar yeniden yapılandırıldı. Kapsamlı bir vergi barışı çağrısının Tahsilât Oranı 60’larda kaldı.

22.11.2008 Tarihli Resmi Gazete ile “Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması”na yönelik kanun çıkarıldı. Yurt dışında yaşayan Türklerin parasının yurda getirilmesi bu kanunla özendirildi. Kanun 2009 yılına uzatıldı. Bu kanunla yurt dışından döviz, altın gibi varlıkların getirilme imkânı sağlandı. Uygulanan bu paket kanunu sadece yurt dışı ile sınırlı kalmayıp yurt içindeki mükellefler içinde çeşitli avantajlar sağlandı.

07 Nisan 2011 tarihine gelindiğinde 2008 yılında çıkarılan 6811 sayılı yasaya istinaden “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması” hakkında yeni bir tebliği ile yeniden kamu alacakları yapılandırma sürecine girdi. Yapılandırma paketinde yaklaşık 300 kaleme af sağlandı. Elektrik ve su borçlarının yanı sıra matrah artırımı ve stok affı gibi önemli alternatifler de af kapsamına girdi. Borç Ödemeleri 30 Nisan 2014 tarihine kadar uzadı.

31.07.2013 Tarihli Resmi Gazete ile Yeni bir Varlık Barışı ve Son başvuru tarihi 31.10.2013,

27.09.2014 Tarihli Gazete “Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılması

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.