CHP BURDUR MİLLETVEKİLİ DR. MEHMET GÖKER’İN 15 KASIM 2018 TARİHLİ AÇIKLAMASI

SİYASET 15.11.2018 - 11:10, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3259+ kez okundu.
 

CHP BURDUR MİLLETVEKİLİ DR. MEHMET GÖKER’İN 15 KASIM 2018 TARİHLİ AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yarın Burdur’umuza gelerek bir dizi ziyaret gerçekleştirecektir. Kendisine hoş geldiniz derken Milli Eğitim Bakanlığımızla ilgili bazı düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz ay 2023 Eğitim Vizyonu açıklamış ve eğitimde köklü değişiklikler yapılacağı belirtilmiştir. Aslına bakılırsa adına vizyon belgesi denilen söz konusu belge, AKP iktidarlarının hayali 16 yılda yapamadıklarının açık bir itirafıdır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,18 iken, 2019 yılı itibariyle bu oran yüzde 4,88’e gerilemiştir. Yani, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yatırımlara ayrılan pay AKP iktidarları döneminde sürekli azalma eğilimi göstermiştir. 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 16 yıllık AKP iktidarı döneminde neredeyse en düşük seviyeye gerilemiştir. Eğitim yatırımlarına ayrılan pay AKP’nin gerçek eğitim politikasını ortaya koymaktadır. Diğer taraftan, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün bütçesinde gerçekleşen yüzde 78,8’lik azalma dikkat çekicidir. Fatih Projesinin yürütüldüğü birimin bütçesinde yaşanan bu azalma bizlere projenin sonlandırıldığını düşündürmektedir. Bu güne kadar söz konusu projeye ne kadarlık kaynak aktarılmıştır? Aktarılan bu kaynağın akıbeti nedir? Kredi Yurtlar Kurumu her ne kadar Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak görünse de Milli Eğitim Bakanlığının da alanına girmektedir. Bugün Milli eğitim Bakanlığına bağlı Üniversitelerde okuyan pek çok öğrencimize yurt çıkmamaktadır. Bakanlık olarak, KYK’ya başvuran, ancak yerleştirilmeyen yoksul ve dar gelirli öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için bir an önce çalışma yapılması gerekmektedir. Burdur’a gelirsek, Burdur eğitim kentidir söylemi boş yere söylenmemiştir. Bu söylem yıllardır LYS, YGS gibi sınavlarda sağladığımız yüksek başarı oranları nedeniyle Burdur’umuza layık görülmüştür. Ancak son yıllarda Burdur’un eğitimde sürekli düşüş eğiliminde olduğu görülmektedir. Başarı tesadüflerle açıklanamayacağı gibi başarısızlıklar da tesadüflerle açıklanamaz. Birinci olarak eğitimde liyakat sistemi ortadan kaldırılırsa okullarda başarıyı getirecek lider yöneticiler atanamaz. Liyakat sistemi ortadan kalkınca eğitimden çok atamaların şekli konuşulmaya başlanır. Liyakatsizlik de beraberinde başarısızlığı getirir. İkinci olarak sınavla yönetici olarak atanan öğretmenler, görevden alındıkları için açmış oldukları davaları kazanmalarına rağmen görevlerine iade edilmemişlerdir. Söz konusu bu durum da öğretmenlerin yöneticilere karşı olan güvenini ortadan kaldırmıştır. Eğitimde başarıyı motivasyonunu kaybettirdiğiniz öğretmenlerle getiremezsiniz. Burdur’umuzun eğitimde “marka değeri ve ışığı” her geçen gün sönmektedir. Liyakatsiz yöneticiler ve bu zihniyet görevde olduğu müddetçe değil 1, 10 tane vizyon belgesi açıklasanız bile kaybeden yine Burdur ve ülkemiz olacaktır.  
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yarın Burdur’umuza gelerek bir dizi ziyaret gerçekleştirecektir. Kendisine hoş geldiniz derken Milli Eğitim Bakanlığımızla ilgili bazı düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz ay 2023 Eğitim Vizyonu açıklamış ve eğitimde köklü değişiklikler yapılacağı belirtilmiştir. Aslına bakılırsa adına vizyon belgesi denilen söz konusu belge, AKP iktidarlarının hayali 16 yılda yapamadıklarının açık bir itirafıdır.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,18 iken, 2019 yılı itibariyle bu oran yüzde 4,88’e gerilemiştir. Yani, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yatırımlara ayrılan pay AKP iktidarları döneminde sürekli azalma eğilimi göstermiştir. 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 16 yıllık AKP iktidarı döneminde neredeyse en düşük seviyeye gerilemiştir. Eğitim yatırımlarına ayrılan pay AKP’nin gerçek eğitim politikasını ortaya koymaktadır.

Diğer taraftan, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün bütçesinde gerçekleşen yüzde 78,8’lik azalma dikkat çekicidir. Fatih Projesinin yürütüldüğü birimin bütçesinde yaşanan bu azalma bizlere projenin sonlandırıldığını düşündürmektedir. Bu güne kadar söz konusu projeye ne kadarlık kaynak aktarılmıştır? Aktarılan bu kaynağın akıbeti nedir?

Kredi Yurtlar Kurumu her ne kadar Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak görünse de Milli Eğitim Bakanlığının da alanına girmektedir. Bugün Milli eğitim Bakanlığına bağlı Üniversitelerde okuyan pek çok öğrencimize yurt çıkmamaktadır. Bakanlık olarak, KYK’ya başvuran, ancak yerleştirilmeyen yoksul ve dar gelirli öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için bir an önce çalışma yapılması gerekmektedir.

Burdur’a gelirsek, Burdur eğitim kentidir söylemi boş yere söylenmemiştir. Bu söylem yıllardır LYS, YGS gibi sınavlarda sağladığımız yüksek başarı oranları nedeniyle Burdur’umuza layık görülmüştür. Ancak son yıllarda Burdur’un eğitimde sürekli düşüş eğiliminde olduğu görülmektedir.

Başarı tesadüflerle açıklanamayacağı gibi başarısızlıklar da tesadüflerle açıklanamaz.

Birinci olarak eğitimde liyakat sistemi ortadan kaldırılırsa okullarda başarıyı getirecek lider yöneticiler atanamaz. Liyakat sistemi ortadan kalkınca eğitimden çok atamaların şekli konuşulmaya başlanır. Liyakatsizlik de beraberinde başarısızlığı getirir.

İkinci olarak sınavla yönetici olarak atanan öğretmenler, görevden alındıkları için açmış oldukları davaları kazanmalarına rağmen görevlerine iade edilmemişlerdir. Söz konusu bu durum da öğretmenlerin yöneticilere karşı olan güvenini ortadan kaldırmıştır. Eğitimde başarıyı motivasyonunu kaybettirdiğiniz öğretmenlerle getiremezsiniz.

Burdur’umuzun eğitimde “marka değeri ve ışığı” her geçen gün sönmektedir. Liyakatsiz yöneticiler ve bu zihniyet görevde olduğu müddetçe değil 1, 10 tane vizyon belgesi açıklasanız bile kaybeden yine Burdur ve ülkemiz olacaktır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.