CHP BURDUR MİLLETVEKİLİ MEHMET GÖKER’İN 21 EKİM DÜNYA GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

GÜNDEM 21.10.2020 - 10:26, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2386+ kez okundu.
 

CHP BURDUR MİLLETVEKİLİ MEHMET GÖKER’İN 21 EKİM DÜNYA GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

Burdur CHP Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Dr. Mehmet Göker Dünya Gazeteciler Günü Nedeni ile mesaj yayınlayarak gazetecilerin bu önemli gününü kutladı.
İnsanların yaşanan olaylara ilişkin doğru bilgi alabilmelerinin en önemli aracı olan basın, demokrasilerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen ‘dördüncü kuvvet’ olarak nitelendirilir. Bu nedenle demokrasinin etkili bir biçimde sürdürülebilmesinin en önemli etkenlerinden biri basının özgür ve sansürsüz olmasından geçmektedir. Ancak günümüzde basın mensupları her geçen gün daha fazla oto sansüre maruz kalmaktadırlar. Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye, basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 157. sıradadır. Yine ülkemiz geçen yıl yarı-özgür ülke statüsünden özgür olmayan ülke statüsüne geçmiştir. Sınır Tanımayan Gazeteciler raporu, cezaevine giren gazetecilerle ilgili de bilgi vermektedir ve buna göre dünya çapında, 389 gazeteci ve medya çalışanı yaptığı işten dolayı hapis cezasına çarptırılmıştır. Geçtiğimiz günlerde 11 uluslararası basın özgürlüğü, gazetecilik ve insan hakları örgütlerinden oluşan delegasyon, Türkiye’nin basın özgürlüğü krizini değerlendirmiş ve tutuklanan gazeteciler ve güvenlik tehditleri, mahkemelerin bağımsızlığını yitirmesi, sosyal medyada eleştirinin ortadan kaldırılması, Devlet kurumlarına uygulanan siyasi manipülasyonlar, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğüne yönelik tehditlere karşı ülkemizi uyarmıştır. Diğer taraftan, Türkiye’de işsizlik oranlarının en yüksek olduğu mesleklerden birinin gazetecilik olduğu yadsınamaz bir gerçektir. İş adamları eliyle özel işletme mantığıyla yönetilen, sendikal güvenceden yoksun gazeteler ve televizyonlar eliyle bir ‘işsiz gazeteciler ordusu’ yaratılmıştır. Gazetecilerin düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri ve bunları yazıya dökebilecekleri bir ortamın yaratılması için atılması gereken ilk adım basın iş kolunun bir an önce sendikal güvenceye kavuşturulması olmalıdır. Sendikal güvenceden yoksun basın emekçileri adeta kaderlerine terk edilmiş durumda çalışmaya devam etmektedirler. AKP eliyle dizayn edilen medya sektörünün içerisinde bulunduğu son durum budur. Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen basın emekçilerinin işlerini kaybetme korkusu olmadan, gazete sayfalarında düşüncelerini özgürce yazabilecekleri günlere olan inancımla, tüm dünyadaki basın emekçilerinin “Dünya Gazeteciler Günü’nü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.  
Burdur CHP Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Dr. Mehmet Göker Dünya Gazeteciler Günü Nedeni ile mesaj yayınlayarak gazetecilerin bu önemli gününü kutladı.

İnsanların yaşanan olaylara ilişkin doğru bilgi alabilmelerinin en önemli aracı olan basın, demokrasilerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen ‘dördüncü kuvvet’ olarak nitelendirilir. Bu nedenle demokrasinin etkili bir biçimde sürdürülebilmesinin en önemli etkenlerinden biri basının özgür ve sansürsüz olmasından geçmektedir.

Ancak günümüzde basın mensupları her geçen gün daha fazla oto sansüre maruz kalmaktadırlar. Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye, basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 157. sıradadır. Yine ülkemiz geçen yıl yarı-özgür ülke statüsünden özgür olmayan ülke statüsüne geçmiştir. Sınır Tanımayan Gazeteciler raporu, cezaevine giren gazetecilerle ilgili de bilgi vermektedir ve buna göre dünya çapında, 389 gazeteci ve medya çalışanı yaptığı işten dolayı hapis cezasına çarptırılmıştır.

Geçtiğimiz günlerde 11 uluslararası basın özgürlüğü, gazetecilik ve insan hakları örgütlerinden oluşan delegasyon, Türkiye’nin basın özgürlüğü krizini değerlendirmiş ve tutuklanan gazeteciler ve güvenlik tehditleri, mahkemelerin bağımsızlığını yitirmesi, sosyal medyada eleştirinin ortadan kaldırılması, Devlet kurumlarına uygulanan siyasi manipülasyonlar, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğüne yönelik tehditlere karşı ülkemizi uyarmıştır.

Diğer taraftan, Türkiye’de işsizlik oranlarının en yüksek olduğu mesleklerden birinin gazetecilik olduğu yadsınamaz bir gerçektir. İş adamları eliyle özel işletme mantığıyla yönetilen, sendikal güvenceden yoksun gazeteler ve televizyonlar eliyle bir ‘işsiz gazeteciler ordusu’ yaratılmıştır. Gazetecilerin düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri ve bunları yazıya dökebilecekleri bir ortamın yaratılması için atılması gereken ilk adım basın iş kolunun bir an önce sendikal güvenceye kavuşturulması olmalıdır. Sendikal güvenceden yoksun basın emekçileri adeta kaderlerine terk edilmiş durumda çalışmaya devam etmektedirler. AKP eliyle dizayn edilen medya sektörünün içerisinde bulunduğu son durum budur.

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen basın emekçilerinin işlerini kaybetme korkusu olmadan, gazete sayfalarında düşüncelerini özgürce yazabilecekleri günlere olan inancımla, tüm dünyadaki basın emekçilerinin “Dünya Gazeteciler Günü’nü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.