ÇİN’DEN ABD'NİN ORTAK TATBİKAT ÖNERİSİNE YANIT

DÜNYA 24.05.2018 - 13:17, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3721+ kez okundu.
 

ÇİN’DEN ABD'NİN ORTAK TATBİKAT ÖNERİSİNE YANIT

Çin Savunma Bakanlığı, Washington'ın, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaları silahlandırdığı iddiasıyla ortak tatbikat davetini geri çekmesinin yapıcı bir karar olmadığını kaydetti.
Çin Savunma Bakanlığı, Washington'ın, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaları silahlandırdığı iddiasıyla ortak tatbikat davetini geri çekmesinin yapıcı bir karar olmadığını kaydetti. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ren Guoqiang, bugün yaptığı açıklamada, Washington'ın gerçekleri görmezden gelerek Çin donanmasına yönelik 2018 Pasifik Kıyısı Ortak Deniz Tatbikatı'na katılma davetini geri çekme kararının yapıcı olmadığını ifade etti. İletişim kanallarını kapatmanın, Çin-ABD orduları arasındaki karşılıklı güven ve işbirliğine zarar vereceğini belirten Sözcü, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki adalar ve açıklarındaki egemenlik haklarının tartışılmaz olduğunu yineledi. Ren Guoqiang, ülkesinin kendi topraklarında inşa faaliyetlerinde bulunmasının egemen bir ülkenin meşru hakları kapsamında olduğunu söyledi. Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerinin; egemenliğini, güvenliğini, bölgesel barışı ve istikrarı korumaya yönelik gerekli bir tedbir olduğunu ve "silahlandırma" ile hiçbir alakasının bulunmadığını belirten Ren Guoqiang, ABD'nin sorumsuz yorumlar yapmaya da hakkı olmadığını vurguladı. Sözcü, Washington'un Çin'i ortak askeri tatbikatlara davet edip etmemesinin, ülkesinin Asya Pasifik bölgesindeki barış ve istikrarı koruma iradesini değiştirmediği gibi, kendi egemenliği ve güvenlik çıkarlarını güvence altına alma kararlılığını da zedeleyemeyeceğini ifade etti. Çin-ABD orduları arasında sağlıklı ve istikrarlı ilişkiler geliştirmenin, iki ülkenin ortak çıkarlarına uygun olduğuna dikkat çeken Sözcü Ren, bunun için iki tarafın ortak çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Sözcü, son olarak, Washington'a sıfır toplamlı oyun anlayışını terk edip, anlaşmazlıkları uygun biçimde çözerek ordular arası ilişkileri, Çin-ABD ilişkilerini sağlamlaştıran unsur haline getirme çağrısında bulundu  
Çin Savunma Bakanlığı, Washington'ın, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaları silahlandırdığı iddiasıyla ortak tatbikat davetini geri çekmesinin yapıcı bir karar olmadığını kaydetti.

Çin Savunma Bakanlığı, Washington'ın, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaları silahlandırdığı iddiasıyla ortak tatbikat davetini geri çekmesinin yapıcı bir karar olmadığını kaydetti.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ren Guoqiang, bugün yaptığı açıklamada, Washington'ın gerçekleri görmezden gelerek Çin donanmasına yönelik 2018 Pasifik Kıyısı Ortak Deniz Tatbikatı'na katılma davetini geri çekme kararının yapıcı olmadığını ifade etti.

İletişim kanallarını kapatmanın, Çin-ABD orduları arasındaki karşılıklı güven ve işbirliğine zarar vereceğini belirten Sözcü, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki adalar ve açıklarındaki egemenlik haklarının tartışılmaz olduğunu yineledi. Ren Guoqiang, ülkesinin kendi topraklarında inşa faaliyetlerinde bulunmasının egemen bir ülkenin meşru hakları kapsamında olduğunu söyledi.

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerinin; egemenliğini, güvenliğini, bölgesel barışı ve istikrarı korumaya yönelik gerekli bir tedbir olduğunu ve "silahlandırma" ile hiçbir alakasının bulunmadığını belirten Ren Guoqiang, ABD'nin sorumsuz yorumlar yapmaya da hakkı olmadığını vurguladı.

Sözcü, Washington'un Çin'i ortak askeri tatbikatlara davet edip etmemesinin, ülkesinin Asya Pasifik bölgesindeki barış ve istikrarı koruma iradesini değiştirmediği gibi, kendi egemenliği ve güvenlik çıkarlarını güvence altına alma kararlılığını da zedeleyemeyeceğini ifade etti.

Çin-ABD orduları arasında sağlıklı ve istikrarlı ilişkiler geliştirmenin, iki ülkenin ortak çıkarlarına uygun olduğuna dikkat çeken Sözcü Ren, bunun için iki tarafın ortak çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Sözcü, son olarak, Washington'a sıfır toplamlı oyun anlayışını terk edip, anlaşmazlıkları uygun biçimde çözerek ordular arası ilişkileri, Çin-ABD ilişkilerini sağlamlaştıran unsur haline getirme çağrısında bulundu

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.