ÇİN’Lİ BİLİM ADAMLARI EN HASSAS GAZ DEDEKTÖRÜ YAPTI

TEKNOLOJİ 08.03.2018 - 09:35, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3684+ kez okundu.
 

ÇİN’Lİ BİLİM ADAMLARI EN HASSAS GAZ DEDEKTÖRÜ YAPTI

Çinli bilim insanlarından oluşan bir ekip, bir köpeğin burnu kadar iyi bir yapay gaz detektörünü grafen kullanarak geliştirdiler.
Amerikan Kimyasal Topluluğunun aylık bilimsel bir yayın organı olan ACS Nano'da Çarşamba günü yayınlanan çalışma, grafen bazlı nanoscrolların milyonlarca küçük kılcal damarlarla kaplı bir köpeğin hassas koklamalarını taklit edebileceğini gösterdi. Köpeklerin insanlara kıyasla daha iyi bir koku duyusu olduğu bilinmektedir. Bilim adamları yıllardır, köpek burnu kadar iyi bir suni detektör geliştirmeye çalışıyorlar. Güney Çin Normal Üniversitesi ve Beihang Üniversitesi'nden araştırmacılar, kılcal yapıdan ilham alarak yüksek kalitede nanoscrollar yapmak için grafeni polimerle değiştirmenin bir yolunu buldular. Bu nanoskrolller, köpek burnunda olduğu gibi geniş bir yüzey alanına sahipler, yüksek sıcaklıklarda kararlı durumdalar, sağlam ve dayanıklılar. Önceki çalışmalar, sürekli ve tek biçimli olarak yuvarlanan grafen nanosetleri olan grafene dayalı nanoscroller üretmişti. Ancak, önceki yöntem üretimi zor, çok fazla enerji tüketen bir yapıdaydı. Ekip, homojen, bir araya getirilmemiş yapılar oluşturmak için dondurarak kurutma yöntemini kullanarak poli veya sodyum-p-stryrenesülfonat ilavesi ile grafene dayalı nanoscroller hazırladılar. Nanoscrollerin geniş, boru şeklinde olduğunu ve neredeyse tüm grafenin yuvarlandığını gösterdiler. Ardından araştırmacılar nanoscrolleri, oldukça seçici ve duyarlı bir gaz sensörüne dahil ettiler. Bu yeni yöntem büyük ölçekli üretim potansiyeline sahip bulunuyor ve yapay gaz detektörü teknolojisinde önemli bir gelişmeyi temsil ediyor  
Çinli bilim insanlarından oluşan bir ekip, bir köpeğin burnu kadar iyi bir yapay gaz detektörünü grafen kullanarak geliştirdiler.

Amerikan Kimyasal Topluluğunun aylık bilimsel bir yayın organı olan ACS Nano'da Çarşamba günü yayınlanan çalışma, grafen bazlı nanoscrolların milyonlarca küçük kılcal damarlarla kaplı bir köpeğin hassas koklamalarını taklit edebileceğini gösterdi.

Köpeklerin insanlara kıyasla daha iyi bir koku duyusu olduğu bilinmektedir. Bilim adamları yıllardır, köpek burnu kadar iyi bir suni detektör geliştirmeye çalışıyorlar.

Güney Çin Normal Üniversitesi ve Beihang Üniversitesi'nden araştırmacılar, kılcal yapıdan ilham alarak yüksek kalitede nanoscrollar yapmak için grafeni polimerle değiştirmenin bir yolunu buldular.

Bu nanoskrolller, köpek burnunda olduğu gibi geniş bir yüzey alanına sahipler, yüksek sıcaklıklarda kararlı durumdalar, sağlam ve dayanıklılar. Önceki çalışmalar, sürekli ve tek biçimli olarak yuvarlanan grafen nanosetleri olan grafene dayalı nanoscroller üretmişti. Ancak, önceki yöntem üretimi zor, çok fazla enerji tüketen bir yapıdaydı. Ekip, homojen, bir araya getirilmemiş yapılar oluşturmak için dondurarak kurutma yöntemini kullanarak poli veya sodyum-p-stryrenesülfonat ilavesi ile grafene dayalı nanoscroller hazırladılar. Nanoscrollerin geniş, boru şeklinde olduğunu ve neredeyse tüm grafenin yuvarlandığını gösterdiler. Ardından araştırmacılar nanoscrolleri, oldukça seçici ve duyarlı bir gaz sensörüne dahil ettiler.

Bu yeni yöntem büyük ölçekli üretim potansiyeline sahip bulunuyor ve yapay gaz detektörü teknolojisinde önemli bir gelişmeyi temsil ediyor

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.