ÇİN YÜKSEK KATLI BİNA YANGINLARI İÇİN DRON GELİŞTİRDİ

DÜNYA 19.06.2018 - 10:34, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3648+ kez okundu.
 

ÇİN YÜKSEK KATLI BİNA YANGINLARI İÇİN DRON GELİŞTİRDİ

Çinli bilim insanları ve mühendisler, özellikle yüksek katlı bina yangınlarında, itfaiyecilerin mahsur kalmış insanları kurtarmasına yardımcı olacak dronlar tasarlıyorlar
Çin Bilimler Akademisi Fırlatma Araçları Teknolojisi Birimi tarafından geliştirilen dronlar, kapıları veya pencereleri kullanmak suretiyle hızlıca bir binaya uçarak girebilecek ve mahsur kalmış insanları arayıp, kurtarma yollarını planlayacak şekilde tasarlandılar. Yüksek katlı bir binada yangın çıktığı zaman, itfaiyecilerin üst katlarda yürümek zorunda kalmaları ve görüşlerinin yoğun dumandan etkilenmesi, bir kurtarma rotasını planlanmasını zorlaştırmaktadır.  Birimin tasarımcı Xu Jian'a göre, itfaiyeciler olay yerine ulaşmadan önce durumu tespit etmek için dronlar hızla yangın yerine gönderilebilir. Xu, "Yaklaşık 500 metrelik bir yüksekliğe sahip bir gökdelen için, itfaiyecilerin merdivenleri ile en üst kata çıkmaları yaklaşık yarım saat sürüyor, ancak dronlar bunu sadece iki dakika içinde yapabilirler" dedi. Dronlar engelleri aşabilir, olası engellerin dağılımını gösteren üç boyutlu bir harita çizebilir ve kurtarma yolunu planlayabilir. Ayrıca kameralarla donatılan dronlar, itfaiyecilerin mahsur kalmış insanları bulmalarına yardımcı olmak için gerçek zamanlı resimleri kumanda merkezine gönderilebilir. Dronların dış yüzeyi, roketlerde yaygın olarak kullanılan kompozit bir malzemeden yapıldığı için 200 derecelik bir yüksek sıcaklığa dayanabiliyorlar. Xu, Çin'de bu insansız hava araçları için büyük bir talep olduğunu ve bu yılın sonuna kadar araçların kullanılmasının beklendiğini söyledi.
Çinli bilim insanları ve mühendisler, özellikle yüksek katlı bina yangınlarında, itfaiyecilerin mahsur kalmış insanları kurtarmasına yardımcı olacak dronlar tasarlıyorlar

Çin Bilimler Akademisi Fırlatma Araçları Teknolojisi Birimi tarafından geliştirilen dronlar, kapıları veya pencereleri kullanmak suretiyle hızlıca bir binaya uçarak girebilecek ve mahsur kalmış insanları arayıp, kurtarma yollarını planlayacak şekilde tasarlandılar. Yüksek katlı bir binada yangın çıktığı zaman, itfaiyecilerin üst katlarda yürümek zorunda kalmaları ve görüşlerinin yoğun dumandan etkilenmesi, bir kurtarma rotasını planlanmasını zorlaştırmaktadır.

 Birimin tasarımcı Xu Jian'a göre, itfaiyeciler olay yerine ulaşmadan önce durumu tespit etmek için dronlar hızla yangın yerine gönderilebilir. Xu, "Yaklaşık 500 metrelik bir yüksekliğe sahip bir gökdelen için, itfaiyecilerin merdivenleri ile en üst kata çıkmaları yaklaşık yarım saat sürüyor, ancak dronlar bunu sadece iki dakika içinde yapabilirler" dedi.

Dronlar engelleri aşabilir, olası engellerin dağılımını gösteren üç boyutlu bir harita çizebilir ve kurtarma yolunu planlayabilir. Ayrıca kameralarla donatılan dronlar, itfaiyecilerin mahsur kalmış insanları bulmalarına yardımcı olmak için gerçek zamanlı resimleri kumanda merkezine gönderilebilir.

Dronların dış yüzeyi, roketlerde yaygın olarak kullanılan kompozit bir malzemeden yapıldığı için 200 derecelik bir yüksek sıcaklığa dayanabiliyorlar. Xu, Çin'de bu insansız hava araçları için büyük bir talep olduğunu ve bu yılın sonuna kadar araçların kullanılmasının beklendiğini söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.