ÇOCUKLUK ÇAĞINDA ASTIM HASTALIĞINA DİKKAT!

SAĞLIK 21.01.2020 - 15:05, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3940+ kez okundu.
 

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA ASTIM HASTALIĞINA DİKKAT!

Çocukluk çağının en sık rastlanan kronik hastalığı olan astım hastalığı, çocukluk çağında okul kaybı ve hastane yatışlarının önemli sebeplerinden biridir.
  Bilhassa son yıllarda hava kirliliği ve gıdalar yoluyla gelen solunum yolları hastalıklarının artması Astım hastalığının oluşmasında genetik ve çevresel etkenler bir arada rol oynadığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hanefi Savaş, çocuklarda astım hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Astımda hava yollarında nasıl değişiklikler olur? Hava yollarında oluşan kronik iltihabi durum, hava yolu düz kas dokusunun artışına ve hava yolu duvar kalınlığının artmasına sebep olur. Hava yollarını çevreleyen düz kasların kasılması sonucu küçük hava yollarında daralma, mukus üretiminde artış olur. Bunun sonucu olarak da öksürük, balgam, hışıltı, nefes darlığı ortaya çıkar. Bu belirtilerin çok şiddetli görüldüğü ve nefes almakta çok zorlanıldığı duruma astım atağı (astım krizi) denir. Astım çok nedenli bir hastalıktır Astımın ortaya çıkmasını kolaylaştıran birçok etken vardır: - Ailesinde özellikle anne, baba veya kardeşlerinde astım veya alerjik hastalık olanlarda astım daha sık görülür. - Çocuğun erken (preterm) doğması ve bebekliğinde sık bronşiolit atağı geçirmiş olması - Başta sigara dumanı olmak üzere cila, boya gibi tahriş edici gazlar - Ev içi ev dışı allerjenler (ev tozu akarları, mantar sporları, hayvan tüy ve epitelleri ve polenler gibi allerjenler) - Virüslerin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları - Hava kirleticileri ve endüstriyel gazlar Astımın iklim ve mevsimlerle ilişkisi var mı? Astım sıcak ve nemli iklimlerde daha sık görülür. Astım hastalığı hava kirliliğinin yoğun olduğu sanayileşmiş kentlerde yaşayanlarda daha sık görülmektedir. Bizim ülkemiz için Karedeniz ve Marmara bölgesinde hastalık sık görülmektedir. Buna karşın iklimi kuru olan yüksek rakımlı yerlerde daha az görülür. Mevsim olarak en sık kış ve ilkbahar aylarında görülür. Kış aylarında hava kirliliği ve solunum yolu enfeksiyonu artmakta, ilkbaharda polenlerde artış olmakta ve astım sıklığını artırmaktadır. Evde sigara içilmesi astım ataklarını tetikliyor Sigara içilmesi, astımlı hastalarda hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırmakta ve atakların sıklığını artırmaktadır. Çocuklar yönünden evde baba veya annenin sigara içmesi, astımın ortaya çıkmasına ve kötüleşmesine yol açan ciddi bir tehlikedir. Çocukluk astımını kontrol altına almanın ve önlemenin ilk koşulu evde başka odada da olsa sigara içilmemesidir. Anne-babanın astım olması çocuklarda da astım oluşmasına yol açar mı? Alerjik hastalıklarda ve astımda ailevi bir yatkınlık olduğunu biliyoruz. Anne veya babadan biri allerjikse, çocuğun alerjik olma ihtimali yaklaşık 25, hem anne hem de baba allerjikse bu ihtimalin yaklaşık 50 olacağını söyleyebiliriz. Ancak bu bilgilerden alerjik hastalıkların mutlaka ailevi olacağı sonucu çıkarılmamalıdır. Ailesinin hiçbir bireyinde alerjik hastalık bulunmayan çocuklarda da alerjik hastalık görülebilir.  
Çocukluk çağının en sık rastlanan kronik hastalığı olan astım hastalığı, çocukluk çağında okul kaybı ve hastane yatışlarının önemli sebeplerinden biridir.

  Bilhassa son yıllarda hava kirliliği ve gıdalar yoluyla gelen solunum yolları hastalıklarının artması Astım hastalığının oluşmasında genetik ve çevresel etkenler bir arada rol oynadığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hanefi Savaş, çocuklarda astım hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Astımda hava yollarında nasıl değişiklikler olur?

Hava yollarında oluşan kronik iltihabi durum, hava yolu düz kas dokusunun artışına ve hava yolu duvar kalınlığının artmasına sebep olur. Hava yollarını çevreleyen düz kasların kasılması sonucu küçük hava yollarında daralma, mukus üretiminde artış olur. Bunun sonucu olarak da öksürük, balgam, hışıltı, nefes darlığı ortaya çıkar. Bu belirtilerin çok şiddetli görüldüğü ve nefes almakta çok zorlanıldığı duruma astım atağı (astım krizi) denir.

Astım çok nedenli bir hastalıktır

Astımın ortaya çıkmasını kolaylaştıran birçok etken vardır:

- Ailesinde özellikle anne, baba veya kardeşlerinde astım veya alerjik hastalık olanlarda astım daha sık görülür.

- Çocuğun erken (preterm) doğması ve bebekliğinde sık bronşiolit atağı geçirmiş olması

- Başta sigara dumanı olmak üzere cila, boya gibi tahriş edici gazlar

- Ev içi ev dışı allerjenler (ev tozu akarları, mantar sporları, hayvan tüy ve epitelleri ve polenler gibi allerjenler)

- Virüslerin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları

- Hava kirleticileri ve endüstriyel gazlar

Astımın iklim ve mevsimlerle ilişkisi var mı?

Astım sıcak ve nemli iklimlerde daha sık görülür. Astım hastalığı hava kirliliğinin yoğun olduğu sanayileşmiş kentlerde yaşayanlarda daha sık görülmektedir. Bizim ülkemiz için Karedeniz ve Marmara bölgesinde hastalık sık görülmektedir. Buna karşın iklimi kuru olan yüksek rakımlı yerlerde daha az görülür. Mevsim olarak en sık kış ve ilkbahar aylarında görülür. Kış aylarında hava kirliliği ve solunum yolu enfeksiyonu artmakta, ilkbaharda polenlerde artış olmakta ve astım sıklığını artırmaktadır.

Evde sigara içilmesi astım ataklarını tetikliyor

Sigara içilmesi, astımlı hastalarda hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırmakta ve atakların sıklığını artırmaktadır.

Çocuklar yönünden evde baba veya annenin sigara içmesi, astımın ortaya çıkmasına ve kötüleşmesine yol açan ciddi bir tehlikedir. Çocukluk astımını kontrol altına almanın ve önlemenin ilk koşulu evde başka odada da olsa sigara içilmemesidir.

Anne-babanın astım olması çocuklarda da astım oluşmasına yol açar mı?

Alerjik hastalıklarda ve astımda ailevi bir yatkınlık olduğunu biliyoruz. Anne veya babadan biri allerjikse, çocuğun alerjik olma ihtimali yaklaşık 25, hem anne hem de baba allerjikse bu ihtimalin yaklaşık 50 olacağını söyleyebiliriz. Ancak bu bilgilerden alerjik hastalıkların mutlaka ailevi olacağı sonucu çıkarılmamalıdır. Ailesinin hiçbir bireyinde alerjik hastalık bulunmayan çocuklarda da alerjik hastalık görülebilir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.