COVİD-19’UN NEDENİ GÜNEYDOĞU ASYA’DAKİ YARASALARDA BULUNAN SARS-COV2 VİRÜSÜ OLABİLİR Mİ?

SAĞLIK 11.02.2021 - 13:26, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4423+ kez okundu.
 

COVİD-19’UN NEDENİ GÜNEYDOĞU ASYA’DAKİ YARASALARDA BULUNAN SARS-COV2 VİRÜSÜ OLABİLİR Mİ?

Tayland’daki bir vahşi yaşam rezervindeki yarasalarda Covid-19’a neden olanla benzer bir koronavirüs saptandı.
Duke-NUS Tıp Fakültesi’nden Profesör Wang Linfa liderliğindeki bir araştırma ekibi, Güneydoğu Asya’da yarasalara ve pangolinlere odaklanarak gözetim araştırmaları gerçekleştirdi. Söz konusu araştırmada, bu hayvanların Covid-19’a yol açan SARS-CoV-2 ile ilgili virüsler taşıdığı tespit edildi.   Prof. Wang Linfa ve ekibi Tayland’ın doğusunda bir vahşi yaşam sığınağındaki yapay bir mağaradaki, at nalı yarasalarında RacCS203 adlı bir koronavirüsün genomlarının SARS-CoV-2’ye yüzde 91,5 benzer olduğunu ve ayrıca daha önce bulunan RmYN02 ile yakından ilişkili olduğunu buldu. Daha önce BBC’de yayınlanan bir araştırmada da Güneybatı Çin’in Yunnan Eyaleti’nde de aynı kolonideki yarasalarda ve Tayland’ın güneyindeki bir yaban hayatı kontrol noktasında bir pangolinde SARS-CoV-2 nötralize edici antikorlar tespit edildiği vurgulanmıştı. Araştırmacılar, “Bu sonuçları SARS-CoV-2 ile ilgili koronavirüslerin Güneydoğu Asya’nın farklı bölgelerinde dolaştığını gösteriyor” yorumunda bulunuyor.   Çalışma, yeni koronavirüsün kökenini ve ara ev sahibini tam olarak belirleyemedi ancak araştırmacılar, ilgili koronavirüslerin bulunduğu coğrafi dağılımı genişletmeye yardımcı olduğunu söyledi. Prof. Wang Linfa, “Güneydoğu Asya’nın hem ilgili yarasa türlerinin çeşitliliği hem de popülasyon zenginliği nedeniyle, bu tür virüsler için bir sıcak nokta olma olasılığı daha yüksek olabilir” yorumunu yaptı. Wang Linfa, söz konusu virüsün kaynağının acilen bulunması için daha çok araştırma ve gözetim çağrısında bulundu.
Tayland’daki bir vahşi yaşam rezervindeki yarasalarda Covid-19’a neden olanla benzer bir koronavirüs saptandı.

Duke-NUS Tıp Fakültesi’nden Profesör Wang Linfa liderliğindeki bir araştırma ekibi, Güneydoğu Asya’da yarasalara ve pangolinlere odaklanarak gözetim araştırmaları gerçekleştirdi. Söz konusu araştırmada, bu hayvanların Covid-19’a yol açan SARS-CoV-2 ile ilgili virüsler taşıdığı tespit edildi.
 
Prof. Wang Linfa ve ekibi Tayland’ın doğusunda bir vahşi yaşam sığınağındaki yapay bir mağaradaki, at nalı yarasalarında RacCS203 adlı bir koronavirüsün genomlarının SARS-CoV-2’ye yüzde 91,5 benzer olduğunu ve ayrıca daha önce bulunan RmYN02 ile yakından ilişkili olduğunu buldu. Daha önce BBC’de yayınlanan bir araştırmada da Güneybatı Çin’in Yunnan Eyaleti’nde de aynı kolonideki yarasalarda ve Tayland’ın güneyindeki bir yaban hayatı kontrol noktasında bir pangolinde SARS-CoV-2 nötralize edici antikorlar tespit edildiği vurgulanmıştı. Araştırmacılar, “Bu sonuçları SARS-CoV-2 ile ilgili koronavirüslerin Güneydoğu Asya’nın farklı bölgelerinde dolaştığını gösteriyor” yorumunda bulunuyor.
 
Çalışma, yeni koronavirüsün kökenini ve ara ev sahibini tam olarak belirleyemedi ancak araştırmacılar, ilgili koronavirüslerin bulunduğu coğrafi dağılımı genişletmeye yardımcı olduğunu söyledi. Prof. Wang Linfa, “Güneydoğu Asya’nın hem ilgili yarasa türlerinin çeşitliliği hem de popülasyon zenginliği nedeniyle, bu tür virüsler için bir sıcak nokta olma olasılığı daha yüksek olabilir” yorumunu yaptı. Wang Linfa, söz konusu virüsün kaynağının acilen bulunması için daha çok araştırma ve gözetim çağrısında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.