CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI TÖRENLERLE BAŞLADI

GÜNDEM 28.10.2018 - 15:17, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2711+ kez okundu.
 

CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI TÖRENLERLE BAŞLADI

Cumhuriyet Bayramının kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır,
  Burdur da ve Bütün Yurtta dış temsilciliklerimizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde; saat 01 de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları başladı. Atatürk anıtlarına da çelenkler konulmasının ardından saygı duruşu  ve İstiklal Marşı okundu. Burdur da Valilik, Belediye Başkalığı ve Garnizon komutanı çelenk koydu. Protokol üyeleri, askerler ve polisler ile vatandaşlar da törenlere katıldı.    YENİ ANAYASA DA DEVLETİN ŞEKLİ VE BAŞKENTİ İLAN EDİLMEMİŞTİ 1 Kasım 1922’den itibaren artık saltanatın olmadığı ülke, Ankara da meclis hükümeti tarafından yönetilmekteydi. Bu hükümet sisteminde her bakan meclis tarafından seçildiğinden uyumsuz kişilerin bir araya geldiği hükümet biçimine yol açmaktaydı Yeni Meclis seçildikten sonra kurulan İcra Vekilleri Heyeti’nin üyeleri bu şartlar altına çalışmanın güçlüklerinden şikayetçiydi. Hükümetin zayıflığı, 23 Ekim’de net bir şekilde ortaya çıktı. Aynı zamanda Dahiliye Vekili olan İcra Vekilleri Heyeti Başkanı Fethi Bey, Dahiliye Vekilliğini Ferit Tek Bey’e bırakmak istemiş ancak meclis bunu kabul etmeyerek Erzincan milletvekili Sabit Bey’i seçmişti. TBMM ikinci başkanı Ali Fuat Bey de görevi bırakmak isteyip yerine Yusuf Kemal Bey’i aday göstermiş ancak meclis kabul etmeyerek Rauf Bey’i seçmiştir Mustafa Kemal’in direktifi ile yeni bir anayasa tasarısı hazırlıkları başlamıştır. Mevcut anayasa, ulusal iradenin Türk ulusuna ait olduğunu, bu iradeyi ulus adına temsil yetkisinin Meclis’e tanındığını onaylamıştı ancak devletin yönetim şeklini ve başkentini ilan etmemişti. Mustafa Kemal, çevresindekilerle Cumhuriyetin ilanı ile ilgili görüşmeler yapmıştır.    
Cumhuriyet Bayramının kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır,

  Burdur da ve Bütün Yurtta dış temsilciliklerimizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde; saat 01 de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları başladı. Atatürk anıtlarına da çelenkler konulmasının ardından saygı duruşu  ve İstiklal Marşı okundu. Burdur da Valilik, Belediye Başkalığı ve Garnizon komutanı çelenk koydu. Protokol üyeleri, askerler ve polisler ile vatandaşlar da törenlere katıldı.

   YENİ ANAYASA DA DEVLETİN ŞEKLİ VE BAŞKENTİ İLAN EDİLMEMİŞTİ

1 Kasım 1922’den itibaren artık saltanatın olmadığı ülke, Ankara da meclis hükümeti tarafından yönetilmekteydi. Bu hükümet sisteminde her bakan meclis tarafından seçildiğinden uyumsuz kişilerin bir araya geldiği hükümet biçimine yol açmaktaydı Yeni Meclis seçildikten sonra kurulan İcra Vekilleri Heyeti’nin üyeleri bu şartlar altına çalışmanın güçlüklerinden şikayetçiydi. Hükümetin zayıflığı, 23 Ekim’de net bir şekilde ortaya çıktı. Aynı zamanda Dahiliye Vekili olan İcra Vekilleri Heyeti Başkanı Fethi Bey, Dahiliye Vekilliğini Ferit Tek Bey’e bırakmak istemiş ancak meclis bunu kabul etmeyerek Erzincan milletvekili Sabit Bey’i seçmişti. TBMM ikinci başkanı Ali Fuat Bey de görevi bırakmak isteyip yerine Yusuf Kemal Bey’i aday göstermiş ancak meclis kabul etmeyerek Rauf Bey’i seçmiştir

Mustafa Kemal’in direktifi ile yeni bir anayasa tasarısı hazırlıkları başlamıştır. Mevcut anayasa, ulusal iradenin Türk ulusuna ait olduğunu, bu iradeyi ulus adına temsil yetkisinin Meclis’e tanındığını onaylamıştı ancak devletin yönetim şeklini ve başkentini ilan etmemişti. Mustafa Kemal, çevresindekilerle Cumhuriyetin ilanı ile ilgili görüşmeler yapmıştır.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.