DAĞ KEÇİLERİNİN ÖLÜM NEDENİ BELLİ OLDU

BİLİM 16.02.2017 - 16:32, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4927+ kez okundu.
 

DAĞ KEÇİLERİNİN ÖLÜM NEDENİ BELLİ OLDU

Geçtiğimiz hafta Antalya’nın Akseki İlçesinde bulunan dağlık arazide Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin yapmış olduğu koruma faaliyeti esnasına çok sayıda dağ keçisi arazide ölü olarak bulunarak getirilmişti.
Geçtiğimiz hafta Antalya’nın Akseki İlçesinde bulunan dağlık arazide Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin yapmış olduğu koruma faaliyeti esnasına çok sayıda dağ keçisi arazide ölü olarak bulunarak getirilmişti.  Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne getirilmişlerdi ve otopsi yapılarak ölüm nedenleri araştırıldı. Vücutlarında kurşun, saçma izi bulunmayan dağ keçilerinin ölüm nedenlerini ise yapılan otopsi belirledi. Yapılan otopsi de dağ keçilerinin evcil hayvanlarla aynı ortamda bulunduklarından dolayı kaptıkları bir virüs nedeniyle öldükleri belirlendi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem ÖZMEN ve ekibi tarafından, dağ keçilerinden otopsi yapılarak numune alındı. Numuneler laboratuvarlarda incelenerek hayvanların kesin ölüm nedenleri tespit edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Pof Dr. Özlem ÖZMEN; “Fakültemize geçen hafta Antalya Akseki’den getirilen dağ keçilerinin incelemeleri tamamlandı ve hastalıkları tespit edildi. Yapılan analizler sonucunda, bütün ana bilim dallarından gelen sonuçların değerlendirilmesinde hayvanlarda “ektima kontagiza ovis” denilen genellikle küçükbaş hayvanlarda koyun ve keçilerde hastalık yapan bir etken tespit edildi. Buna bağlı olarak da ilgili kişilere bilgiler verilerek, hastalıkla ilgili yapacakları öneriler aktarıldı. Problemin asıl kaynağının, yabani hayvanlarla birlikte evcil hayvanların aynı yerde dolaşmalarından kaynaklandığı belirlendi. Bu hastalık, küçükbaş koyun keçi gibi hayvanların, özellikle çiftlik hayvanlarında ve yavrularda genellikle bulaşma sonucunda sıklıkla görülen bir tablo. Büyük ihtimalle evcil çiftlik hayvanlarıyla aynı alanda dolaşan dağ keçilerinde de böyle bir bulaşma şekillendiğini düşünüyoruz. Kış şartlarının yoğun geçmesi, yerlerin fazla miktarda karla kaplı olması sebebiyle, yiyecek bulamamaları ve hayvanlarda şekillenmiş olan açlığın da biraz etkili olduğunu düşünmekteyiz. Hayvanların incelenmesi sonucunda, yetkililer bilgilendirilerek, hastalığın nasıl şekillendiği konusunda ve yapmaları gerekenler konusunda bilgiler verildi ve buna göre şuanda hayvanlarla ilgili herhangi bir problemin olmadığı da bizlere bildirildi. Ve sahada herhangi bir hasta ya da ölü hayvanın bulunmadığı ifade edildi” dedi.  
Geçtiğimiz hafta Antalya’nın Akseki İlçesinde bulunan dağlık arazide Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin yapmış olduğu koruma faaliyeti esnasına çok sayıda dağ keçisi arazide ölü olarak bulunarak getirilmişti.

Geçtiğimiz hafta Antalya’nın Akseki İlçesinde bulunan dağlık arazide Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin yapmış olduğu koruma faaliyeti esnasına çok sayıda dağ keçisi arazide ölü olarak bulunarak getirilmişti.

 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne getirilmişlerdi ve otopsi yapılarak ölüm nedenleri araştırıldı. Vücutlarında kurşun, saçma izi bulunmayan dağ keçilerinin ölüm nedenlerini ise yapılan otopsi belirledi. Yapılan otopsi de dağ keçilerinin evcil hayvanlarla aynı ortamda bulunduklarından dolayı kaptıkları bir virüs nedeniyle öldükleri belirlendi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem ÖZMEN ve ekibi tarafından, dağ keçilerinden otopsi yapılarak numune alındı. Numuneler laboratuvarlarda incelenerek hayvanların kesin ölüm nedenleri tespit edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Pof Dr. Özlem ÖZMEN; “Fakültemize geçen hafta Antalya Akseki’den getirilen dağ keçilerinin incelemeleri tamamlandı ve hastalıkları tespit edildi. Yapılan analizler sonucunda, bütün ana bilim dallarından gelen sonuçların değerlendirilmesinde hayvanlarda “ektima kontagiza ovis” denilen genellikle küçükbaş hayvanlarda koyun ve keçilerde hastalık yapan bir etken tespit edildi. Buna bağlı olarak da ilgili kişilere bilgiler verilerek, hastalıkla ilgili yapacakları öneriler aktarıldı. Problemin asıl kaynağının, yabani hayvanlarla birlikte evcil hayvanların aynı yerde dolaşmalarından kaynaklandığı belirlendi. Bu hastalık, küçükbaş koyun keçi gibi hayvanların, özellikle çiftlik hayvanlarında ve yavrularda genellikle bulaşma sonucunda sıklıkla görülen bir tablo. Büyük ihtimalle evcil çiftlik hayvanlarıyla aynı alanda dolaşan dağ keçilerinde de böyle bir bulaşma şekillendiğini düşünüyoruz. Kış şartlarının yoğun geçmesi, yerlerin fazla miktarda karla kaplı olması sebebiyle, yiyecek bulamamaları ve hayvanlarda şekillenmiş olan açlığın da biraz etkili olduğunu düşünmekteyiz. Hayvanların incelenmesi sonucunda, yetkililer bilgilendirilerek, hastalığın nasıl şekillendiği konusunda ve yapmaları gerekenler konusunda bilgiler verildi ve buna göre şuanda hayvanlarla ilgili herhangi bir problemin olmadığı da bizlere bildirildi. Ve sahada herhangi bir hasta ya da ölü hayvanın bulunmadığı ifade edildi” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.