DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ TEKRAR FAALİYETE GEÇSİN

SİYASET 30.07.2018 - 10:28, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4194+ kez okundu.
 

DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ TEKRAR FAALİYETE GEÇSİN

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Deprem erken uyarı projesi maddi kaynak yetersizliği ve bazı anlaşmazlıklar yüzünden bir türlü hayata geçirilememiştir.
Bilindiği üzere ülkemiz dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer almakta ve ülkemizin yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 42’si birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu harita incelendiğinde Burdur ilimizin 1. Derece deprem kuşağında yer aldığı görülmektedir. Nitekim 23 Temmuz 2018 tarihinde Burdur’un Yeşilova ilçesinde sabah saat 05:40’da 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Depremde can ve mal kaybı yaşanmaması ise en büyük tesellimiz olmuştur. Depremlerde dayanıklı olmayan binalar yüzünden çok sayıda can kaybı yaşandığı hepimizin malumudur. Son yıllarda yaşanan Gölcük, Düzce, Bingöl ve Van depremlerinde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımız depreme dayanıklı olmayan binaların enkazı altında can vermiştir. Diğer taraftan, dört yanı fay hatlarıyla çevrili Türkiye’de olası büyük depremi algılayacak erken uyarı sistemi sadece İstanbul’da bulunmaktadır. Erken uyarı sistemi depremin meydana getirdiği zararları azaltan, depremin merkezi noktasına en yakın olan istasyonlarda gözlenen dalgalanma verilerini kullanarak depremin büyüklüğünü varışından önce belirleyen bir sistemdir. Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi tarafından 2005 yılının Ekim ayında “Burdur fay zonunda deprem erken uyarı sistemi geliştirilmesi” hakkında araştırma projesi raporu yayınlanmıştır. Söz konusu proje kapsamında hidrokimyasal parametreler aracılığı ile Burdur’da bir “Deprem Erken Uyarı Sistemi” geliştirilmesi amaçlanmıştır. Proje kapsamındaki istasyonlardan olan Bağlar, Şifa ve Yassıgüme istasyonundan gelen veriler karşılaştırılmış ve söz konusu çalışmalar ileride bir deprem olabileceği varsayılarak devam ettirilmiş ve güncel ölçümler yapılabileceği düşünülmüştür. Ancak söz konusu proje maddi kaynak yetersizliği ve bazı anlaşmazlıklar yüzünden bir türlü hayata geçirilememiştir. Kentimizin 1. derecede deprem kuşağında olduğundan hareketle, elimizde hazır halde bulunan söz konusu projenin yeniden hayata geçirilmesi ve olabilecek bir depremde Burdur’da erken uyarı sisteminin kurulması kentimiz için 1. derecede öncelik arz etmektedir.  
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Deprem erken uyarı projesi maddi kaynak yetersizliği ve bazı anlaşmazlıklar yüzünden bir türlü hayata geçirilememiştir.

Bilindiği üzere ülkemiz dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer almakta ve ülkemizin yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 42’si birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu harita incelendiğinde Burdur ilimizin 1. Derece deprem kuşağında yer aldığı görülmektedir.

Nitekim 23 Temmuz 2018 tarihinde Burdur’un Yeşilova ilçesinde sabah saat 05:40’da 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Depremde can ve mal kaybı yaşanmaması ise en büyük tesellimiz olmuştur. Depremlerde dayanıklı olmayan binalar yüzünden çok sayıda can kaybı yaşandığı hepimizin malumudur. Son yıllarda yaşanan Gölcük, Düzce, Bingöl ve Van depremlerinde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımız depreme dayanıklı olmayan binaların enkazı altında can vermiştir.

Diğer taraftan, dört yanı fay hatlarıyla çevrili Türkiye’de olası büyük depremi algılayacak erken uyarı sistemi sadece İstanbul’da bulunmaktadır. Erken uyarı sistemi depremin meydana getirdiği zararları azaltan, depremin merkezi noktasına en yakın olan istasyonlarda gözlenen dalgalanma verilerini kullanarak depremin büyüklüğünü varışından önce belirleyen bir sistemdir.

Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi tarafından 2005 yılının Ekim ayında “Burdur fay zonunda deprem erken uyarı sistemi geliştirilmesi” hakkında araştırma projesi raporu yayınlanmıştır. Söz konusu proje kapsamında hidrokimyasal parametreler aracılığı ile Burdur’da bir “Deprem Erken Uyarı Sistemi” geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Proje kapsamındaki istasyonlardan olan Bağlar, Şifa ve Yassıgüme istasyonundan gelen veriler karşılaştırılmış ve söz konusu çalışmalar ileride bir deprem olabileceği varsayılarak devam ettirilmiş ve güncel ölçümler yapılabileceği düşünülmüştür. Ancak söz konusu proje maddi kaynak yetersizliği ve bazı anlaşmazlıklar yüzünden bir türlü hayata geçirilememiştir.

Kentimizin 1. derecede deprem kuşağında olduğundan hareketle, elimizde hazır halde bulunan söz konusu projenin yeniden hayata geçirilmesi ve olabilecek bir depremde Burdur’da erken uyarı sisteminin kurulması kentimiz için 1. derecede öncelik arz etmektedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.