DR. MEHMET GÖKER’İN AŞILAMA KONUSUNU GÜNDEME TAŞIDI

SAĞLIK 20.01.2020 - 11:00, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2989+ kez okundu.
 

DR. MEHMET GÖKER’İN AŞILAMA KONUSUNU GÜNDEME TAŞIDI

Enfeksiyon hastalıkları önlenebilir hastalıklardan olup aşılama eylemi, enfeksiyon hastalıklarından korunmada en başta gelen önlemlerden biridir.
Burdur CHP Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Ülkemizde 2017 yılı itibariyle toplam kızamık vakalarının sayısı 69, 2018 yılında 510, 2019 yılının ilk dokuz ayında da önceki yılın aynı dönemine kıyasla 5,2 kat artarak 2 bin 666’ya ulaşmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından, her ne kadar bulaşıcı hastalıklara ilişkin “herhangi bir sorun yok” açıklamaları yapılsa da rakamlar bunun tersini söylemektedir. Dünya genelinde kızamık vakalarında gözlenen artış, kızamıktan korkulması gerektiğini ve bu konuda acilen önlem alınması gerçeğini bize hatırlatmaktadır. Türkiye’de 2013 yılında patlak veren ve yaklaşık 8000 vakaya ulaşan kızamık salgınının sebebi aşılama oranının düşüklüğüdür. Kızamık aşısı oldukça etkili bir aşı olup, 1 kişinin aşılanması bile, yaklaşık 9-10 kişiye koruma sağlayabilmektedir. Aşılanma oranlarının yüzde 95 ve üzerinde gerçekleşmesi önem taşımakta olup, aksi halde virüsün yaygınlaşması hızlanmaktadır. Yani, kızamık aşısı hayat kurtarmaktadır. Öte yandan, Türk Tabipleri Birliği verilerine göre aşıların gerekli ve güvenli olmadığı ve aşı olmanın dinen uygun olmadığı gibi gerekçelerle çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son yedi yılda 183’ten 23 bine çıkmış durumdadır. Ne yazık ki, son yıllarda ülkemizde aşı karşıtlığının yükselmesi, zaten yetersiz olan aşılama ve bağışıklık oranlarını daha da aşağı çeken bir faktör olarak devreye girmektedir. Aşılama karşıtlarının ikna edilememesi durumunda ülkemizi önümüzdeki yıllarda ciddi tehlikeler beklemektedir. Yaşanacak salgınlarda aşılatılmayan çocukların yaşamlarını yitirmesi ve toplumsal bağışıklığın azalması ülkemiz için tam bir felaket olacaktır. Ülkemizde herhangi bir girişimde bulunulmadığı sürece daha da büyüyebilecek olan bir kızamık salgınının sorgulanması ve Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce konuyla ilgili açıklamalar yaparak kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir.  
Enfeksiyon hastalıkları önlenebilir hastalıklardan olup aşılama eylemi, enfeksiyon hastalıklarından korunmada en başta gelen önlemlerden biridir.

Burdur CHP Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Ülkemizde 2017 yılı itibariyle toplam kızamık vakalarının sayısı 69, 2018 yılında 510, 2019 yılının ilk dokuz ayında da önceki yılın aynı dönemine kıyasla 5,2 kat artarak 2 bin 666’ya ulaşmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından, her ne kadar bulaşıcı hastalıklara ilişkin “herhangi bir sorun yok” açıklamaları yapılsa da rakamlar bunun tersini söylemektedir.

Dünya genelinde kızamık vakalarında gözlenen artış, kızamıktan korkulması gerektiğini ve bu konuda acilen önlem alınması gerçeğini bize hatırlatmaktadır. Türkiye’de 2013 yılında patlak veren ve yaklaşık 8000 vakaya ulaşan kızamık salgınının sebebi aşılama oranının düşüklüğüdür. Kızamık aşısı oldukça etkili bir aşı olup, 1 kişinin aşılanması bile, yaklaşık 9-10 kişiye koruma sağlayabilmektedir. Aşılanma oranlarının yüzde 95 ve üzerinde gerçekleşmesi önem taşımakta olup, aksi halde virüsün yaygınlaşması hızlanmaktadır. Yani, kızamık aşısı hayat kurtarmaktadır.

Öte yandan, Türk Tabipleri Birliği verilerine göre aşıların gerekli ve güvenli olmadığı ve aşı olmanın dinen uygun olmadığı gibi gerekçelerle çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son yedi yılda 183’ten 23 bine çıkmış durumdadır. Ne yazık ki, son yıllarda ülkemizde aşı karşıtlığının yükselmesi, zaten yetersiz olan aşılama ve bağışıklık oranlarını daha da aşağı çeken bir faktör olarak devreye girmektedir.

Aşılama karşıtlarının ikna edilememesi durumunda ülkemizi önümüzdeki yıllarda ciddi tehlikeler beklemektedir. Yaşanacak salgınlarda aşılatılmayan çocukların yaşamlarını yitirmesi ve toplumsal bağışıklığın azalması ülkemiz için tam bir felaket olacaktır.

Ülkemizde herhangi bir girişimde bulunulmadığı sürece daha da büyüyebilecek olan bir kızamık salgınının sorgulanması ve Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce konuyla ilgili açıklamalar yaparak kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.