DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ ABD'Yİ UYARDI

DÜNYA 24.03.2018 - 15:55, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3876+ kez okundu.
 

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ ABD'Yİ UYARDI

Avrupa Birliği (AB), Japonya, Avustralya ve diğer ülkeler, Çin ve Rusya tarafından başlatılan tartışmalara katıldı
ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyuma getirdiği yeni vergiler, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplantısının da ana gündem maddesini oluşturdu. Avrupa Birliği (AB), Japonya, Avustralya ve diğer ülkeler, Çin ve Rusya tarafından başlatılan tartışmalara katıldı. DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevedo, "Ticaret akışını aksatmak, kırılgan da olsa ekonomik iyileşmenin dünya çapında giderek daha belirgin hâle geldiği bir dönemde, küresel ekonomiyi tehlikeye atacaktır" dedi ve "itidal ve acil diyalog" çağrısında bulundu. DTÖ Sözcüsü Fernando Puchol, Başkan Trump'ın Çin'e getirdiği ve 60 milyar doları bulabilecek yeni gümrük vergilerinin "ayrıntılı bir analizini" yaptığını açıkladı. Toplantıda bir DTÖ yetkilisi, AB temsilcisinin Avrupa'nın Washington'ın sanayisini desteklemeye çalıştığını söyleyerek, ulusal güvenliği korumak için gerekli adımların atıldığına dair ABD' nin iddialarını reddetti. Çin ve Rusya ise tarifelerin etkilerini dengelemek için misilleme planladıklarını daha önce açıklamışlardı. Trump, çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirilmesini öngören düzenlemeyi 8 Mart'ta imzalamıştı. Washington, bu ülkelerin ABD'ye yapacakları çelik ihracatında yüzde 25, alüminyumda ise yüzde 10 gümrük vergisi ile karşı karşıya kalacağını belirtmişti. Çin, ABD'yi Başkan Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi koyma planlarının ticaret savaşına yol açabileceği hususunda uyarmış, ABD ile ticaretinde geçen yıl rekor fazla elde eden Avrupa Birliği de karşı önlemler için hazırlığa girişmişti. ABD, dün AB ile arasında gerginliğe ve ticaret savaşları tehditlerine varan açıklamalara yol açan AB'ye çelik ve aliminyumda ek gümrük vergisi uygulaması kararında geri adım atmış, ancak Çin'e yeni gümrük vergileri getirdiğini açıklamıştı.  
Avrupa Birliği (AB), Japonya, Avustralya ve diğer ülkeler, Çin ve Rusya tarafından başlatılan tartışmalara katıldı

ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyuma getirdiği yeni vergiler, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplantısının da ana gündem maddesini oluşturdu.

Avrupa Birliği (AB), Japonya, Avustralya ve diğer ülkeler, Çin ve Rusya tarafından başlatılan tartışmalara katıldı. DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevedo, "Ticaret akışını aksatmak, kırılgan da olsa ekonomik iyileşmenin dünya çapında giderek daha belirgin hâle geldiği bir dönemde, küresel ekonomiyi tehlikeye atacaktır" dedi ve "itidal ve acil diyalog" çağrısında bulundu.

DTÖ Sözcüsü Fernando Puchol, Başkan Trump'ın Çin'e getirdiği ve 60 milyar doları bulabilecek yeni gümrük vergilerinin "ayrıntılı bir analizini" yaptığını açıkladı.

Toplantıda bir DTÖ yetkilisi, AB temsilcisinin Avrupa'nın Washington'ın sanayisini desteklemeye çalıştığını söyleyerek, ulusal güvenliği korumak için gerekli adımların atıldığına dair ABD' nin iddialarını reddetti.

Çin ve Rusya ise tarifelerin etkilerini dengelemek için misilleme planladıklarını daha önce açıklamışlardı.

Trump, çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirilmesini öngören düzenlemeyi 8 Mart'ta imzalamıştı. Washington, bu ülkelerin ABD'ye yapacakları çelik ihracatında yüzde 25, alüminyumda ise yüzde 10 gümrük vergisi ile karşı karşıya kalacağını belirtmişti.

Çin, ABD'yi Başkan Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi koyma planlarının ticaret savaşına yol açabileceği hususunda uyarmış, ABD ile ticaretinde geçen yıl rekor fazla elde eden Avrupa Birliği de karşı önlemler için hazırlığa girişmişti.

ABD, dün AB ile arasında gerginliğe ve ticaret savaşları tehditlerine varan açıklamalara yol açan AB'ye çelik ve aliminyumda ek gümrük vergisi uygulaması kararında geri adım atmış, ancak Çin'e yeni gümrük vergileri getirdiğini açıklamıştı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.