GELECEĞİN TEHLİKELİ OYUNU,NÜKLEER KAVGA

DÜNYA 07.07.2019 - 20:59, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4016+ kez okundu.
 

GELECEĞİN TEHLİKELİ OYUNU,NÜKLEER KAVGA

Dünyada askeri güç olarak Tahran’daki Devrim Muhafızları Yürüyüşü. İran güçlü bir askeri kuvvet olarak kabul edilir.
İran ABD’yi “Kan Denizi” ile Tehdit Ediyor ABD Yönetimi, Tahran’ın en yeni Atom Planlarını, bütün unsurlarıyla Önlemek istiyor. Ancak Washington’dan gelen uyarılar, İran’da savaş tepkileriyle karşılanıyor. Ayetullah Kermani görünüşte tam bir kışkırtıcı bir dil kullanarak, olayları tırmandırmaya ve savaş çığırtkanlığı yapmaya çalışıyor. Etkili bir İranlı Ayetullah, ABD’yi İran Körfezi’ne askeri saldırıda bulunması halinde İran’ın, “Kırmızı Deniz” haline getireceği tehdidinde bulundu. Ayetullah Ali Mowahdei Kermani, Cuma günkü başkent Tahran’daki vaazında ABD’ye yönelik olarak: “Bize saldırmak istiyorsanız, lütfen devam edin, bu takdirde Basra Körfezi’nin rengini maviden kırmızıya çevireceğiz” ifadesini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Washington’daki gazetecilere şunları söyledi: “İran’a ne olacağını göreceğiz. İran çok, ama çok dikkatli olmalı.” Kermani, ABD tehditlerinin İran’ın uranyumunu planlandığı gibi bu kadar yüksek oranda zenginleştirmesini engellemeyeceğini ifade etti. Isna Haber ajansına göre Ayetullah, “Atom Bombası istediğimiz anlamına gelmez. Çünkü onlara ihtiyacımız yok. Ayrıca, İslami düzenlemelere aykırıdırlar”, söylemini ekledi. Tahran, Pazar gününden itibaren uranyum zenginleştirme faaliyetlerini, izin verilen yüzde 3,67 sınırından daha fazla miktarda ve süresiz olarak uranyumunu tekrar zenginleştirmeyi planlıyor. Bu, Viyana Sözleşmesinin merkezi bir baskısının ihlali anlamına gelmektedir. İran’ın kısmi çıkışının ikinci aşamasını, Pazar günkü anlaşmadan başlatmaya karar vermesi, İran’daki Cuma Vaazları’nın ana konusuydu. Kermani ve diğer vaizlerin vaazlarının siyasi işlevi yoktur. Ancak, özellikle İranlı sertlik yanlılarının nazarında, duygusal olarak kabul edilirler. ABD geçtiğimiz günlerde Tahran Yönetimini, uranyum zenginleştirme tehdidi konusunda uyardı. Trump, Beyaz Saray’da “Ne ile oynadıklarını biliyorlar ve bence ateşle oynuyorlar” dedi. Bu konuda gelecek Çarşamba, ABD’nin talebi üzerine Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Guvernörler Kurulu özel bir oturum için toplanacak. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, bu Cuma Twitter’da “İran’ın yasadışı nükleer faaliyetlerinin” ele alınması gerektiğini ve bu bağlamda, “İran, nükleer hedeflerini terketmesi için baskı altında tutulmalıdır” açıklamasında bulundu. Yıllarca süren sert müzakerelerin ardından, BM Veto Güçleri, Almanya ve İran, 2015 yılında Viyana’da Tahran’ın nükleer güç kurmasını önleyecek bir anlaşma konusunda anlaştı. İran nükleer endüstrisini kontrol altına aldı ve Batı ekonomik yaptırımlarının kaldırılmasını vaat etti. Bu arada ABD, İslam Cumhuriyeti’ne tekrar ağır yaptırımlar uyguladı.  
Dünyada askeri güç olarak Tahran’daki Devrim Muhafızları Yürüyüşü. İran güçlü bir askeri kuvvet olarak kabul edilir.

İran ABD’yi “Kan Denizi” ile Tehdit Ediyor

ABD Yönetimi, Tahran’ın en yeni Atom Planlarını, bütün unsurlarıyla Önlemek istiyor. Ancak Washington’dan gelen uyarılar, İran’da savaş tepkileriyle karşılanıyor. Ayetullah Kermani görünüşte tam bir kışkırtıcı bir dil kullanarak, olayları tırmandırmaya ve savaş çığırtkanlığı yapmaya çalışıyor.

Etkili bir İranlı Ayetullah, ABD’yi İran Körfezi’ne askeri saldırıda bulunması halinde İran’ın, “Kırmızı Deniz” haline getireceği tehdidinde bulundu. Ayetullah Ali Mowahdei Kermani, Cuma günkü başkent Tahran’daki vaazında ABD’ye yönelik olarak: “Bize saldırmak istiyorsanız, lütfen devam edin, bu takdirde Basra Körfezi’nin rengini maviden kırmızıya çevireceğiz” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Washington’daki gazetecilere şunları söyledi: “İran’a ne olacağını göreceğiz. İran çok, ama çok dikkatli olmalı.” Kermani, ABD tehditlerinin İran’ın uranyumunu planlandığı gibi bu kadar yüksek oranda zenginleştirmesini engellemeyeceğini ifade etti. Isna Haber ajansına göre Ayetullah, “Atom Bombası istediğimiz anlamına gelmez. Çünkü onlara ihtiyacımız yok. Ayrıca, İslami düzenlemelere aykırıdırlar”, söylemini ekledi.

Tahran, Pazar gününden itibaren uranyum zenginleştirme faaliyetlerini, izin verilen yüzde 3,67 sınırından daha fazla miktarda ve süresiz olarak uranyumunu tekrar zenginleştirmeyi planlıyor. Bu, Viyana Sözleşmesinin merkezi bir baskısının ihlali anlamına gelmektedir. İran’ın kısmi çıkışının ikinci aşamasını, Pazar günkü anlaşmadan başlatmaya karar vermesi, İran’daki Cuma Vaazları’nın ana konusuydu. Kermani ve diğer vaizlerin vaazlarının siyasi işlevi yoktur. Ancak, özellikle İranlı sertlik yanlılarının nazarında, duygusal olarak kabul edilirler.

ABD geçtiğimiz günlerde Tahran Yönetimini, uranyum zenginleştirme tehdidi konusunda uyardı. Trump, Beyaz Saray’da “Ne ile oynadıklarını biliyorlar ve bence ateşle oynuyorlar” dedi. Bu konuda gelecek Çarşamba, ABD’nin talebi üzerine Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Guvernörler Kurulu özel bir oturum için toplanacak. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, bu Cuma Twitter’da “İran’ın yasadışı nükleer faaliyetlerinin” ele alınması gerektiğini ve bu bağlamda, “İran, nükleer hedeflerini terketmesi için baskı altında tutulmalıdır” açıklamasında bulundu.

Yıllarca süren sert müzakerelerin ardından, BM Veto Güçleri, Almanya ve İran, 2015 yılında Viyana’da Tahran’ın nükleer güç kurmasını önleyecek bir anlaşma konusunda anlaştı. İran nükleer endüstrisini kontrol altına aldı ve Batı ekonomik yaptırımlarının kaldırılmasını vaat etti. Bu arada ABD, İslam Cumhuriyeti’ne tekrar ağır yaptırımlar uyguladı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.