GÜNDÜZALP; HAYVANCILIKTA ALTIN KURAL HER YIL BUZAĞI ALMAKTIR

EĞİTİM 10.10.2019 - 15:12, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3704+ kez okundu.
 

GÜNDÜZALP; HAYVANCILIKTA ALTIN KURAL HER YIL BUZAĞI ALMAKTIR

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Kemer/Akören köyündeki kadın üreticilere, ‘Topla Bakım’ eğitimi verdi.
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Akören köyündeki kadın üreticilere, ‘Toplu Bakım’ ve ‘Burdur Ticaret Borsası’nın ne gibi çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Hayvancılıktan para kazanmak için toplu bakımın önemine değinen Başkan Gündüzalp, “Yem giderleri düşürülmediği sürece, hayvancılıktan para kazanma şansımız yok. Her yıl bir buzağı alınamazsa, sağmal gün sayısı uzar, kazancınız düşer. Eğer her yıl bir buzağı alınırsa, süt ortalaması artar, para kazanırsınız” dedi. Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Kemer/Akören köyündeki kadın üreticilere, ‘Topla Bakım’ eğitimi verdi. Burdur Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda düzenlenen eğitime, Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Boz ve kadın üreticiler katıldı. İlk olarak, ‘Toplu Bakım’ konusuna değinen Başkan Gündüzalp, hayvanların nasıl besleneceğini anlattı. Fabrika yemini verirken, içerisinde arpa, kepek, küspe vs. ürünlerde verilerek, hayvanların beslendiğini aktaran Başkan Gündüzalp, “Belirli dönemde fiyatlara bağlı olarak, içerisinde dane dediğimiz arpa, buğday, mısır fazla olur, belirli dönemde kepek fazla olur. Ama enerji proteini hep tutar, ancak içine giren farklı olur. Bunu da çuvala baktığımız da dane ağırlıklıysa, çuval biraz daha küçük görünür, kepek ağırlıklıysa çuval biraz daha büyük görünür. Ama tarttığımız zaman hepsi 50 kilo gelir. Biz buna hektolitre diyoruz” şeklinde konuştu. Hektolitre ne kadar çoksa, yemin o kadar hafif olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Hektolitreye bağlı olarak sizlerin verdiği ölçek, 2 kilo 200 gramda gelebilir, 1 kilo 700 gramda gelebilir. Siz aynı yemi veriyorsunuz ama aynı kilo da vermiyorsunuz. Çiftlik yaptığımız zaman aynı kiloda vermemiz lazım. Buna artı olarak süt miktarını ölçeceğimiz için gruplara ayıracağız, hayvana ihtiyacı kadar vereceğiz. Siz, çok süt veren hayvana çok yem veriyorum diyorsunuz, buradaki kriter nedir, çok süt vereni nasıl belirlediniz. Yeni doğum yaptı çok süt mü veriyor. Mantık bunu köylerde” dişe konuştu. Toplum bakım yapıldığı zaman bu tür yanlış uygulamaların önüne geçileceğini aktaran Başkan Gündüzalp, “Yem giderlerini düşürmediğimiz sürece, hayvancılıktan para kazanma şansımız yok. Mesela tüm giderleri muhasebe mantığında yazdık. Öncelikle yüzde 70’i yem gideri. Slaj, yonca, saman artı fabrika yemi tüm giderlerin yüzde 70’ini oluşturuyor. Geri kalan yüzde 30’i ise veteriner giderleri, elektrik, su, mazot, ilaç masrafı. Para kazanmak için o yüzde 70’den tasarruf etmeniz lazım. Toplu bakım yaptığımız zaman bunların hepsini denetleyebileceğiz” dedi.  
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Kemer/Akören köyündeki kadın üreticilere, ‘Topla Bakım’ eğitimi verdi.

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Akören köyündeki kadın üreticilere, ‘Toplu Bakım’ ve ‘Burdur Ticaret Borsası’nın ne gibi çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Hayvancılıktan para kazanmak için toplu bakımın önemine değinen Başkan Gündüzalp, “Yem giderleri düşürülmediği sürece, hayvancılıktan para kazanma şansımız yok. Her yıl bir buzağı alınamazsa, sağmal gün sayısı uzar, kazancınız düşer. Eğer her yıl bir buzağı alınırsa, süt ortalaması artar, para kazanırsınız” dedi.

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Kemer/Akören köyündeki kadın üreticilere, ‘Topla Bakım’ eğitimi verdi. Burdur Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda düzenlenen eğitime, Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Boz ve kadın üreticiler katıldı.

İlk olarak, ‘Toplu Bakım’ konusuna değinen Başkan Gündüzalp, hayvanların nasıl besleneceğini anlattı. Fabrika yemini verirken, içerisinde arpa, kepek, küspe vs. ürünlerde verilerek, hayvanların beslendiğini aktaran Başkan Gündüzalp, “Belirli dönemde fiyatlara bağlı olarak, içerisinde dane dediğimiz arpa, buğday, mısır fazla olur, belirli dönemde kepek fazla olur. Ama enerji proteini hep tutar, ancak içine giren farklı olur. Bunu da çuvala baktığımız da dane ağırlıklıysa, çuval biraz daha küçük görünür, kepek ağırlıklıysa çuval biraz daha büyük görünür. Ama tarttığımız zaman hepsi 50 kilo gelir. Biz buna hektolitre diyoruz” şeklinde konuştu.

Hektolitre ne kadar çoksa, yemin o kadar hafif olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Hektolitreye bağlı olarak sizlerin verdiği ölçek, 2 kilo 200 gramda gelebilir, 1 kilo 700 gramda gelebilir. Siz aynı yemi veriyorsunuz ama aynı kilo da vermiyorsunuz. Çiftlik yaptığımız zaman aynı kiloda vermemiz lazım. Buna artı olarak süt miktarını ölçeceğimiz için gruplara ayıracağız, hayvana ihtiyacı kadar vereceğiz. Siz, çok süt veren hayvana çok yem veriyorum diyorsunuz, buradaki kriter nedir, çok süt vereni nasıl belirlediniz. Yeni doğum yaptı çok süt mü veriyor. Mantık bunu köylerde” dişe konuştu.

Toplum bakım yapıldığı zaman bu tür yanlış uygulamaların önüne geçileceğini aktaran Başkan Gündüzalp, “Yem giderlerini düşürmediğimiz sürece, hayvancılıktan para kazanma şansımız yok. Mesela tüm giderleri muhasebe mantığında yazdık. Öncelikle yüzde 70’i yem gideri. Slaj, yonca, saman artı fabrika yemi tüm giderlerin yüzde 70’ini oluşturuyor. Geri kalan yüzde 30’i ise veteriner giderleri, elektrik, su, mazot, ilaç masrafı. Para kazanmak için o yüzde 70’den tasarruf etmeniz lazım. Toplu bakım yaptığımız zaman bunların hepsini denetleyebileceğiz” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.