HAYVAN ÜRETİCİLERİNİN BİLMESİ GEREKEN PRATİK BİLGİLER

DİĞER 06.10.2019 - 11:19, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2759+ kez okundu.
 

HAYVAN ÜRETİCİLERİNİN BİLMESİ GEREKEN PRATİK BİLGİLER

Çiftlik sahipleri ve hayvan üreticilerinin pratik olarak bilmesi gerekenleri Veteriner Hekim Atilla Ataseven, üreticilerimiz için kaleme aldı.
 Gebe ineklerin suni tohumlama ile yavru atmaması için bilinmesi gerekenler. Veteriner Hekim Atilla Ataseven, çiftlik sahipleri ve aile hayvancılığı yapan üreticiler için pratikte bilinmesi gereken ve Mutlaka veteriner hekim ile koordineli çalışma gerektiren konuları araştırdı. Ataseven,  Gebe inekler plasentada üretilen östrojene bağlı olarak kızgınlık belirtileri gösterebilirler. Normal ve sağlıklı kızgınlıkla gebelerde görülen kızgınlığı ayırabilmek için bilmemiz gerekenler; Normal kızgınlık belirtileri nelerdir; 1.Çara;sağlıklı çara,çiğ yumurta akı renginde ve kıvamında olmalıdır.Çara bulanıksa veya köpüklü ise Veteriner hekimi tarafından tedavisi yapılmalıdır.Tedaviden sonraki kızgınlıkta değil bir sonraki kızgınlıkta suni tohumlanması yapılmalıdır. 2.Diğer hayvanların üzerine atlamak ister veya atlar 3.Diğer hayvanların üzerine atlamasına izin verir 4. Bağırma, havayı koklama, tedirginlik hali görülebilir. 5. Süt veriminde bir miktar azalma olur. 6.Vücut sıcaklığında 0.5derecelik artış olur. 7.Klitoris hassasiyeti olur. Klitorise yapılan  masajda sırtını yere doğru eğmesi ve arka bacaklardaki titremeleri  çok belirgin gösterir. Bu aynı zamanda en uygun suni tohumlama zamanıdır. 8.Yukarıdaki belirtilerin görülme zaman aralığı; Normal kızgınlık ortalama 17-21 gün aralıkla görünür ve kızgınlık 3 gün sürer.3.günde gelen kan kızgınlığın bittiğini haber verir. Gebelerdeki görünen kızgınlık benzeri belirtiler ise şunlardır;  1.Çara suda hafif pişmiş yumurta akı gibidir, akışkan değildir 3-4 parmak uzunluğunu geçmez.  2. Kızgınlık belirtisi görülmesi zaman aralığı ayda birdir, çoğunlukla gebeliğin 1.2.3. ayında görülür. Bazen gebeliğin 5.6.7.8.9.aylarında da kızgınlık benzeri belirtiler görülür.  3.Diğer hayvanların üzerine atlamak ister ancak diğer hayvanların kendi üzerine atlamasına izin vermez.  4.Havayı koklama ve bağırma nadirdir.       Sonuç olarak  hayvanlarda kızgınlık belirtileri  görülme zaman aralığı kaydedilmelidir ve bu kayıtlardaki zaman aralığına dikkat ederek normal kızgınlık mı yoksa gebe hayvan kızgınlık belirtisi mi   olduğu kolaylıkla bilinir. YAZAR NOTU; Bu yazımız gebe hayvanların yanlışlıkla tohumlanarak yavru atmaması için hazırlanmıştır. (Veteriner Hekim Atilla Ataseven)       
Çiftlik sahipleri ve hayvan üreticilerinin pratik olarak bilmesi gerekenleri Veteriner Hekim Atilla Ataseven, üreticilerimiz için kaleme aldı.

 Gebe ineklerin suni tohumlama ile yavru atmaması için bilinmesi gerekenler.

Veteriner Hekim Atilla Ataseven, çiftlik sahipleri ve aile hayvancılığı yapan üreticiler için pratikte bilinmesi gereken ve Mutlaka veteriner hekim ile koordineli çalışma gerektiren konuları araştırdı. Ataseven,  Gebe inekler plasentada üretilen östrojene bağlı olarak kızgınlık belirtileri gösterebilirler.

Normal ve sağlıklı kızgınlıkla gebelerde görülen kızgınlığı ayırabilmek için bilmemiz gerekenler;

Normal kızgınlık belirtileri nelerdir;

1.Çara;sağlıklı çara,çiğ yumurta akı renginde ve kıvamında olmalıdır.Çara bulanıksa veya köpüklü ise Veteriner hekimi tarafından tedavisi yapılmalıdır.Tedaviden sonraki kızgınlıkta değil bir sonraki kızgınlıkta suni tohumlanması yapılmalıdır.

2.Diğer hayvanların üzerine atlamak ister veya atlar

3.Diğer hayvanların üzerine atlamasına izin verir

4. Bağırma, havayı koklama, tedirginlik hali görülebilir.

5. Süt veriminde bir miktar azalma olur.

6.Vücut sıcaklığında 0.5derecelik artış olur.

7.Klitoris hassasiyeti olur. Klitorise yapılan  masajda sırtını yere doğru eğmesi ve arka bacaklardaki titremeleri  çok belirgin gösterir. Bu aynı zamanda en uygun suni tohumlama zamanıdır.

8.Yukarıdaki belirtilerin görülme zaman aralığı; Normal kızgınlık ortalama 17-21 gün aralıkla görünür ve kızgınlık 3 gün sürer.3.günde gelen kan kızgınlığın bittiğini haber verir.

Gebelerdeki görünen kızgınlık benzeri belirtiler ise şunlardır;

 1.Çara suda hafif pişmiş yumurta akı gibidir, akışkan değildir 3-4 parmak uzunluğunu geçmez.

 2. Kızgınlık belirtisi görülmesi zaman aralığı ayda birdir, çoğunlukla gebeliğin 1.2.3. ayında görülür. Bazen gebeliğin 5.6.7.8.9.aylarında da kızgınlık benzeri belirtiler görülür.

 3.Diğer hayvanların üzerine atlamak ister ancak diğer hayvanların kendi üzerine atlamasına izin vermez.

 4.Havayı koklama ve bağırma nadirdir.

      Sonuç olarak  hayvanlarda kızgınlık belirtileri  görülme zaman aralığı kaydedilmelidir ve bu kayıtlardaki zaman aralığına dikkat ederek normal kızgınlık mı yoksa gebe hayvan kızgınlık belirtisi mi   olduğu kolaylıkla bilinir.

YAZAR NOTU; Bu yazımız gebe hayvanların yanlışlıkla tohumlanarak yavru atmaması için hazırlanmıştır. (Veteriner Hekim Atilla Ataseven) 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.