HAYVANSAL GIDA DA ALLAH’A EMANET YAŞIYORUZ

DİĞER 22.09.2019 - 19:05, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3717+ kez okundu.
 

HAYVANSAL GIDA DA ALLAH’A EMANET YAŞIYORUZ

Meslek mensuplarından Bakanlığa dikkat çekici uyarı Hayvanlarda aşılamaların tek kullanımlık enjektörlerle yapılması ve buzağı ölümleri hakkında;
Hayvancılığın en önemli merkezlerinden Burdur da Veteriner Hekim Atilla Ataseven, Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığını uyararak hayvansal gıdanın günümüzde insan sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek çok önemli bir uyarı da bulunmaktadır. Ülkemiz de hayvan hayatı konusunda önemli sayılacak hatalarımız olduğu gibi kalıtımyoluyla yapılan hatalar nedeni ile insanlarımızın hayatını da hiçe sayarak yaşamımızı sürdürüyoruz.  Veteriner Hekim Ataseven, Kan yoluyla bulaşan tüm hastalıkların;aynı iğnelerle yapılan aşılar yoluyla hızla bulaşması sonucu olarak başta brusella ve tüberküloz gibi zoonoz hastalıkların aynı ahırda ve çiftliklerde çıktığını üzülerek görmekteyiz. Bu zararlar, tek kullanımlık iğneler ,insanlarda olduğu gibi iğneli enjektörlerle veya her hayvan sahibine hayvan sayısı kadar özel kaplarda muhafaza edilen  iğne uçları verilerek önlebilir. Bu konuya ilave önemli bir uyarımız ise,gebe hayvanlarda yavrunun organ gelişiminin başlangıç dönemi olan 15. 60.gün aralığında da aşı uygulamasının yapılması ile oluşan zararlardır;bu özürlü yavru yada düşüğe sebep olarak ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Özellikle septisemiye bağlı ölümleri gebeliğin 8. Ve 9. Aylarında tek kullanımlık iğnelerle yaparak 0/090 başarı ile ilk 1-3 günde görülen buzağı septisemisi ile etkin bir mücadele yapabiliriz. Özellikle hayvan dışkılarının yem bitkilerinde gübre olarak kullanılması ve sabah erken biçimler ,kripto vakalarında  artışa sebep olmuştur.Yapılan ziraate uygun toprak analizleriyle belirlenmiş gübrelere verilecek desteklerle kripto ve paraziter hastalıklarla da etkin bir mücadele yapabiliriz.  
Meslek mensuplarından Bakanlığa dikkat çekici uyarı Hayvanlarda aşılamaların tek kullanımlık enjektörlerle yapılması ve buzağı ölümleri hakkında;

Hayvancılığın en önemli merkezlerinden Burdur da Veteriner Hekim Atilla Ataseven, Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığını uyararak hayvansal gıdanın günümüzde insan sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek çok önemli bir uyarı da bulunmaktadır. Ülkemiz de hayvan hayatı konusunda önemli sayılacak hatalarımız olduğu gibi kalıtımyoluyla yapılan hatalar nedeni ile insanlarımızın hayatını da hiçe sayarak yaşamımızı sürdürüyoruz. 

Veteriner Hekim Ataseven, Kan yoluyla bulaşan tüm hastalıkların;aynı iğnelerle yapılan aşılar yoluyla hızla bulaşması sonucu olarak başta brusella ve tüberküloz gibi zoonoz hastalıkların aynı ahırda ve çiftliklerde çıktığını üzülerek görmekteyiz.

Bu zararlar, tek kullanımlık iğneler ,insanlarda olduğu gibi iğneli enjektörlerle veya her hayvan sahibine hayvan sayısı kadar özel kaplarda muhafaza edilen  iğne uçları verilerek önlebilir.

Bu konuya ilave önemli bir uyarımız ise,gebe hayvanlarda yavrunun organ gelişiminin başlangıç dönemi olan 15. 60.gün aralığında da aşı uygulamasının yapılması ile oluşan zararlardır;bu özürlü yavru yada düşüğe sebep olarak ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaktadır.

Özellikle septisemiye bağlı ölümleri gebeliğin 8. Ve 9. Aylarında tek kullanımlık iğnelerle yaparak 0/090 başarı ile ilk 1-3 günde görülen buzağı septisemisi ile etkin bir mücadele yapabiliriz.

Özellikle hayvan dışkılarının yem bitkilerinde gübre olarak kullanılması ve sabah erken biçimler ,kripto vakalarında  artışa sebep olmuştur.Yapılan ziraate uygun toprak analizleriyle belirlenmiş gübrelere verilecek desteklerle kripto ve paraziter hastalıklarla da etkin bir mücadele yapabiliriz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.