İNTERAKTİF İKLİM HARİTASI

EKONOMİ 23.07.2019 - 12:23, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3434+ kez okundu.
 

İNTERAKTİF İKLİM HARİTASI

Çiftçiler ve ormancıların perspektifinden bakıldığında, 2018’deki kuraklık büyük hasara neden oldu. Böyle kurak yıllar gelecekte daha da muhtemel hale gelecektir.
Orta Almanya İçin Daha Yüksek Kuraklık Riski 2018 yazının kuraklığı hala bitmedi: Kuraklık Monitörü’ne göre, Almanya toprakları 1,8 metre derinliğe kadar neredeyse tamamen kurudur. Saksonya’daki bazı barajlarda, su seviyesi 30 yılda en düşük seviyesine ulaştı ve Berlin içme suyu tedariki için endişeleniyor. Dünya atmosferinin çok muhtemel ısınması göz önüne alındığında, şu soru ortaya çıkar: Bu kuraklık yılları gelecekte artacak mı? Orta Almanya Yayın Grubu (MDR- Mitteldeutscher Rundfunk) İklim Haritası’na göre: Orta Almanya’nın büyük bölgelerinde, iklim modelleri, 1961’den 1990’a kıyasla 2070 – 2100 yaz aylarında yağışta yüzde 20 ila 40’lık bir düşüşü gösteriyor. Ancak: 2018 yılı şu ana kadar çok daha kuru. Burada normalden yüzde 30 ila 60 daha az yağmur yağdığı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, böyle korkunç kuraklık yıllarının daha az muhtemel olduğu anlamına mı geliyor? Tamamen değil. Sıcaklık tahmini ile karşılaştırıldığında, yağış tahmini çok karmaşıktır. Yağmur yağması ya da kar yağmaması, birçok faktöre bağlıdır. Meteorologların yağmuru sadece şans eseri tahmin etmeleri sebeplerden biri. İklimsel olarak, ancak çok açık bir eğilim ortaya çıkıyor: Hava şartları daha uzun sürüyor. Saksonya Eyalet Çevre, Tarım ve Jeoloji Ofisi’nden İklim Uzmanı Johannes Franke (LfULG), “Hava aşırı uçları daha sık bir hale geliyor ve süreleri artıyor” diyor. Bunun anlamı: Kuru olduğunda, çok uzun süre çok kuru. Aynı şey, yağmur için de geçerlidir. Bunun sonuçlarının pratik örnekleri, 2002 (“yüzyılın seli”), 2010 (“Nemli Ağustos hava kayıtları”) tarafından sağlanmıştır. Ve 2013 (“Haziran ayında sel, Fischbeck Felaketi”).
Çiftçiler ve ormancıların perspektifinden bakıldığında, 2018’deki kuraklık büyük hasara neden oldu. Böyle kurak yıllar gelecekte daha da muhtemel hale gelecektir.

Orta Almanya İçin Daha Yüksek Kuraklık Riski

2018 yazının kuraklığı hala bitmedi: Kuraklık Monitörü’ne göre, Almanya toprakları 1,8 metre derinliğe kadar neredeyse tamamen kurudur. Saksonya’daki bazı barajlarda, su seviyesi 30 yılda en düşük seviyesine ulaştı ve Berlin içme suyu tedariki için endişeleniyor. Dünya atmosferinin çok muhtemel ısınması göz önüne alındığında, şu soru ortaya çıkar: Bu kuraklık yılları gelecekte artacak mı? Orta Almanya Yayın Grubu (MDR- Mitteldeutscher Rundfunk) İklim Haritası’na göre: Orta Almanya’nın büyük bölgelerinde, iklim modelleri, 1961’den 1990’a kıyasla 2070 – 2100 yaz aylarında yağışta yüzde 20 ila 40’lık bir düşüşü gösteriyor. Ancak: 2018 yılı şu ana kadar çok daha kuru. Burada normalden yüzde 30 ila 60 daha az yağmur yağdığı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, böyle korkunç kuraklık yıllarının daha az muhtemel olduğu anlamına mı geliyor? Tamamen değil.

Sıcaklık tahmini ile karşılaştırıldığında, yağış tahmini çok karmaşıktır. Yağmur yağması ya da kar yağmaması, birçok faktöre bağlıdır. Meteorologların yağmuru sadece şans eseri tahmin etmeleri sebeplerden biri. İklimsel olarak, ancak çok açık bir eğilim ortaya çıkıyor: Hava şartları daha uzun sürüyor. Saksonya Eyalet Çevre, Tarım ve Jeoloji Ofisi’nden İklim Uzmanı Johannes Franke (LfULG), “Hava aşırı uçları daha sık bir hale geliyor ve süreleri artıyor” diyor.

Bunun anlamı: Kuru olduğunda, çok uzun süre çok kuru. Aynı şey, yağmur için de geçerlidir. Bunun sonuçlarının pratik örnekleri, 2002 (“yüzyılın seli”), 2010 (“Nemli Ağustos hava kayıtları”) tarafından sağlanmıştır. Ve 2013 (“Haziran ayında sel, Fischbeck Felaketi”).

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.