KIRMIZI ALTIN

EKONOMİ 05.09.2019 - 09:28, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4324+ kez okundu.
 

KIRMIZI ALTIN

Afgan Yetkililer, çiftçilere afyon tarımı dışında bir gelir kaynağı sunmak istiyor ve bu nedenle dünyanın en pahalı baharatına güveniyor
Afganistan’da Üretim Patlaması Yaşayan Safran, Afyon Ticaretine Bir Alternatif Olabilir Afgan Tarım Bakanlığı, Safran Üretimi’nin bu yıl ülkede, 13 Ton ile rekor seviyeye ulaştığını belirtti. Resmi Rakamlar, 2018 yılında safran ekimi için kullanılan alanın 6.200 hektara yükseldiğini göstermektedir. Bu, bir önceki yıla göre, bu yüzde 22’lik bir artış demek. Hükümete göre, baharatların üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi konusunda bu yıl 6.600’den fazla kişiye eğitim verildi. “Afgan Safranı’nın yaklaşık yüzde 90’ının yurtdışına ihraç edildiği göz önüne alındığında, Safran Çiftçileri, yerel pazarlarda Safrankrosin ve Picrokrosin satarak yaklaşık 15 milyon Euro gelir elde etti”, açıklamasında bulunuldu. Safran Çiçeği Dişi Organı, yüzyıllarca dünyanın çeşitli mutfaklarında ve parfüm üretiminde kullanılmıştır. Safran Ekimi, “Kırmızı Altın” olarak adlandırılır. Batı pazarlarında kilogram başına 1.350 Euro’ya kadar ulaştı. AFP Haber Ajansı, baharatları hasat etmeye yardım eden 156.000 mevsim işçisinden biri olan 16 yaşındaki Joma Khan, ” Arazide çalışmaya güneş doğmadan önce başlıyoruz ve her birimiz yaklaşık dört ila beş Kilogram Safran Çiçeği toplayabiliyoruz” diyor. İşçiler saatte yaklaşık Bir Euro yevmiye ile çalışıyor. Hasat, daha sonra eldivenli işçilerin çalıştıkları kuruduktan sonra baharatı oluşturan üç stigmatı içeren kırmızı dişi organı çıkardıkları fabrikalara gönderilir. Baharat, yeni hava koridorları aracılığıyla 17 ülkeye (özellikle Çin, Hindistan ve Basra Körfezi ülkelerine) ve Tarım Bakanlığına göre Avrupa Birliği ve Kuzey Amerika’ya ihraç edilmektedir. Afgan Yetkililer, yerel çiftçileri yüksek kazanç sağlayan haşhaş ticaretinden uzaklaştırmak için savaşmaktadır. Afganistan’daki Afyon Ekimi, bugün hala 263.000 hektar alanı kapsamaktadır. Dünya ‘da hasatı yapılan afyonun yaklaşık yüzde 90’ı Afganistan’dan geliyor.  
Afgan Yetkililer, çiftçilere afyon tarımı dışında bir gelir kaynağı sunmak istiyor ve bu nedenle dünyanın en pahalı baharatına güveniyor

Afganistan’da Üretim Patlaması Yaşayan Safran, Afyon Ticaretine Bir Alternatif Olabilir

Afgan Tarım Bakanlığı, Safran Üretimi’nin bu yıl ülkede, 13 Ton ile rekor seviyeye ulaştığını belirtti. Resmi Rakamlar, 2018 yılında safran ekimi için kullanılan alanın 6.200 hektara yükseldiğini göstermektedir. Bu, bir önceki yıla göre, bu yüzde 22’lik bir artış demek.

Hükümete göre, baharatların üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi konusunda bu yıl 6.600’den fazla kişiye eğitim verildi.

“Afgan Safranı’nın yaklaşık yüzde 90’ının yurtdışına ihraç edildiği göz önüne alındığında, Safran Çiftçileri, yerel pazarlarda Safrankrosin ve Picrokrosin satarak yaklaşık 15 milyon Euro gelir elde etti”, açıklamasında bulunuldu.

Safran Çiçeği Dişi Organı, yüzyıllarca dünyanın çeşitli mutfaklarında ve parfüm üretiminde kullanılmıştır. Safran Ekimi, “Kırmızı Altın” olarak adlandırılır. Batı pazarlarında kilogram başına 1.350 Euro’ya kadar ulaştı.

AFP Haber Ajansı, baharatları hasat etmeye yardım eden 156.000 mevsim işçisinden biri olan 16 yaşındaki Joma Khan, ” Arazide çalışmaya güneş doğmadan önce başlıyoruz ve her birimiz yaklaşık dört ila beş Kilogram Safran Çiçeği toplayabiliyoruz” diyor. İşçiler saatte yaklaşık Bir Euro yevmiye ile çalışıyor.

Hasat, daha sonra eldivenli işçilerin çalıştıkları kuruduktan sonra baharatı oluşturan üç stigmatı içeren kırmızı dişi organı çıkardıkları fabrikalara gönderilir.

Baharat, yeni hava koridorları aracılığıyla 17 ülkeye (özellikle Çin, Hindistan ve Basra Körfezi ülkelerine) ve Tarım Bakanlığına göre Avrupa Birliği ve Kuzey Amerika’ya ihraç edilmektedir.

Afgan Yetkililer, yerel çiftçileri yüksek kazanç sağlayan haşhaş ticaretinden uzaklaştırmak için savaşmaktadır. Afganistan’daki Afyon Ekimi, bugün hala 263.000 hektar alanı kapsamaktadır. Dünya ‘da hasatı yapılan afyonun yaklaşık yüzde 90’ı Afganistan’dan geliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.