“KITA AŞIRI PAZARLAR İÇİN BİLE ÇARE ISPARTA HAVALİMANI”

EKONOMİ 29.04.2020 - 10:54, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4270+ kez okundu.
 

“KITA AŞIRI PAZARLAR İÇİN BİLE ÇARE ISPARTA HAVALİMANI”

Koronavirüs nedeniyle yurt içi ve yurt dışı gıda lojistiğinde yaşanan kırılmayı gidermek için Isparta’daki havalimanını kullanma önerisi geldi.
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, pandemi mağduru olan gıda lojistiği için Isparta Süleyman Demirel Havalimanını çözüm olarak önerdi. Koronavirüs nedeniyle yurt içi ve yurt dışına olan yaş sebze ve meyve ticaretinin lojistiğinde bir kırılmanın yaşandığını belirten Özer, “Raf ömrü az olan ürünleri ulaştırmadaki sıkıntıya dair seslerin yükselmesini beklemeye gerek yok. Büyük bir çatlağa dönüşmeden bu kırılma giderilmelidir ki böylece gıda yokluğu yaşanmasın” diye konuştu. Çare olarak hava yolu taşımacılığını işaret eden CHP’li Özer, formülün de Isparta’da olduğunu belirtti. Özer, “Isparta tarımda ticari ulaşımın merkezi olabilir” dedi.  FİZİKSEL ŞARTLARI UYGUN Havalimanının kargo uçuşları için uygun olup olmadığına dair yetkililerden teknik bilgileri aldığını söyleyen CHP’li Özer, şöyle devam etti: “Yetkili arkadaşlar buradaki tüm fiziksel şartların uygun olduğunu söylediler. Zemin ve pist, kargo taşımacılığının yapılabilmesi için yeterli donanıma sahip. Öte yandan iki tane soğuk hava deposu var ve yeni depolar için çevre uygun, havaalanı çevresindeki boş araziler bu anlamda kullanılabilir. Isparta Süleyman Demirel Havaalanı’nın coğrafyası da, pisti de, trafiği de uygun. Ayrıca konum olarak da hem üretim merkezlerine hem gümrük bölgelerine yakın. THY burada gerekli incelemeleri yapar ve Ticaret Bakanlığı da uygun şartları oluşturursa sadece bugün için değil, gelecek için de önemli bir adım atılmış olur.” TARIMIN ÖNÜ AÇILIR Yaş sebze ve meyvenin elde kalmaması için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çözüm arayışında olduklarına ilişkin sözlerini de hatırlatan CHP’li Özer, şunları söyledi: “Özellikle raf ömrü kısa olan ürünlerimizde yurt dışı pazarları daralıyor ve bizim uzak pazarlara ulaşmaya ihtiyacımız var. Bunun için de en iyi ve en kısa yol hava yolu. Kargo taşımacılığı ile kıta aşırı yeni pazarlara ulaşarak ileriye yönelik de tarımın önünü açmış oluruz. Geleceğe dair tarımda ihracat kapasitesinin artırılması mutlaka amaçlanmalıdır. Bunun için de yaş sebze meyve taşımacılığında hava yolu kargosuna ilişkin gerekli çalışmalar yapılmalı ve teşviklerle desteklenmelidir.”  
Koronavirüs nedeniyle yurt içi ve yurt dışı gıda lojistiğinde yaşanan kırılmayı gidermek için Isparta’daki havalimanını kullanma önerisi geldi.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, pandemi mağduru olan gıda lojistiği için Isparta Süleyman Demirel Havalimanını çözüm olarak önerdi. Koronavirüs nedeniyle yurt içi ve yurt dışına olan yaş sebze ve meyve ticaretinin lojistiğinde bir kırılmanın yaşandığını belirten Özer, “Raf ömrü az olan ürünleri ulaştırmadaki sıkıntıya dair seslerin yükselmesini beklemeye gerek yok. Büyük bir çatlağa dönüşmeden bu kırılma giderilmelidir ki böylece gıda yokluğu yaşanmasın” diye konuştu. Çare olarak hava yolu taşımacılığını işaret eden CHP’li Özer, formülün de Isparta’da olduğunu belirtti. Özer, “Isparta tarımda ticari ulaşımın merkezi olabilir” dedi. 

FİZİKSEL ŞARTLARI UYGUN

Havalimanının kargo uçuşları için uygun olup olmadığına dair yetkililerden teknik bilgileri aldığını söyleyen CHP’li Özer, şöyle devam etti:

“Yetkili arkadaşlar buradaki tüm fiziksel şartların uygun olduğunu söylediler. Zemin ve pist, kargo taşımacılığının yapılabilmesi için yeterli donanıma sahip. Öte yandan iki tane soğuk hava deposu var ve yeni depolar için çevre uygun, havaalanı çevresindeki boş araziler bu anlamda kullanılabilir. Isparta Süleyman Demirel Havaalanı’nın coğrafyası da, pisti de, trafiği de uygun. Ayrıca konum olarak da hem üretim merkezlerine hem gümrük bölgelerine yakın. THY burada gerekli incelemeleri yapar ve Ticaret Bakanlığı da uygun şartları oluşturursa sadece bugün için değil, gelecek için de önemli bir adım atılmış olur.”

TARIMIN ÖNÜ AÇILIR

Yaş sebze ve meyvenin elde kalmaması için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çözüm arayışında olduklarına ilişkin sözlerini de hatırlatan CHP’li Özer, şunları söyledi:

“Özellikle raf ömrü kısa olan ürünlerimizde yurt dışı pazarları daralıyor ve bizim uzak pazarlara ulaşmaya ihtiyacımız var. Bunun için de en iyi ve en kısa yol hava yolu. Kargo taşımacılığı ile kıta aşırı yeni pazarlara ulaşarak ileriye yönelik de tarımın önünü açmış oluruz. Geleceğe dair tarımda ihracat kapasitesinin artırılması mutlaka amaçlanmalıdır. Bunun için de yaş sebze meyve taşımacılığında hava yolu kargosuna ilişkin gerekli çalışmalar yapılmalı ve teşviklerle desteklenmelidir.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.