KAVUN DEMONSTRASYON TANITIMLARI YAPILDI.

EKONOMİ 20.08.2020 - 17:40, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3124+ kez okundu.
 

KAVUN DEMONSTRASYON TANITIMLARI YAPILDI.

, Merkez ilçeye bağlı Düğer köyünde üreticimiz Veli HORZUM'un tarlasında kurulan Burak ve Ünlü çeşidi kavun demonstrasyonlarının da tanıtımı yapıldı.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde 2020 yılı kurumlar arası işbirliği kapsamında İl Müdürlüğümüzle birlikte yapılan yayım projelerinden biri olan, Merkez ilçeye bağlı Düğer köyünde üreticimiz Veli HORZUM'un tarlasında kurulan Burak ve Ünlü çeşidi kavun demonstrasyonlarının da tanıtımı yapıldı. Düğer köyünde Veli Horzum’un tarlasında yapılan, iki ayrı Kırkağaç türü kavunun tanıtımı yapıldı. Kavun ıslahını gerçekleştiren Mine Ünlü yerli tohum üzerinden yapılan gen değişikliklerinde diğer kavun çeşitleri içinde dayanıklılık ve verimlilik açısından önemli olduğunu belirtti Enstitümüz ilk ıslah çalışmaları 1970 yılı içinde yapmıştır. Bu güne geldiğimiz de ıslah çalışmaları 35 civarında yerli ve milli tohum ıslahı yapıldı. Özellikle bunu vurguluyoruz. Pandemide de virüs salgınında da çok gördük dünyadaki gelişmiş ülkelerin ülkemiz olarak, Türkiye olarak gerçekten üreticilerimizin arazilerde çalışmaları ile üretimlerini yaptık. Bu gün dünya da tohumculuk iyi bir sektör tohumculukta dışarıya bağımlı değilseniz gerek sebze de gerek diğer ürün çeşitlerinde ihracat imkanı bulunmaktadır. Dr. Abdullah Ünlü: Bu gün burada demostrasyon çalışmalarını yürüttüğümüz Kırkağaç türü diğer kavun çeşitlerine göre dayanıklı kışlık kavun çeşitleri arasında sayılmaktadır. Burak ve Ünlü çeşidimiz kuraklığa dayanıklı artık dünyaya baktığımız da iklik değişikliği aşırı sıcaklık susuzluk, önümüzdeki yıllarda bize bazı problemler çıkartacaktır bunları düşünerek Burak çeşidinin ıslahını gerçekleştirdik. Üreticimizin her zaman olduğu gibi yanındayız. Alanda çalışmalarımızda bize katkılarını esirgemeyen çiftçimize desteklerimiz ise devam edecektir.   Kovid-19 ile mücadele tedbirleri alınarak düzenlenen tanıtım programlarına Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet TUĞRUL, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah ÜNLÜ, Enstitü Biber Islahçısı Dr. Ramazan ÖZALP, Enstitü Araştırma Yayım Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ertuğrul TAŞTEKİN, Enstitü Kavun Islahçısı Mine ÜNLÜ, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Proje yürütücüsü Ziraat Mühendisi Suat YILDIZ,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü demonstrasyon sorumlusu Ziraat Mühendisi Murat YILDIZ ve üreticilerimiz katıldı.    
, Merkez ilçeye bağlı Düğer köyünde üreticimiz Veli HORZUM'un tarlasında kurulan Burak ve Ünlü çeşidi kavun demonstrasyonlarının da tanıtımı yapıldı.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde 2020 yılı kurumlar arası işbirliği kapsamında İl Müdürlüğümüzle birlikte yapılan yayım projelerinden biri olan, Merkez ilçeye bağlı Düğer köyünde üreticimiz Veli HORZUM'un tarlasında kurulan Burak ve Ünlü çeşidi kavun demonstrasyonlarının da tanıtımı yapıldı.

Düğer köyünde Veli Horzum’un tarlasında yapılan, iki ayrı Kırkağaç türü kavunun tanıtımı yapıldı. Kavun ıslahını gerçekleştiren Mine Ünlü yerli tohum üzerinden yapılan gen değişikliklerinde diğer kavun çeşitleri içinde dayanıklılık ve verimlilik açısından önemli olduğunu belirtti Enstitümüz ilk ıslah çalışmaları 1970 yılı içinde yapmıştır. Bu güne geldiğimiz de ıslah çalışmaları 35 civarında yerli ve milli tohum ıslahı yapıldı. Özellikle bunu vurguluyoruz. Pandemide de virüs salgınında da çok gördük dünyadaki gelişmiş ülkelerin ülkemiz olarak, Türkiye olarak gerçekten üreticilerimizin arazilerde çalışmaları ile üretimlerini yaptık. Bu gün dünya da tohumculuk iyi bir sektör tohumculukta dışarıya bağımlı değilseniz gerek sebze de gerek diğer ürün çeşitlerinde ihracat imkanı bulunmaktadır.

Dr. Abdullah Ünlü: Bu gün burada demostrasyon çalışmalarını yürüttüğümüz Kırkağaç türü diğer kavun çeşitlerine göre dayanıklı kışlık kavun çeşitleri arasında sayılmaktadır. Burak ve Ünlü çeşidimiz kuraklığa dayanıklı artık dünyaya baktığımız da iklik değişikliği aşırı sıcaklık susuzluk, önümüzdeki yıllarda bize bazı problemler çıkartacaktır bunları düşünerek Burak çeşidinin ıslahını gerçekleştirdik. Üreticimizin her zaman olduğu gibi yanındayız. Alanda çalışmalarımızda bize katkılarını esirgemeyen çiftçimize desteklerimiz ise devam edecektir.  

Kovid-19 ile mücadele tedbirleri alınarak düzenlenen tanıtım programlarına Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet TUĞRUL, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah ÜNLÜ, Enstitü Biber Islahçısı Dr. Ramazan ÖZALP, Enstitü Araştırma Yayım Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ertuğrul TAŞTEKİN, Enstitü Kavun Islahçısı Mine ÜNLÜ, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Proje yürütücüsü Ziraat Mühendisi Suat YILDIZ,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü demonstrasyon sorumlusu Ziraat Mühendisi Murat YILDIZ ve üreticilerimiz katıldı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.