KRONİK HASTALARIN ORUÇ TUTMASI HALİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

SAĞLIK 14.05.2018 - 13:27, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4191+ kez okundu.
 

KRONİK HASTALARIN ORUÇ TUTMASI HALİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Diyabet, kalp, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olanların oruç tutarken dikkat etmesi gerekenleri Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu anlattı.
Diyabet, böbrek, karaciğer, migren gibi kronik hastalıkları olanların Ramazan ayında çok daha dikkatli hareket etmelerinin, sağlıklarını koruyabilmeleri için çok önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Kasapoğlu; Uzun süreli açlık, metabolizmanızı yavaşlatır; böylece kas yapınızdan ve yağ deponuzdan kayıp gerçekleşmez. Ancak oruç süresince yavaşlayan metabolizma; iftar ve sahurda gereğinden fazla yemek tüketildiğinde kilo alımına yol açar. Bu nedenle iftar ve sahurda yavaşlayan metabolizmanızı yormadan, yavaş ve ihtiyacınız olandan fazlasını tüketmemeniz gerekir’ diye konuştu. Ramazan’ı Sağlıkla Geçirmek İçin… * Kronik hastalıklarınızın nüksetmesi için mutlaka hekiminize danışarak kullandığınız ilaçları oruç ve sahur vakitlerine göre yeniden düzenleyin. * Ramazan ayı boyunca tansiyon, kilo, şeker düzeyi, ilaç dozları, besin tüketimi ve kendinizi nasıl htiğinize dair bilgileri düzenli olarak not alın. * Metabolizmanızı hızlandırmak için sizi yormayacak hafif egzersizler yapın. * Yeşil çay tüketin. * Kafein içeren içecekleri mümkün olduğunca az tüketin. * İştahınızı baskılamak istiyorsanız şekerli besinlerden uzak durun. Hangi hastalar oruç tutamaz? * Hamileler (Özellikle ilk 3 ya da son 3 ay döneminde), * İnsülin veya kan şekerini düşürücü özelliği olan ilaç kullanan diyabet hastaları, * Ağır kalp yetmezliği hastaları, * Sürekli düşük kan şekeri problemi yaşayanlar, * Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar, * Kronik karaciğer ve kronik böbrek hastalıkları olanlar, * Tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka düzenli beslenme gerektiren hastalıkları (tüm kanserli ve önemli ameliyat geçirmiş hastalar gibi) olanların mutlaka hekim kontrolünde olması ve ancak hekimlerinin izniyle oruç tutmaları daha sağlıklı olacaktır.  
Diyabet, kalp, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olanların oruç tutarken dikkat etmesi gerekenleri Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu anlattı.

Diyabet, böbrek, karaciğer, migren gibi kronik hastalıkları olanların Ramazan ayında çok daha dikkatli hareket etmelerinin, sağlıklarını koruyabilmeleri için çok önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Kasapoğlu; Uzun süreli açlık, metabolizmanızı yavaşlatır; böylece kas yapınızdan ve yağ deponuzdan kayıp gerçekleşmez. Ancak oruç süresince yavaşlayan metabolizma; iftar ve sahurda gereğinden fazla yemek tüketildiğinde kilo alımına yol açar. Bu nedenle iftar ve sahurda yavaşlayan metabolizmanızı yormadan, yavaş ve ihtiyacınız olandan fazlasını tüketmemeniz gerekir’ diye konuştu.

Ramazan’ı Sağlıkla Geçirmek İçin…

* Kronik hastalıklarınızın nüksetmesi için mutlaka hekiminize danışarak kullandığınız ilaçları oruç ve sahur vakitlerine göre yeniden düzenleyin.

* Ramazan ayı boyunca tansiyon, kilo, şeker düzeyi, ilaç dozları, besin tüketimi ve kendinizi nasıl htiğinize dair bilgileri düzenli olarak not alın.

* Metabolizmanızı hızlandırmak için sizi yormayacak hafif egzersizler yapın.

* Yeşil çay tüketin.

* Kafein içeren içecekleri mümkün olduğunca az tüketin.

* İştahınızı baskılamak istiyorsanız şekerli besinlerden uzak durun.

Hangi hastalar oruç tutamaz?

* Hamileler (Özellikle ilk 3 ya da son 3 ay döneminde),

* İnsülin veya kan şekerini düşürücü özelliği olan ilaç kullanan diyabet hastaları,

* Ağır kalp yetmezliği hastaları,

* Sürekli düşük kan şekeri problemi yaşayanlar,

* Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar,

* Kronik karaciğer ve kronik böbrek hastalıkları olanlar,

* Tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka düzenli beslenme gerektiren hastalıkları (tüm kanserli ve önemli ameliyat geçirmiş hastalar gibi) olanların mutlaka hekim kontrolünde olması ve ancak hekimlerinin izniyle oruç tutmaları daha sağlıklı olacaktır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.