KÜÇÜK YAŞTA TOPLUMDA SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR

SAĞLIK 23.11.2018 - 15:28, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3084+ kez okundu.
 

KÜÇÜK YAŞTA TOPLUMDA SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR

Burdur Sağlık İl Müdürü Op.Dr. Reha Sermed Aygören 1996 yılından beri ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin temellerinin atıldığı gün olan 22 Kasım, Diş Hekimleri Günü olarak kutlanmakta ve Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.
Burdur Sağlık İl Müdürü Op.Dr. Reha Sermed Aygören  imzasıyla yapılan açıklamada; Toplum sağlığı, hastalıklardan korunma ilim ve sanatıdır. Toplum diş sağlığı toplum sağlığının bir parçasıdır. Sağlık konusunda öğrenilen tüm bilgiler bireyi, dolayısıyla da toplumu etkileyerek toplumun sağlıklı olmasına hizmet eder. Bir toplumda göz ardı edilen diş çürüğü, periodontal hastalıklar, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırmakta ve bir süre sonra toplumun ana sorunlarından biri halini almaktadır. Ağız ve diş sağlığımız, genel vücut sağlığımızın aynasıdır. Bu nedenle toplum olarak ağız diş sağlığı anlayışımızın değişmesi gerekmektedir.Diş ve diş eti hastalıkları “Önlenebilir”, “ Kontrol edilebilir”,” Davranışla İyileştirilebilir” hastalıklar grubuna girmektedir ve alınacak koruyucu tedbirlerle hastalık oluşmadan önlenebilmektedir. Ağız ve diş sağlığımız için sağlıklı beslenmeye dikkat çekilerek, çürük oluşumu ve dişeti hastalıklarına karşı koruyucu olduğu üzerinde durulmalıdır. Özellikle kalsiyum içeren beyaz peynir, yoğurt ve süt tüketimi teşvik edilmeli, şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı, tüketilecekse tükürük akımının en fazla olduğu ana öğünlerde tüketilmelidir. Sağlıklı diş ve dişetleri için, öğün aralarında da elma, havuç gibi, taze meyve ve sebze ile beslenilmelidir. Süt dişlerinin nasılsa değişeceği ve önemli olmadığına dair yanlış bir inanış vardır. Oysa süt dişleri daimi dişlerin çıkacağı yerleri korumaktadır. Erken kaybında ortodontik problemlere yol açmaktadır. Çürük süt dişi varlığı yeni süren daimi dişlerin de çabuk çürümesine neden olur. Günde en az 2 kez diş fırçalama, diş ipi kullanımı, 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü, ağız diş sağlığı eğitimiyle doğru tutum, alışkanlıkların oluşturulması, florürlü vernik, fissür sealant gibi koruyucu uygulamalar, çürük ve buna bağlı hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılmasını sağlar. 21.Yüzyıl diş hekimliğinin hedefi çocukluk döneminden başlayarak bireylere ağız hijyeni alışkanlığı kazandırmak ve koruyucu uygulamalarla diş çürüğünün önüne geçmektir.                Bu kapsamda, 19-25 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle velilerimizi, öğretmenlerimizi ve tüm halkımızı, ağız diş sağlığı konusunda destek olmaya davet ediyor ve bu uğurda emek veren tüm diş hekimlerimizin 22 Kasım Diş Hekimliği Günü’ nü kutluyoruz.  
Burdur Sağlık İl Müdürü Op.Dr. Reha Sermed Aygören 1996 yılından beri ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin temellerinin atıldığı gün olan 22 Kasım, Diş Hekimleri Günü olarak kutlanmakta ve Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.

Burdur Sağlık İl Müdürü Op.Dr. Reha Sermed Aygören  imzasıyla yapılan açıklamada; Toplum sağlığı, hastalıklardan korunma ilim ve sanatıdır. Toplum diş sağlığı toplum sağlığının bir parçasıdır. Sağlık konusunda öğrenilen tüm bilgiler bireyi, dolayısıyla da toplumu etkileyerek toplumun sağlıklı olmasına hizmet eder.

Bir toplumda göz ardı edilen diş çürüğü, periodontal hastalıklar, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırmakta ve bir süre sonra toplumun ana sorunlarından biri halini almaktadır. Ağız ve diş sağlığımız, genel vücut sağlığımızın aynasıdır. Bu nedenle toplum olarak ağız diş sağlığı anlayışımızın değişmesi gerekmektedir.Diş ve diş eti hastalıkları “Önlenebilir”, “ Kontrol edilebilir”,” Davranışla İyileştirilebilir” hastalıklar grubuna girmektedir ve alınacak koruyucu tedbirlerle hastalık oluşmadan önlenebilmektedir.

Ağız ve diş sağlığımız için sağlıklı beslenmeye dikkat çekilerek, çürük oluşumu ve dişeti hastalıklarına karşı koruyucu olduğu üzerinde durulmalıdır. Özellikle kalsiyum içeren beyaz peynir, yoğurt ve süt tüketimi teşvik edilmeli, şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı, tüketilecekse tükürük akımının en fazla olduğu ana öğünlerde tüketilmelidir. Sağlıklı diş ve dişetleri için, öğün aralarında da elma, havuç gibi, taze meyve ve sebze ile beslenilmelidir. Süt dişlerinin nasılsa değişeceği ve önemli olmadığına dair yanlış bir inanış vardır. Oysa süt dişleri daimi dişlerin çıkacağı yerleri korumaktadır. Erken kaybında ortodontik problemlere yol açmaktadır. Çürük süt dişi varlığı yeni süren daimi dişlerin de çabuk çürümesine neden olur.

Günde en az 2 kez diş fırçalama, diş ipi kullanımı, 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü, ağız diş sağlığı eğitimiyle doğru tutum, alışkanlıkların oluşturulması, florürlü vernik, fissür sealant gibi koruyucu uygulamalar, çürük ve buna bağlı hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılmasını sağlar. 21.Yüzyıl diş hekimliğinin hedefi çocukluk döneminden başlayarak bireylere ağız hijyeni alışkanlığı kazandırmak ve koruyucu uygulamalarla diş çürüğünün önüne geçmektir.
               Bu kapsamda, 19-25 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle velilerimizi, öğretmenlerimizi ve tüm halkımızı, ağız diş sağlığı konusunda destek olmaya davet ediyor ve bu uğurda emek veren tüm diş hekimlerimizin 22 Kasım Diş Hekimliği Günü’ nü kutluyoruz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.