MELLİ “KOCAALİLER” İNCİR’İ DE COĞRAFİ İŞARET ALDI

EKONOMİ 04.08.2018 - 09:52, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4652+ kez okundu.
 

MELLİ “KOCAALİLER” İNCİR’İ DE COĞRAFİ İŞARET ALDI

AK Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, Burdur’un coğrafi işaretleri arasında Bucak’ta yetişen lezzetiyle meşhur Melli İnciri’nin de eklendiğini müjdeledi.
Burdur’a ait olan Ceviz Ezmesi ve Burdur Şiş’in ardından Melli İncirinin de coğrafi işaret olarak 30 Temmuz tarihi itibarıyla tescillendiğini müjdeleyen AK Parti Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, birlikte yaptıkları yazılı açıklamada, “ Melli İnciri'nin, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 9 Ağustos 2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 30 Temmuz 2018 tarihinde tescil edildiği belirten Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur yaptığı açıklamada "Bucak Belediye Başkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bucak İlçe Müdürlüğü'nün başvurusu sonucunda Türk Patent Enstitüsü tarafından 30 Temmuz 2018 tarihi itibariyle Melli İnciri tescil edilmiştir. Bu coğrafi işaret sayesinde, Melli İnciri’nin markalaşması, iç piyasada ve yurt dışında satış olanaklarının arttırılması demek. İlçemizde incir üreticilerinin sorunlarına çare olmak, ekmeklerini büyütmek, ürünü çeşitlendirmek, pazarlama olanaklarını arttırmak ve markalaştırmak için çalışmalar yaptık. Artık elimiz çok daha güçlü. Emek veren tüm çalışma arkadaşlarımızı kutluyoruz. İlçemize hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. MELLİ İNCİRİNİN BAŞKENTİ BUCAK Milletvekilleri Özçelik ve Uğur,  açıklamalarında Türk Patent Enstitüsü tarafından gönderilen raporda Melli İnciri'nin coğrafi bölgesinin, Burdur ili Bucak ilçesinin doğusu, Kocaaliler Beldesi merkez olmak üzere, Çamlık Beldesi, Demirli, Kızılseki, Kavacık, Çobanpınar, Kargı, Karaseki, Karacaören, Elsazı, Taşyayla ve Belören köyleri olarak belirlendiğini vurguladı. MELLİ İNCİRİNİN ÖZELLİKLERİ AK Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, açıklamalarının devamında Melli İncirinin özelliklerini de sıraladı.  Milletvekilleri Özçelik ve Uğur, “Melli İnciri yörede fideleri dışarıdan getirilerek yetiştirilen bir ürün özelliğinde olmayıp, tarım arazisi olmayan alanlar da dâhil doğal ortamında uzun yıllar yaşayabilmesi ve verim vermesi önemli ayırt edici özelliğidir. Ayrıca çelikleme yöntemiyle çoğaltılan Melli İncirinin aşılama olmaksızın tüketicinin yüksek beğenisini kazanan aroma ve tadı sağlaması, açık yeşil ile sarımtırak rengi, ortalama 3 cm’lik çap değeri, dişe çok az dokunan çekirdek yapısı ise diğer ayırt edici özellikleridir. Aromasındaki tadı oluşturan unsurlar yörenin sahip olduğu tınlı, humuslu ve kumlu yapıdaki topraktan, bulunduğu vejetasyon ortamının iklim yapısından ve yüzyıllardır doğal fide özelliklerinin korunması için başka incir çeşidine ait fidelerin yöreye dikilmemesinden kaynaklanmaktadır” sözlerine yer verdi. ÜRETİM ALANLARI ARTIRILACAK Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, coğrafi işaret tescilinin yapılması ile Melli İnciri'nin ilçenin simgesi haline geleceğine işaret ederek, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce verilecek tarımsal desteklerle, üretim alanlarının da hızla artırılmasının hedeflendiği bildirdi
AK Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, Burdur’un coğrafi işaretleri arasında Bucak’ta yetişen lezzetiyle meşhur Melli İnciri’nin de eklendiğini müjdeledi.

Burdur’a ait olan Ceviz Ezmesi ve Burdur Şiş’in ardından Melli İncirinin de coğrafi işaret olarak 30 Temmuz tarihi itibarıyla tescillendiğini müjdeleyen AK Parti Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, birlikte yaptıkları yazılı açıklamada, “ Melli İnciri'nin, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 9 Ağustos 2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 30 Temmuz 2018 tarihinde tescil edildiği belirten Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur yaptığı açıklamada "Bucak Belediye Başkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bucak İlçe Müdürlüğü'nün başvurusu sonucunda Türk Patent Enstitüsü tarafından 30 Temmuz 2018 tarihi itibariyle Melli İnciri tescil edilmiştir. Bu coğrafi işaret sayesinde, Melli İnciri’nin markalaşması, iç piyasada ve yurt dışında satış olanaklarının arttırılması demek. İlçemizde incir üreticilerinin sorunlarına çare olmak, ekmeklerini büyütmek, ürünü çeşitlendirmek, pazarlama olanaklarını arttırmak ve markalaştırmak için çalışmalar yaptık. Artık elimiz çok daha güçlü. Emek veren tüm çalışma arkadaşlarımızı kutluyoruz. İlçemize hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
MELLİ İNCİRİNİN BAŞKENTİ BUCAK
Milletvekilleri Özçelik ve Uğur,  açıklamalarında Türk Patent Enstitüsü tarafından gönderilen raporda Melli İnciri'nin coğrafi bölgesinin, Burdur ili Bucak ilçesinin doğusu, Kocaaliler Beldesi merkez olmak üzere, Çamlık Beldesi, Demirli, Kızılseki, Kavacık, Çobanpınar, Kargı, Karaseki, Karacaören, Elsazı, Taşyayla ve Belören köyleri olarak belirlendiğini vurguladı.
MELLİ İNCİRİNİN ÖZELLİKLERİ
AK Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, açıklamalarının devamında Melli İncirinin özelliklerini de sıraladı.  Milletvekilleri Özçelik ve Uğur, “Melli İnciri yörede fideleri dışarıdan getirilerek yetiştirilen bir ürün özelliğinde olmayıp, tarım arazisi olmayan alanlar da dâhil doğal ortamında uzun yıllar yaşayabilmesi ve verim vermesi önemli ayırt edici özelliğidir. Ayrıca çelikleme yöntemiyle çoğaltılan Melli İncirinin aşılama olmaksızın tüketicinin yüksek beğenisini kazanan aroma ve tadı sağlaması, açık yeşil ile sarımtırak rengi, ortalama 3 cm’lik çap değeri, dişe çok az dokunan çekirdek yapısı ise diğer ayırt edici özellikleridir. Aromasındaki tadı oluşturan unsurlar yörenin sahip olduğu tınlı, humuslu ve kumlu yapıdaki topraktan, bulunduğu vejetasyon ortamının iklim yapısından ve yüzyıllardır doğal fide özelliklerinin korunması için başka incir çeşidine ait fidelerin yöreye dikilmemesinden kaynaklanmaktadır” sözlerine yer verdi.
ÜRETİM ALANLARI ARTIRILACAK
Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, coğrafi işaret tescilinin yapılması ile Melli İnciri'nin ilçenin simgesi haline geleceğine işaret ederek, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce verilecek tarımsal desteklerle, üretim alanlarının da hızla artırılmasının hedeflendiği bildirdi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.