SAĞLIK TESİSLERİNDE AKILCI ANTİBİYOTİK TESTLERİ BAŞLADI.

SAĞLIK 25.01.2017 - 18:19, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4074+ kez okundu.
 

SAĞLIK TESİSLERİNDE AKILCI ANTİBİYOTİK TESTLERİ BAŞLADI.

Burdur’da Akılcı Antibiyotik Kullanımı Eğitimi Verilerek Hızlı Beta Testi Kullanımına Başlandı.
      Sağlık Bakanlığınca yürütülmekte olan Antibiyotiğin Doğru Kullanımı Eylem Planı çerçevesinde ülkemiz genelinde uygulamaya konulan ve gereksiz antibiyotik kullanımını engellemeyi amaçlayan beta hızlı test uygulaması, Burdur Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm.Dr. Yavuz ÇELİK   tarafından aile, çocuk, dahiliye, kulak burun boğaz ve acil hekimlerine gerekli eğitimler verilerek  hayata geçirildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Burdur Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Reha Sermed Aygören;   “İlimizde hekimlerimizin üst solunum yolu enfeksiyonlarında muayene esnasında kullanacakları ve beta mikrobunu 5 dakika içerisinde tespit edebilen hızlı beta testleri temin edilerek testin kullanımına ilişkin eğitimler verilmiştir. Hekimlerimiz bu testleri ihtiyaç duydukları anda ve hemen hastanın yanında kullanabilecekler ve gerekli görüldüğü takdirde antibiyotik reçete edeceklerdir.” dedi.  Op.Dr. Aygören günlük hayatta en sık rastlanan nezle, grip gibi viral hastalıklarda  antibiyotiğin etkili olmadığı, vatandaşlarımızın  antibiyotiğin bu hastalıklarda iyileşme sürecini kısalttığı gibi yanlış bir kanıda olduklarına da değinerek hekimlerimize antibiyotik yazılması konusunda baskı yapılmaması  ve ısrarcı olunmaması gerektiğinin altını çizdi. Son olarak gereksiz antibiyotik kullanımının bakterileri güçlendirdiği ve antibiyotiklerin doğru kullanıldığı takdirde etkili olduğuna değinen Op. Dr. Aygören,  ilerleyen yıllarda antibiyotiklere daha çok ihtiyaç duyulduğu menenjit, zatürre gibi ağır enfeksiyonlarda kazanılan direnç sayesinde antibiyotiklerin etkisiz kalabileceğine değinerek uyarılarda bulundu.    
Burdur’da Akılcı Antibiyotik Kullanımı Eğitimi Verilerek Hızlı Beta Testi Kullanımına Başlandı.

      Sağlık Bakanlığınca yürütülmekte olan Antibiyotiğin Doğru Kullanımı Eylem Planı çerçevesinde ülkemiz genelinde uygulamaya konulan ve gereksiz antibiyotik kullanımını engellemeyi amaçlayan beta hızlı test uygulaması, Burdur Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm.Dr. Yavuz ÇELİK   tarafından aile, çocuk, dahiliye, kulak burun boğaz ve acil hekimlerine gerekli eğitimler verilerek  hayata geçirildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Burdur Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Reha Sermed Aygören;

  “İlimizde hekimlerimizin üst solunum yolu enfeksiyonlarında muayene esnasında kullanacakları ve beta mikrobunu 5 dakika içerisinde tespit edebilen hızlı beta testleri temin edilerek testin kullanımına ilişkin eğitimler verilmiştir. Hekimlerimiz bu testleri ihtiyaç duydukları anda ve hemen hastanın yanında kullanabilecekler ve gerekli görüldüğü takdirde antibiyotik reçete edeceklerdir.” dedi. 

Op.Dr. Aygören günlük hayatta en sık rastlanan nezle, grip gibi viral hastalıklarda  antibiyotiğin etkili olmadığı, vatandaşlarımızın  antibiyotiğin bu hastalıklarda iyileşme sürecini kısalttığı gibi yanlış bir kanıda olduklarına da değinerek hekimlerimize antibiyotik yazılması konusunda baskı yapılmaması  ve ısrarcı olunmaması gerektiğinin altını çizdi. Son olarak gereksiz antibiyotik kullanımının bakterileri güçlendirdiği ve antibiyotiklerin doğru kullanıldığı takdirde etkili olduğuna değinen Op. Dr. Aygören,  ilerleyen yıllarda antibiyotiklere daha çok ihtiyaç duyulduğu menenjit, zatürre gibi ağır enfeksiyonlarda kazanılan direnç sayesinde antibiyotiklerin etkisiz kalabileceğine değinerek uyarılarda bulundu.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.