SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SPOR YAŞAM BİÇİMİ OLMALIDIR

SAĞLIK 20.02.2019 - 13:07, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4581+ kez okundu.
 

SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SPOR YAŞAM BİÇİMİ OLMALIDIR

Spor Yönetimi Programı Öğr. Gör. Mutlu Ural, “Sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için, spor hayatımızda mutlaka yaşam biçimi halini almalı.
Bugün başarılı ülkelere bakıldığında bu felsefeyi ve sistemi hayatlarına yerleştirdikleri görülmektedir. Bu ülkelerin koruyucu sağlık hizmetleri oranı yüksek, tedavi edici sağlık hizmetlerine harcanan giderlerin düşük olduğu dikkat çekici bir ayrıntıdır,” diyor. Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) belirttiği tanıma göre; sağlık sadece hastalıklardan korunmak değil; fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de iyi olma halidir. Bir ülkede en önemli sağlık hizmeti hastalıklar ortaya çıkmadan önce alınan tedbir ve uygulamalar olarak görülmektedir. Meslek Yüksekokulu, Spor Yönetimi Programı Öğr. Gör. Mutlu Ural, “Günümüzde iyi olma hali dendiğinde 3 unsur dikkate alınmalıdır. Bunlar: Fiziksel, ruhsal ve sosyal unsurlardır. Bir birey ilk önce fiziksel olarak iyi olmalıdır. Bu da hareketle mümkündür. Sağlıklı bir insan hareket etmelidir. Temelde insanoğlu hareket etmek için dünyaya gelmiştir. İlk insan (homosopiens) av olmak ya da avlanmak için dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla insanoğlunun genetiğinde hareket etmek vardır. Fakat sanayi inkılabından öteye gelindiğinde, insanoğlu hareketsizlikle ve bunun sonucunda oluşan rahatsızlıklarla uğraşmaktadır. Bu bağlamda omurga ve eklem rahatsızlıkları, diyabet, tansiyon, kolesterol, kalp rahatsızlıkları, psikolojik rahatsızlıklar günümüzde pek sık rastlanmaktadır. Bunun neticesinde spor ve egzersizin ne kadar önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olduğu ortaya çıkmaktadır” dedi. Çocuklar 3 – 5 yaşlarında egzersiz ve spora başlamalıdır. “Bugünde sağlıklı nesiller oluşturmak için çocuklarımızın küçük yaşlarda (3-5 yaş) çeşitli egzersiz ve oyunlarla spora başlaması gerekmekte. Özellikle temel spor branşlarını (jimnastik, yüzme, buz pateni, bisiklet) mutlaka uzman antrenörlerle çalışmalı. Bu yaş grubunda belirli zorluktaki akrobatik hareketleri yapmalıdır ki ileri ki yaşlarda tendonlar kuvvetli ve esnek olmanın yanında çeviklik özelliği de gelişmiş nesiller yetişebilsin. Spor mutlaka bir yaşam felsefesi şekline dönüşmelidir. Küçük yaşta karmaşık becerileri (zor becerileri) yaptığında, büyüdüğünde takım sporlarına uyum sağlayacaktır. Bugün başarılı ülkelere bakıldığında bu felsefeyi ve sistemi yerleştirdikleri görülmektedir. Bu ülkelerin koruyucu sağlık hizmetleri oranı yüksek, tedavi edici sağlık hizmetlerine harcanan giderlerin düşük olduğu dikkat çekici bir ayrıntıdır. Günümüzde her ebeveyn çocuğunu 3 – 5 yaşlarında egzersiz ve spora başlatmalıdır. Buna bağlı olarak çocuk ileride farklı bir spor dalıyla uğraştığında koordinasyon öğeleri (adaptasyon, denge, yön bulma, ritim yetisi, hareketi algılama, elastikiye) bakımından ilgili branşa uyumu ve o branşı gerçekleştirmesi çok daha kolay olacaktır. Bununla birlikte çocuklarımız sevdiği ve istekli olduğu branşı yaşam boyu devam ettirmeleri de sağlanmış olacaktır.” Diyor.  
Spor Yönetimi Programı Öğr. Gör. Mutlu Ural, “Sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için, spor hayatımızda mutlaka yaşam biçimi halini almalı.

Bugün başarılı ülkelere bakıldığında bu felsefeyi ve sistemi hayatlarına yerleştirdikleri görülmektedir. Bu ülkelerin koruyucu sağlık hizmetleri oranı yüksek, tedavi edici sağlık hizmetlerine harcanan giderlerin düşük olduğu dikkat çekici bir ayrıntıdır,” diyor.

Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) belirttiği tanıma göre; sağlık sadece hastalıklardan korunmak değil; fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de iyi olma halidir. Bir ülkede en önemli sağlık hizmeti hastalıklar ortaya çıkmadan önce alınan tedbir ve uygulamalar olarak görülmektedir. Meslek Yüksekokulu, Spor Yönetimi Programı Öğr. Gör. Mutlu Ural, “Günümüzde iyi olma hali dendiğinde 3 unsur dikkate alınmalıdır. Bunlar: Fiziksel, ruhsal ve sosyal unsurlardır. Bir birey ilk önce fiziksel olarak iyi olmalıdır. Bu da hareketle mümkündür. Sağlıklı bir insan hareket etmelidir. Temelde insanoğlu hareket etmek için dünyaya gelmiştir. İlk insan (homosopiens) av olmak ya da avlanmak için dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla insanoğlunun genetiğinde hareket etmek vardır. Fakat sanayi inkılabından öteye gelindiğinde, insanoğlu hareketsizlikle ve bunun sonucunda oluşan rahatsızlıklarla uğraşmaktadır. Bu bağlamda omurga ve eklem rahatsızlıkları, diyabet, tansiyon, kolesterol, kalp rahatsızlıkları, psikolojik rahatsızlıklar günümüzde pek sık rastlanmaktadır. Bunun neticesinde spor ve egzersizin ne kadar önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olduğu ortaya çıkmaktadır” dedi.

Çocuklar 3 – 5 yaşlarında egzersiz ve spora başlamalıdır.

“Bugünde sağlıklı nesiller oluşturmak için çocuklarımızın küçük yaşlarda (3-5 yaş) çeşitli egzersiz ve oyunlarla spora başlaması gerekmekte. Özellikle temel spor branşlarını (jimnastik, yüzme, buz pateni, bisiklet) mutlaka uzman antrenörlerle çalışmalı. Bu yaş grubunda belirli zorluktaki akrobatik hareketleri yapmalıdır ki ileri ki yaşlarda tendonlar kuvvetli ve esnek olmanın yanında çeviklik özelliği de gelişmiş nesiller yetişebilsin.

Spor mutlaka bir yaşam felsefesi şekline dönüşmelidir. Küçük yaşta karmaşık becerileri (zor becerileri) yaptığında, büyüdüğünde takım sporlarına uyum sağlayacaktır. Bugün başarılı ülkelere bakıldığında bu felsefeyi ve sistemi yerleştirdikleri görülmektedir. Bu ülkelerin koruyucu sağlık hizmetleri oranı yüksek, tedavi edici sağlık hizmetlerine harcanan giderlerin düşük olduğu dikkat çekici bir ayrıntıdır. Günümüzde her ebeveyn çocuğunu 3 – 5 yaşlarında egzersiz ve spora başlatmalıdır. Buna bağlı olarak çocuk ileride farklı bir spor dalıyla uğraştığında koordinasyon öğeleri (adaptasyon, denge, yön bulma, ritim yetisi, hareketi algılama, elastikiye) bakımından ilgili branşa uyumu ve o branşı gerçekleştirmesi çok daha kolay olacaktır. Bununla birlikte çocuklarımız sevdiği ve istekli olduğu branşı yaşam boyu devam ettirmeleri de sağlanmış olacaktır.” Diyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.