SİLAH TİCARETİ

DÜNYA 08.05.2019 - 10:47, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3679+ kez okundu.
 

SİLAH TİCARETİ

NRA Silah Lobisi’ne yaptığı konuşmada Trump, “İmzamızı geri çekeceğiz” açıklamasında bulundu. Trump, Senato’dan onaylamayı durdurmasını isteyecek.
ABD: Trump Silah Ticaretiyle İlgili Uluslararası Anlaşma’dan Çekildi ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin BM Silah Ticareti Antlaşması onayını geri çekmek istiyor. ABD Ulusal Tüfek Derneği (NRA) silah lobisinde bir organizasyonda, onay sürecini durduracağını açıkladı. Indianapolis Toplantısı’nda Kongre’yi onay sürecine son vermeye çağıran bir mektup imzaladı. Trump’ın selefi Barack Obama, BM Genel Kurulunca açıkça oy çokluğuyla kabul edilen 2013 yılında Silah Ticareti Anlaşması (ATT)’nı imzaladı. Anlaşmanın amacı, küresel silah ticaretini 70 milyar Dolarlık bir hacimle sınırlandırmak. ABD Ulusal Tüfek Derneği (NRA), sözleşmenin ABD’de daha katı yasalara yolaçabileceğinden korkmaktadır. Ancak, antlaşma ABD ve diğer ülkeler tarafından hiçbir zaman onaylanmadı. Berlin’deki Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 100 ülkenin, 2013 anlaşmasının bir parçası olarak silah teslimatlarını sınırlamak ve düzenlemek zorundalar. Trump, “Amerikalılar diğer ülkelerin yasalarına göre değil Amerikan yasalarına göre yaşıyor” açıklamasında bulundu. Silah Lobisi’ne ABD Anayasası’nın muhafazakâr haklarına müdahale etmeyeceğine söz verdi. Rusya ve Çin Sözleşmeyle Bağlı Değiller Trump’ın adımının ana nedeni, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere diğer büyük silah ihracatçılarının da sözleşmenin bir üyesi olmadıkları, dolayısıyla Beyaz Saray’dan kaynaklandığı yönünde oldu. Yanısıra, antlaşmanın hükümleri şu anda yayınlanmakta olan önerilere göre, gelecek yıl daha da sertleştirilebilir. Başka konuların yanısıra İngiltere, Suudi Arabistan’a silah satışları için saldırı altında. Sözleşme, diğerlerinin yanısıra tankları, ağır topları, savaş uçakları ve helikopterlerini, savaş gemilerini, füzeleri, küçük ve hafif silahları kapsamaktadır. İhracattan önce sözleşme yapan devletlerin, silahların “Uluslararası İnsan Hakları Hukukunun Ciddi İhlallerini” taahhüt etmek ya da kolaylaştırmak için kullanılıp kullanılamayacağını incelemeleri gerekmektedir.    
NRA Silah Lobisi’ne yaptığı konuşmada Trump, “İmzamızı geri çekeceğiz” açıklamasında bulundu. Trump, Senato’dan onaylamayı durdurmasını isteyecek.

ABD: Trump Silah Ticaretiyle İlgili Uluslararası Anlaşma’dan Çekildi

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin BM Silah Ticareti Antlaşması onayını geri çekmek istiyor. ABD Ulusal Tüfek Derneği (NRA) silah lobisinde bir organizasyonda, onay sürecini durduracağını açıkladı. Indianapolis Toplantısı’nda Kongre’yi onay sürecine son vermeye çağıran bir mektup imzaladı.

Trump’ın selefi Barack Obama, BM Genel Kurulunca açıkça oy çokluğuyla kabul edilen 2013 yılında Silah Ticareti Anlaşması (ATT)’nı imzaladı. Anlaşmanın amacı, küresel silah ticaretini 70 milyar Dolarlık bir hacimle sınırlandırmak. ABD Ulusal Tüfek Derneği (NRA), sözleşmenin ABD’de daha katı yasalara yolaçabileceğinden korkmaktadır.

Ancak, antlaşma ABD ve diğer ülkeler tarafından hiçbir zaman onaylanmadı. Berlin’deki Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 100 ülkenin, 2013 anlaşmasının bir parçası olarak silah teslimatlarını sınırlamak ve düzenlemek zorundalar.

Trump, “Amerikalılar diğer ülkelerin yasalarına göre değil Amerikan yasalarına göre yaşıyor” açıklamasında bulundu. Silah Lobisi’ne ABD Anayasası’nın muhafazakâr haklarına müdahale etmeyeceğine söz verdi.

Rusya ve Çin Sözleşmeyle Bağlı Değiller

Trump’ın adımının ana nedeni, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere diğer büyük silah ihracatçılarının da sözleşmenin bir üyesi olmadıkları, dolayısıyla Beyaz Saray’dan kaynaklandığı yönünde oldu. Yanısıra, antlaşmanın hükümleri şu anda yayınlanmakta olan önerilere göre, gelecek yıl daha da sertleştirilebilir. Başka konuların yanısıra İngiltere, Suudi Arabistan’a silah satışları için saldırı altında.

Sözleşme, diğerlerinin yanısıra tankları, ağır topları, savaş uçakları ve helikopterlerini, savaş gemilerini, füzeleri, küçük ve hafif silahları kapsamaktadır. İhracattan önce sözleşme yapan devletlerin, silahların “Uluslararası İnsan Hakları Hukukunun Ciddi İhlallerini” taahhüt etmek ya da kolaylaştırmak için kullanılıp kullanılamayacağını incelemeleri gerekmektedir.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.