ŞUBAT AYI EFLASYON ORANLARI AÇIKLANDI

EKONOMİ 03.03.2016 - 12:21, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4646+ kez okundu.
 

ŞUBAT AYI EFLASYON ORANLARI AÇIKLANDI

Türkiye’de enflasyon Şubat ayında aylık bazda yüzde 0.02 gerilerken, yıllık bazda ise yüzde 8,78 artış gösterdi.
Çekirdek enflasyon; yine aynı dönemde aylık bazda yüzde 0.06 düşüş gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 9.72 oranında artış gösterdi. Gelen verilerin piyasa beklentilerinin altında kaldığını görmekteyiz.   Enflasyonu etkileyen en önemli kalemlerden gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyatların aylık bazda yüzde 0,04 gerilemesi, yıllık gıda enflasyonunun da yüzde 8,83’e gerilemesi enflasyondaki en önemli gelişme olarak görülmektedir. Gıdadaki geri çekilmede hükümetin kırmızı et fiyatlarındaki müdahalelerinin etkili olduğunu düşünüyoruz.   Özel kapsamlı göstergelerden I göstergesinde de aylık bazda yaşanan yüzde 0,06’lık düşüşe rağmen, yıllık karşılaştırmalı dönemde kur seviyesinin Şubat 2015’e oranla daha yüksek olması yıllık bazda çekirdek enflasyonun yüzde 9,72’ye yükselmesine neden olmuştur.   Ana harcama gruplarında aylık bazda en büyük düşüş yüzde 6,16 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Onu; yüzde 0,42 düşüş ile haberleşme, yüzde 0,13 düşüş ile eğlence ve kültür, yüzde 0,04 ile de gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.   Ocak ayı, yeni yıl fiyat düzenlemelerinin de devreye girmesiyle yüksek artış yaşanan aylardan biri olmuştu. Şubat ayında ise bu durumun dengelendiğini görüyoruz. Çekirdek enflasyon ise 3 aydır yüzde 9 bandı üzerinde seyretmekle birlikte; Nisan 2015’te yüzde 6,20 gördükten sonra da yukarı yönlü trend oluşturmuş, her ay üzerine koyarak gitmektedir.   Ana harcama gruplarında üretimin artırılması ve desteklenmesi; kurda istikrarı sağlayacak güvenin tesis edilmesi ve Merkez Bankası’nın müdahale serbestisine sahip olması kısa vadede enflasyonu tek hanelerde tutmak için yapılabilecekler arasında yer alıyor. Çekirdek enflasyon görünümündeki en önemli risk ise TL’de ilave değer kaybıdır. Et ve sebzede yapılan düzenlemelerin fiyat düşüşlerini beraberinde getirmesi, önümüzdeki dönemde enflasyon açısından en iyi senaryo olarak görünmektedir. Enerji fiyatlarındaki gelişmeler de enflasyon görünümü açısından pozitif olmakla beraber, son PPK özetinde de belirtildiği gibi yüksek kur kaynaklı olarak artan maliyetler çekirdek göstergelerdeki iyileşmeyi geciktirmektedir  
Türkiye’de enflasyon Şubat ayında aylık bazda yüzde 0.02 gerilerken, yıllık bazda ise yüzde 8,78 artış gösterdi.

Çekirdek enflasyon; yine aynı dönemde aylık bazda yüzde 0.06 düşüş gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 9.72 oranında artış gösterdi. Gelen verilerin piyasa beklentilerinin altında kaldığını görmekteyiz.

 

Enflasyonu etkileyen en önemli kalemlerden gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyatların aylık bazda yüzde 0,04 gerilemesi, yıllık gıda enflasyonunun da yüzde 8,83’e gerilemesi enflasyondaki en önemli gelişme olarak görülmektedir. Gıdadaki geri çekilmede hükümetin kırmızı et fiyatlarındaki müdahalelerinin etkili olduğunu düşünüyoruz.

 

Özel kapsamlı göstergelerden I göstergesinde de aylık bazda yaşanan yüzde 0,06’lık düşüşe rağmen, yıllık karşılaştırmalı dönemde kur seviyesinin Şubat 2015’e oranla daha yüksek olması yıllık bazda çekirdek enflasyonun yüzde 9,72’ye yükselmesine neden olmuştur.

 

Ana harcama gruplarında aylık bazda en büyük düşüş yüzde 6,16 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Onu; yüzde 0,42 düşüş ile haberleşme, yüzde 0,13 düşüş ile eğlence ve kültür, yüzde 0,04 ile de gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.

 

Ocak ayı, yeni yıl fiyat düzenlemelerinin de devreye girmesiyle yüksek artış yaşanan aylardan biri olmuştu. Şubat ayında ise bu durumun dengelendiğini görüyoruz. Çekirdek enflasyon ise 3 aydır yüzde 9 bandı üzerinde seyretmekle birlikte; Nisan 2015’te yüzde 6,20 gördükten sonra da yukarı yönlü trend oluşturmuş, her ay üzerine koyarak gitmektedir.

 

Ana harcama gruplarında üretimin artırılması ve desteklenmesi; kurda istikrarı sağlayacak güvenin tesis edilmesi ve Merkez Bankası’nın müdahale serbestisine sahip olması kısa vadede enflasyonu tek hanelerde tutmak için yapılabilecekler arasında yer alıyor. Çekirdek enflasyon görünümündeki en önemli risk ise TL’de ilave değer kaybıdır. Et ve sebzede yapılan düzenlemelerin fiyat düşüşlerini beraberinde getirmesi, önümüzdeki dönemde enflasyon açısından en iyi senaryo olarak görünmektedir. Enerji fiyatlarındaki gelişmeler de enflasyon görünümü açısından pozitif olmakla beraber, son PPK özetinde de belirtildiği gibi yüksek kur kaynaklı olarak artan maliyetler çekirdek göstergelerdeki iyileşmeyi geciktirmektedir

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.