SÜT ÜRETİCİMİZ YİNE SAHİPSİZ BIRAKILMIŞTIR

EKONOMİ 07.05.2021 - 11:21, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3771+ kez okundu.
 

SÜT ÜRETİCİMİZ YİNE SAHİPSİZ BIRAKILMIŞTIR

Ülkemizde her yıl özellikle bayramlarda çiğ süt alımında yaşanan sorunlar bu sene de yaşanacak gibi görünmektedir.
Kapanma nedeniyle yaş meyve ve sebzedeki soruna çözüm aranırken, birçok sanayici ve mandıra sahibi, Ramazan Bayramının arife gününde ve bayram süresince çiğ süt alımı yapılmayacağını bildirmiştir. Bunun sonucunda, süt alımı yapılmasa bile ineklerini sağmak zorunda olan süt üreticilerimiz ne yazık ki yine sahipsiz bırakılmıştır. Bayramda süt alımı yapılmayacağını belirten bazı sanayiciler ve mandıra sahipleri bayramın 2. gününde üreticinin elinde kalan sütleri maliyetin oldukça altında toplayarak fahiş karlar elde etmektedir. Kapitalizmin çarklarına sıkışmış olan üreticilerimiz, zorunlu olarak sütlerini ucuz fiyatlara satmakta ve ne yazık ki bu düzen böyle sürüp gitmektedir. Geçmişte bunun örnekleri görülmüştür. Burada Tarım Bakanlığına önemli bir görev düşmektedir. Bakanlık olarak üreticilerimizin mağdur edilmemesi için her türlü önlemin alınması zorunlu hale gelmiştir. Diğer taraftan, yem fiyatlarına sürekli olarak zam gelirken, bugünlerde 1 çuval yem 145-150 liralara satılırken, çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açık bir biçimde görülmektedir. Geçtiğimiz yıl sütün referans fiyatı 2 lira 30 kuruş iken yem fiyatları 75-80 liralar civarındaydı. Ancak bugün sütün referans fiyatı 2 lira 90 kuruş olup bir çuval yem 145-150 lira aralığındadır. Sonuç olarak hem bayramlarda yaşanan sıkıntılar ve hem de yem fiyatlarında meydana gelen durdurulamayan fiyat artışları üreticilerimizi adeta canından bezdirmiştir. Üretimden vazgeçen her bir üretici bize yurtdışından ithal edeceğimiz süt olarak geri dönecektir. Acilen politika değişikliği yapılmazsa süt inekleri kesime gönderilecek bu da sürdürülebilir hayvancılık hedeflerini geriye götürecektir.  
Ülkemizde her yıl özellikle bayramlarda çiğ süt alımında yaşanan sorunlar bu sene de yaşanacak gibi görünmektedir.

Kapanma nedeniyle yaş meyve ve sebzedeki soruna çözüm aranırken, birçok sanayici ve mandıra sahibi, Ramazan Bayramının arife gününde ve bayram süresince çiğ süt alımı yapılmayacağını bildirmiştir. Bunun sonucunda, süt alımı yapılmasa bile ineklerini sağmak zorunda olan süt üreticilerimiz ne yazık ki yine sahipsiz bırakılmıştır.

Bayramda süt alımı yapılmayacağını belirten bazı sanayiciler ve mandıra sahipleri bayramın 2. gününde üreticinin elinde kalan sütleri maliyetin oldukça altında toplayarak fahiş karlar elde etmektedir.

Kapitalizmin çarklarına sıkışmış olan üreticilerimiz, zorunlu olarak sütlerini ucuz fiyatlara satmakta ve ne yazık ki bu düzen böyle sürüp gitmektedir. Geçmişte bunun örnekleri görülmüştür.

Burada Tarım Bakanlığına önemli bir görev düşmektedir. Bakanlık olarak üreticilerimizin mağdur edilmemesi için her türlü önlemin alınması zorunlu hale gelmiştir.

Diğer taraftan, yem fiyatlarına sürekli olarak zam gelirken, bugünlerde 1 çuval yem 145-150 liralara satılırken, çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açık bir biçimde görülmektedir. Geçtiğimiz yıl sütün referans fiyatı 2 lira 30 kuruş iken yem fiyatları 75-80 liralar civarındaydı. Ancak bugün sütün referans fiyatı 2 lira 90 kuruş olup bir çuval yem 145-150 lira aralığındadır.

Sonuç olarak hem bayramlarda yaşanan sıkıntılar ve hem de yem fiyatlarında meydana gelen durdurulamayan fiyat artışları üreticilerimizi adeta canından bezdirmiştir. Üretimden vazgeçen her bir üretici bize yurtdışından ithal edeceğimiz süt olarak geri dönecektir. Acilen politika değişikliği yapılmazsa süt inekleri kesime gönderilecek bu da sürdürülebilir hayvancılık hedeflerini geriye götürecektir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.