TARİHİMİZE SAHİP ÇIKACAK PROJELERİ SÜRDÜRÜYORUZ

KÜLTÜR 02.06.2021 - 16:00, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4290+ kez okundu.
 

TARİHİMİZE SAHİP ÇIKACAK PROJELERİ SÜRDÜRÜYORUZ

Çavdır İlçesi Bölmepınar Köyünde bulunan Tarihi Dengere Camii restorasyon çalışmaları proje için sona gelindi.
“DENGERE CAMİİ RESTORASYONU İÇİN DÜĞMEYE BASILDI” Burdur genelindeki önemli eserlerden bir tanesi olduğunu belirttiği “Dengere Camisi konusun açıklamalarda bulunan AK Parti Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur “ Çavdır'a bağlı Bölme Pınar adı ile bilinen Dengere köyünde bulunan Selçuklu ve beylikler dönemi ahşap direkli, toprak damlı camilerin Osmanlı Dönemi'nde Anadolu da çok sayıda örnekleri bulunan camilerimizdendir.  Kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı belli değildir. Dengere Cami'nin duvarındaki taşlardan birine 1661 tarihi kazınmıştır. Caminin esas ölçüsü olan düz toprak dam sonradan kısmen kaldırılıp cami üzerine korumak üzere çatı yapılarak kiremit ile örtülmüştür.1968 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş, tamamen yıkılan batı duvarı yeniden yapılmıştır. Bu yapılan çalışmadan sonra 2009 yılında rölöveleri, 2013 yılında restorasyon projeleri ve çevre düzenleme projeleri Antalya Koruma Kurulu tarafından uygun bulunan Caminin esaslı onarım çalışmaları için gerekli teknik çalışmaların Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü deneyiminde yapılması Kurul tarafından uygun bulunmuştur. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz saha çalışması bizzat gerçekleştirerek, yapılan bu çalışmayı kurul onayına sunacaktır. Kurulun yapılan projeyi uygun bulması ile yapısını bozmadan restorasyon çalışmaları yapılacaktır.” İfadelerine yer verdiler.  
Çavdır İlçesi Bölmepınar Köyünde bulunan Tarihi Dengere Camii restorasyon çalışmaları proje için sona gelindi.

“DENGERE CAMİİ RESTORASYONU İÇİN DÜĞMEYE BASILDI”

Burdur genelindeki önemli eserlerden bir tanesi olduğunu belirttiği “Dengere Camisi konusun açıklamalarda bulunan AK Parti Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur “ Çavdır'a bağlı Bölme Pınar adı ile bilinen Dengere köyünde bulunan Selçuklu ve beylikler dönemi ahşap direkli, toprak damlı camilerin Osmanlı Dönemi'nde Anadolu da çok sayıda örnekleri bulunan camilerimizdendir.  Kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı belli değildir.

Dengere Cami'nin duvarındaki taşlardan birine 1661 tarihi kazınmıştır. Caminin esas ölçüsü olan düz toprak dam sonradan kısmen kaldırılıp cami üzerine korumak üzere çatı yapılarak kiremit ile örtülmüştür.1968 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş, tamamen yıkılan batı duvarı yeniden yapılmıştır.

Bu yapılan çalışmadan sonra 2009 yılında rölöveleri, 2013 yılında restorasyon projeleri ve çevre düzenleme projeleri Antalya Koruma Kurulu tarafından uygun bulunan Caminin esaslı onarım çalışmaları için gerekli teknik çalışmaların Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü deneyiminde yapılması Kurul tarafından uygun bulunmuştur. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz saha çalışması bizzat gerçekleştirerek, yapılan bu çalışmayı kurul onayına sunacaktır. Kurulun yapılan projeyi uygun bulması ile yapısını bozmadan restorasyon çalışmaları yapılacaktır.” İfadelerine yer verdiler.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.