TİCARET SAVAŞI

DÜNYA 19.05.2019 - 14:00, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3615+ kez okundu.
 

TİCARET SAVAŞI

Trump; devam eden müzakerelere rağmen, Çin ithalatındaki özel vergileri büyük ölçüde arttırdı. Geçen yazdan bu yana, dünyanın en büyük iki ekonomik gücü birbirlerini tarifelerle kapattı.
ABD, Çin’den Yapılan İthalat Üzerindeki Vergileri Artırdı ABD Başkanı Trump’ın geçenlerde açıkladığı ticari anlaşmazlıkta bir anlaşmaya varılması bu hafta hala mümkün görülmekte. Bununla birlikte Trump; devam eden müzakerelere rağmen, Çin ithalatındaki özel vergileri büyük ölçüde arttırdı. Çin ile devam eden ticaret görüşmelerinin ortasında ABD, Çin ithalatına uygulanan tarife oranını iki katına çıkarmış bulunuyor. Washington’daki gece yarısı yerel saatinden kısa bir süre sonra, tüketim vergisindeki 200 milyar Dolarlık artış, yürürlüğe girdi. Buna göre 5.700 kategorideki Çin ürünleri, önceki yüzde on yerine, yüzde 25 gümrük vergisine tabi tutuldu. Uluslararası Para Fonu (IMF): Küresel Ekonomiye Tehdit Anlaşmazlıktaki yeni tırmanış, uluslararası eleştiriyle biraraya geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF), tarife artışını “küresel ekonomiye tehdit” olarak görmektedir. Çin Baş Müzakerecisi Liu, tarifenin yürürlüğe girmesinden kısa bir süre önce bunu, ne Çin’e, ne de ABD’ye ya da dünyanın geri kalanı için iyi bir gelişme olmadığı konusunda eleştirdi. Pekin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, mevcut sorunların işbirliği ve istişare yoluyla çözülebileceği yönündeki umudunu dile getirdi. Aynı zamanda, Çin’in gerekli önlemleri alacağını açıkladı. Almanya’da, özellikle BMW ve Daimler gibi otomobil üreticileri, Çinli “tarifeler” den etkileneceklerdi. Çünkü Çin’e yapılan teslimatların çoğu, ABD’deki atölyelerden gelmektedir. ABD’de İki Günlük Müzakereler Perşembe’den bu yana bir Çinli heyet, Washington’daki ABD müzakerecileri ile görüşmektedir. Onbirinci Ekonomik Ve Ticari İstişareler Turu, Cuma günü de devam edecek. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in taahhütlerini geri çektiği ve müzakere etmek istediği gerçeğiyle devam eden müzakerelere rağmen tarife artışlarını haklı göstermeye çalıştı. Trump, bu hafta bir anlaşmanın mümkün olacağını açıkladı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’den “Harika Bir Mektup” aldı ve onunla telefon görüşmesi yapılması beklenmektedir.    
Trump; devam eden müzakerelere rağmen, Çin ithalatındaki özel vergileri büyük ölçüde arttırdı. Geçen yazdan bu yana, dünyanın en büyük iki ekonomik gücü birbirlerini tarifelerle kapattı.

ABD, Çin’den Yapılan İthalat Üzerindeki Vergileri Artırdı

ABD Başkanı Trump’ın geçenlerde açıkladığı ticari anlaşmazlıkta bir anlaşmaya varılması bu hafta hala mümkün görülmekte. Bununla birlikte Trump; devam eden müzakerelere rağmen, Çin ithalatındaki özel vergileri büyük ölçüde arttırdı.

Çin ile devam eden ticaret görüşmelerinin ortasında ABD, Çin ithalatına uygulanan tarife oranını iki katına çıkarmış bulunuyor. Washington’daki gece yarısı yerel saatinden kısa bir süre sonra, tüketim vergisindeki 200 milyar Dolarlık artış, yürürlüğe girdi. Buna göre 5.700 kategorideki Çin ürünleri, önceki yüzde on yerine, yüzde 25 gümrük vergisine tabi tutuldu.

Uluslararası Para Fonu (IMF): Küresel Ekonomiye Tehdit

Anlaşmazlıktaki yeni tırmanış, uluslararası eleştiriyle biraraya geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF), tarife artışını “küresel ekonomiye tehdit” olarak görmektedir.

Çin Baş Müzakerecisi Liu, tarifenin yürürlüğe girmesinden kısa bir süre önce bunu, ne Çin’e, ne de ABD’ye ya da dünyanın geri kalanı için iyi bir gelişme olmadığı konusunda eleştirdi. Pekin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, mevcut sorunların işbirliği ve istişare yoluyla çözülebileceği yönündeki umudunu dile getirdi. Aynı zamanda, Çin’in gerekli önlemleri alacağını açıkladı. Almanya’da, özellikle BMW ve Daimler gibi otomobil üreticileri, Çinli “tarifeler” den etkileneceklerdi. Çünkü Çin’e yapılan teslimatların çoğu, ABD’deki atölyelerden gelmektedir.

ABD’de İki Günlük Müzakereler

Perşembe’den bu yana bir Çinli heyet, Washington’daki ABD müzakerecileri ile görüşmektedir. Onbirinci Ekonomik Ve Ticari İstişareler Turu, Cuma günü de devam edecek.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in taahhütlerini geri çektiği ve müzakere etmek istediği gerçeğiyle devam eden müzakerelere rağmen tarife artışlarını haklı göstermeye çalıştı. Trump, bu hafta bir anlaşmanın mümkün olacağını açıkladı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’den “Harika Bir Mektup” aldı ve onunla telefon görüşmesi yapılması beklenmektedir.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.