TOPLUM AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI

SAĞLIK 19.11.2019 - 13:00, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2858+ kez okundu.
 

TOPLUM AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI

Ülkemizde ilk Diş Hekimliği okulu 22 Kasım 1908 tarihinde açılmıştır. 22 Kasım Günü Türk Diş Hekimliği Günü ve 22 Kasımın içinde bulunduğu hafta da Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak etkinliklerle kutlanmaktadır.
Diş ve diş eti rahatsızlıkları, en büyük ve yaygın sağlık sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diş Hekimleri Birliğinin raporlarına göre şeker, kalp damar hastalıkları, üst solunum yolu hastalıkları ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar ile diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının meydana gelme nedenlerinin ortak olduğu belirtilmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde ağız diş hastalıkları ve bununla ilgili rahatsızlıkların önlenmesi için Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerine büyük önem verilmektedir. Ülkemizde 0-12 yaş grubunda en fazla görülen hastalık diş çürüğüdür. Hızla yaşlanan nüfusumuzla birlikte tedbir alınmazsa, ağız diş hastalıkları ve bununla ilişkili hastalıklar hızla artacaktır. Ülkemizde yine bu bilinçle son yıllarda koruyucu diş hekimliği uygulamalarına yönelik hizmetler artırılmıştır. Ağız diş sağlığımızın korunması için, dişlerimizi günde 2 defa fırçalamalı, dişlerimizin arasını günde bir kez diş ipi ile temizlemeli, yeterli, dengeli beslenmeli, ağız diş sağlığı açısından süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, daha fazla tüketilmelidir. Özellikle çocukluk döneminde koruyucu uygulamalar (Florürlü vernik, Fissür Örtücü) ihmal edilmemelidir. Ayrıca 6 ayda bir, diş hekimine gidilerek dişler kontrol ettirilmelidir. Ağız sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır. Daha sağlıklı bir gelecek temennisiyle, Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftasını ve bu uğurda özveriyle emek veren tüm diş hekimlerimizin Diş Hekimliği Gününü kutluyoruz.  
Ülkemizde ilk Diş Hekimliği okulu 22 Kasım 1908 tarihinde açılmıştır. 22 Kasım Günü Türk Diş Hekimliği Günü ve 22 Kasımın içinde bulunduğu hafta da Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak etkinliklerle kutlanmaktadır.

Diş ve diş eti rahatsızlıkları, en büyük ve yaygın sağlık sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diş Hekimleri Birliğinin raporlarına göre şeker, kalp damar hastalıkları, üst solunum yolu hastalıkları ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar ile diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının meydana gelme nedenlerinin ortak olduğu belirtilmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde ağız diş hastalıkları ve bununla ilgili rahatsızlıkların önlenmesi için Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerine büyük önem verilmektedir. Ülkemizde 0-12 yaş grubunda en fazla görülen hastalık diş çürüğüdür. Hızla yaşlanan nüfusumuzla birlikte tedbir alınmazsa, ağız diş hastalıkları ve bununla ilişkili hastalıklar hızla artacaktır. Ülkemizde yine bu bilinçle son yıllarda koruyucu diş hekimliği uygulamalarına yönelik hizmetler artırılmıştır.

Ağız diş sağlığımızın korunması için, dişlerimizi günde 2 defa fırçalamalı, dişlerimizin arasını günde bir kez diş ipi ile temizlemeli, yeterli, dengeli beslenmeli, ağız diş sağlığı açısından süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, daha fazla tüketilmelidir. Özellikle çocukluk döneminde koruyucu uygulamalar (Florürlü vernik, Fissür Örtücü) ihmal edilmemelidir. Ayrıca 6 ayda bir, diş hekimine gidilerek dişler kontrol ettirilmelidir.

Ağız sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır. Daha sağlıklı bir gelecek temennisiyle, Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftasını ve bu uğurda özveriyle emek veren tüm diş hekimlerimizin Diş Hekimliği Gününü kutluyoruz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.