"TRUMP'IN TİCARET POLİTİKASI 1980'LERİN DEVAMI NİTELİĞİNDE

DÜNYA 03.07.2018 - 12:24, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4605+ kez okundu.
 

"TRUMP'IN TİCARET POLİTİKASI 1980'LERİN DEVAMI NİTELİĞİNDE

ABD'li yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch, Trump yönetiminin ticaret politikasını, 1980'li yıllarda uygulanan politikanın devamı olarak değerlendirildi.
ABD'li yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch, Trump yönetiminin ticaret politikasını, 1980'li yıllarda uygulanan politikanın devamı olarak değerlendirerek, 30 yıl önceki gibi, ticaret savaşında en büyük zararı yine Amerikalı tüketicilerin göreceği uyarısında bulundu. Bankanın ekonomisti Ethan Harris tarafından hazırlanan raporda, Trump'ın gümrük tarifesi ve ikili ticaret açığına bu denli 'kafayı takmasının', 1980'li yıllarda uygulanan bazı politikalarla ilişkili olduğu belirtildi; son uygulamaların, özellikle Japonya'ya karşı izlenen ticaret tedbirlerinin yeni bir versiyonu olduğuna dikkat çekildi. Raporda, 1980'li yıllardan alınacak bazı derslerin bugün dahi güncelliğini yitirmediği kaydedilerek, bu dersler şöyle sıralanıyor: Ticareti kısıtlayıcı engeller koymak, her zaman ticaret açığını azaltmaz. Diğer yandan, ABD'li tüketiciler büyük bedeller ödüyor, gümrük tarifesi ve ticari engellerin, ürün maliyetinde yol açtığı yükseliş, ABD'de kişi başına gelirinin büyük kısmını etkiliyor. Koruma altına alınması gereken sektörler yardım alamıyor. İthal otomobillere koyulan sınırlamalar nedeniyle Japon malı otomobillerin ABD piyasasındaki pazar payı daraldı, ancak sadece yüzde 3 oranda azalma görüldü. Bunun yanı sıra, ABD'ye giren Japon otomobillerinin fiyatı yükseldi. Benzer durum çelik ve yarı iletken gibi sektörlerde yaşandı. Elde edilen 'minik zaferler' ABD'de sıradan vatandaşa ve ABD ekonomisine büyük zararlar getirdi.  
ABD'li yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch, Trump yönetiminin ticaret politikasını, 1980'li yıllarda uygulanan politikanın devamı olarak değerlendirildi.

ABD'li yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch, Trump yönetiminin ticaret politikasını, 1980'li yıllarda uygulanan politikanın devamı olarak değerlendirerek, 30 yıl önceki gibi, ticaret savaşında en büyük zararı yine Amerikalı tüketicilerin göreceği uyarısında bulundu.

Bankanın ekonomisti Ethan Harris tarafından hazırlanan raporda, Trump'ın gümrük tarifesi ve ikili ticaret açığına bu denli 'kafayı takmasının', 1980'li yıllarda uygulanan bazı politikalarla ilişkili olduğu belirtildi; son uygulamaların, özellikle Japonya'ya karşı izlenen ticaret tedbirlerinin yeni bir versiyonu olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, 1980'li yıllardan alınacak bazı derslerin bugün dahi güncelliğini yitirmediği kaydedilerek, bu dersler şöyle sıralanıyor:

Ticareti kısıtlayıcı engeller koymak, her zaman ticaret açığını azaltmaz. Diğer yandan, ABD'li tüketiciler büyük bedeller ödüyor, gümrük tarifesi ve ticari engellerin, ürün maliyetinde yol açtığı yükseliş, ABD'de kişi başına gelirinin büyük kısmını etkiliyor. Koruma altına alınması gereken sektörler yardım alamıyor.

İthal otomobillere koyulan sınırlamalar nedeniyle Japon malı otomobillerin ABD piyasasındaki pazar payı daraldı, ancak sadece yüzde 3 oranda azalma görüldü. Bunun yanı sıra, ABD'ye giren Japon otomobillerinin fiyatı yükseldi. Benzer durum çelik ve yarı iletken gibi sektörlerde yaşandı. Elde edilen 'minik zaferler' ABD'de sıradan vatandaşa ve ABD ekonomisine büyük zararlar getirdi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.