TÜRKİYE 153 ÜLKEYE MAKARNA İHRAÇ EDİYOR

EKONOMİ 26.10.2018 - 19:16, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2955+ kez okundu.
 

TÜRKİYE 153 ÜLKEYE MAKARNA İHRAÇ EDİYOR

Yediden yetmişe herkesin sevdiği, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen makarna aynı zamanda önemli bir ihraç ürünü. Türkiye 9 ayda 153 ülkeye 409 milyon dolarlık makarna ihraç etti.
      Makarna, binlerce yıldır zengin-fakir, çocuk-yetişkin, yediden yetmişe herkesin sevdiği, herkesin iştahını açan, mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinin başında geliyor. Çeşit çeşit soslar ve baharatlarla lezzeti daha da artan makarna Türkiye’nin önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Türkiye, 2018 yılının Ocak – Eylül döneminde 153 ülkeye 409 milyon dolarlık makarna ihraç etti. Türkiye’nin makarna ihracatı 2017 yılının ilk dokuz aylık döneminde ise; 356 milyon dolar olmuştu. Makarna ihracatı 2018 yılında yüzde 15 gelişim gösterdi. Makarnanın üretiminin az maliyetli ve kolay olması, farklı şekillerde hazırlanıp tatlandırılabildiği için çok sevilen ve tüketilen bir gıda maddesi olduğunu dile getiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terci, dünya makarna ithalat pazarının 10 milyar dolara ulaştığını, Türkiye’nin 2018 yılında sağladığı yüzde 15 artış hızını sürdürdüğü takdirde 5 yıl içinde makarna ihracatında 1 milyar dolar barajını aşabileceğini ifade etti. Makarna ihracatımızın 2014 yılında 508 milyon dolar seviyesine çıktığını anlatan Terci, “Türk ekonomisinin üzerindeki kara bulutları, üretimimizi ve ihracatımızı arttırarak dağıtabiliriz. Makarna ihracatımızda bu yıl 2014 yılındaki tarihi seviyeyi de aşacağız. 2018 yılının Ocak – Eylül döneminde 409 milyon dolarlık ihracata imza attık. Makarna sektörünün ihraç pazarlarındaki çeşitlilik bizleri hedeflere ulaşma konusunda cesaretlendiriyor” şeklinde konuştu. Makarna ihracatında ilk 10 ülkenin 6’sı Afrika ülkeleri Türkiye’nin makarna ihracatında 2018 yılının Ocak – Eylül döneminde Afrika ülkeleri öne çıkarken, ilk sırayı 49 milyon dolarlık tutarla Angola aldı. Angola’yı 46,7 milyon dolar ile Benin izlerken, üçüncü sırada 32,8 milyon dolar ile Somali yer aldı. Japonya, 29,3 milyon dolarlık Türk makarnası tercih ederken, Togo’ya 26,6 milyon dolarlık, Irak’a ise 26,1 milyon dolarlık makarna satmayı başardık. Bu ülkeleri sırasıyla Gana, Venezuella, Cibuti ve Suriye takip etti.    
Yediden yetmişe herkesin sevdiği, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen makarna aynı zamanda önemli bir ihraç ürünü. Türkiye 9 ayda 153 ülkeye 409 milyon dolarlık makarna ihraç etti.

 


 

 

Makarna, binlerce yıldır zengin-fakir, çocuk-yetişkin, yediden yetmişe herkesin sevdiği, herkesin iştahını açan, mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinin başında geliyor. Çeşit çeşit soslar ve baharatlarla lezzeti daha da artan makarna Türkiye’nin önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor.

Türkiye, 2018 yılının Ocak – Eylül döneminde 153 ülkeye 409 milyon dolarlık makarna ihraç etti. Türkiye’nin makarna ihracatı 2017 yılının ilk dokuz aylık döneminde ise; 356 milyon dolar olmuştu. Makarna ihracatı 2018 yılında yüzde 15 gelişim gösterdi.

Makarnanın üretiminin az maliyetli ve kolay olması, farklı şekillerde hazırlanıp tatlandırılabildiği için çok sevilen ve tüketilen bir gıda maddesi olduğunu dile getiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terci, dünya makarna ithalat pazarının 10 milyar dolara ulaştığını, Türkiye’nin 2018 yılında sağladığı yüzde 15 artış hızını sürdürdüğü takdirde 5 yıl içinde makarna ihracatında 1 milyar dolar barajını aşabileceğini ifade etti.

Makarna ihracatımızın 2014 yılında 508 milyon dolar seviyesine çıktığını anlatan Terci, “Türk ekonomisinin üzerindeki kara bulutları, üretimimizi ve ihracatımızı arttırarak dağıtabiliriz. Makarna ihracatımızda bu yıl 2014 yılındaki tarihi seviyeyi de aşacağız. 2018 yılının Ocak – Eylül döneminde 409 milyon dolarlık ihracata imza attık. Makarna sektörünün ihraç pazarlarındaki çeşitlilik bizleri hedeflere ulaşma konusunda cesaretlendiriyor” şeklinde konuştu.

Makarna ihracatında ilk 10 ülkenin 6’sı Afrika ülkeleri

Türkiye’nin makarna ihracatında 2018 yılının Ocak – Eylül döneminde Afrika ülkeleri öne çıkarken, ilk sırayı 49 milyon dolarlık tutarla Angola aldı. Angola’yı 46,7 milyon dolar ile Benin izlerken, üçüncü sırada 32,8 milyon dolar ile Somali yer aldı.

Japonya, 29,3 milyon dolarlık Türk makarnası tercih ederken, Togo’ya 26,6 milyon dolarlık, Irak’a ise 26,1 milyon dolarlık makarna satmayı başardık. Bu ülkeleri sırasıyla Gana, Venezuella, Cibuti ve Suriye takip etti.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.