ÜNİVERSİTE ÜNETTİĞİ CEVİZ FİDANLARINI RANDEVUYLA SATIYOR

EKONOMİ 06.11.2016 - 14:30, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2854+ kez okundu.
 

ÜNİVERSİTE ÜNETTİĞİ CEVİZ FİDANLARINI RANDEVUYLA SATIYOR

Sütçü İmam Üniversitesi'nde 17 yıllık ıslah çalışmalarının ardından üretilen dünyanın "en iri" ceviz türlerinin fidanları, yoğun talep nedeniyle randevu ile satılıyor.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde 17 yıllık ıslah çalışmalarının ardından üretilen dünyanın "en iri" ceviz türlerinden "Sütyemez1" ve Türkiye'nin "tek kırmızı renkli" "KSÜ" cinsi ceviz fidanlarının satışı, tüketicinin ilgisi nedeniyle randevuyla yapılıyor. 17 YILLIK ÇALIŞMA Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından üniversitenin bahçelerinde 17 yıl önce başlatılan ıslah çalışmaları, "Sütyemez1" ve "KSÜ" cinsleri özelinde büyük oranda tamamlandı. 5 ceviz büyüklüğündeki "Sütyemez1" ve iç kabuğu kırmızı olan "KSÜ" cinsi cevizler, görselliği ve rengiyle tüketicinin dikkatini çekiyor. Deneme üretimlerinin ardından ceviz fidanlarının üniversitede yapılan satışı, vatandaşların ilgisinin çok fazla olması nedeniyle randevu sistemiyle yapılıyor. Ziraat Fakültesinde ceviz ıslah çalışmaları gerçekleştirildiğini söyleyen Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, hedeflerinin daha verimli ve kaliteli çeşitler elde etmek olduğunu dile getirdi. AĞIR VE İRİ Sütyemez, ıslah çalışmaları neticesinde dünyadaki tüm ıslahçıların kullandığı ceviz skalası konumundaki "The International Union for the Protection of New Varieties of Plants'e (UPOV)" (Yeni Türlerin Korunması İçin Uluslararası Birlik) göre çalışma yürüttüklerini vurguladı. Doç. Dr. Sütyemez, ıslah çalışmalarında önemli sonuçlar elde edildiğine işaret ederek, "Sütyemez1 çeşidi hem milli hem de dünyanın kabul ettiği en ağır ve en iri cevizi olarak yer almaktadır. Türkiye’de kırmızı ceviz ıslah eden kurum da yine üniversitemizdir. Tüketicilerin ilgisini çekecek kırmızı renkli cevizi de ürettik." dedi. Tüketicilerin her meyvede belirli kriterlere dikkat ettiğini belirten Sütyemez, cevizde de iriliğin önemli kriterlerden biri olduğunu kaydetti.    
Sütçü İmam Üniversitesi'nde 17 yıllık ıslah çalışmalarının ardından üretilen dünyanın "en iri" ceviz türlerinin fidanları, yoğun talep nedeniyle randevu ile satılıyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde 17 yıllık ıslah çalışmalarının ardından üretilen dünyanın "en iri" ceviz türlerinden "Sütyemez1" ve Türkiye'nin "tek kırmızı renkli" "KSÜ" cinsi ceviz fidanlarının satışı, tüketicinin ilgisi nedeniyle randevuyla yapılıyor.

17 YILLIK ÇALIŞMA

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından üniversitenin bahçelerinde 17 yıl önce başlatılan ıslah çalışmaları, "Sütyemez1" ve "KSÜ" cinsleri özelinde büyük oranda tamamlandı. 5 ceviz büyüklüğündeki "Sütyemez1" ve iç kabuğu kırmızı olan "KSÜ" cinsi cevizler, görselliği ve rengiyle tüketicinin dikkatini çekiyor.

Deneme üretimlerinin ardından ceviz fidanlarının üniversitede yapılan satışı, vatandaşların ilgisinin çok fazla olması nedeniyle randevu sistemiyle yapılıyor.

Ziraat Fakültesinde ceviz ıslah çalışmaları gerçekleştirildiğini söyleyen Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, hedeflerinin daha verimli ve kaliteli çeşitler elde etmek olduğunu dile getirdi.


AĞIR VE İRİ

Sütyemez, ıslah çalışmaları neticesinde dünyadaki tüm ıslahçıların kullandığı ceviz skalası konumundaki "The International Union for the Protection of New Varieties of Plants'e (UPOV)" (Yeni Türlerin Korunması İçin Uluslararası Birlik) göre çalışma yürüttüklerini vurguladı.

Doç. Dr. Sütyemez, ıslah çalışmalarında önemli sonuçlar elde edildiğine işaret ederek, "Sütyemez1 çeşidi hem milli hem de dünyanın kabul ettiği en ağır ve en iri cevizi olarak yer almaktadır. Türkiye’de kırmızı ceviz ıslah eden kurum da yine üniversitemizdir. Tüketicilerin ilgisini çekecek kırmızı renkli cevizi de ürettik." dedi.

Tüketicilerin her meyvede belirli kriterlere dikkat ettiğini belirten Sütyemez, cevizde de iriliğin önemli kriterlerden biri olduğunu kaydetti.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.