ÜNLÜ ROMAN VE MAKALE YAZARI YAŞAR KEMAL'İ ANDI

YAŞAM 28.02.2019 - 16:42, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3732+ kez okundu.
 

ÜNLÜ ROMAN VE MAKALE YAZARI YAŞAR KEMAL'İ ANDI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Yaşar Kemal’in ölümünün 4.yıIında bir mesaj yayınladı
TGC Yönetim Kurulu’nun yayınladığı mesajda şu görüşler yer aldı. ‘28 Şubat 2015 tarihinde aramızdan ayrılan Edebiyatımızın Uluslararası değeri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, (2002) TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi Yaşar Kemal’i saygıyla, özlemle anıyoruz.’ YAŞAR KEMAL KİMDİR? 1926 yılında Adana'da doğdu. Mesleğe 1951 yılında İstanbul'da Cumhuriyet Gazetesi'nin yurt haberler servisinde başladı. Röportajlarıyla geniş ilgi uyandırdı. "Dünya'nın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" başlıklı dizi röportajı ile Gazeteciler Cemiyetinin Başarı Armağanını kazandı. İlk hikaye kitabı Sarı Sıcak, 1952'de yayınlandı. 1955'de yayınlanan ve ertesi yıl Varlık Roman Armağanı’nı alan İnce Mehmet ile geniş kitlelere ulaştı. Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ilki Orta Direk 1957'de, İkincisi Yer Demir Gök Bakır 1963'te yayınlandı. Aynı yıl yazılarının yayınlandığı Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı. Yön, Ant, Yeni Halkçı gazetelerinde köşe yazıları yazdı. 1963- 1969 arasında Türkiye İşçi Partisi'nde etkin görevler üstlendi. Türkiye Yazarlar Sendikasına ve Pen Yazarlar Derneği’ne kurucu başkan seçildi. 1998 yılında Bordeaux Kitap Fuarı "Ecureuil" ödülüne değer görüldü. 2000 yılında Nobel Ödülüne bir kez daha aday gösterildi. Yaşar Kemal'in 29 dile çevrilen eserlerinin yanı sıra yurtiçi ve yurt dışında çok sayıda ödül ve armağanları bulunuyor. Strasbourg Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nce Fahri Doktora unvanı verildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Yaşar Kemal’in ölümünün 4.yıIında bir mesaj yayınladı

TGC Yönetim Kurulu’nun yayınladığı mesajda şu görüşler yer aldı. ‘28 Şubat 2015 tarihinde aramızdan ayrılan Edebiyatımızın Uluslararası değeri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, (2002) TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi Yaşar Kemal’i saygıyla, özlemle anıyoruz.’

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

1926 yılında Adana'da doğdu. Mesleğe 1951 yılında İstanbul'da Cumhuriyet Gazetesi'nin yurt haberler servisinde başladı. Röportajlarıyla geniş ilgi uyandırdı. "Dünya'nın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" başlıklı dizi röportajı ile Gazeteciler Cemiyetinin Başarı Armağanını kazandı. İlk hikaye kitabı Sarı Sıcak, 1952'de yayınlandı. 1955'de yayınlanan ve ertesi yıl Varlık Roman Armağanı’nı alan İnce Mehmet ile geniş kitlelere ulaştı.

Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ilki Orta Direk 1957'de, İkincisi Yer Demir Gök Bakır 1963'te yayınlandı. Aynı yıl yazılarının yayınlandığı Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı. Yön, Ant, Yeni Halkçı gazetelerinde köşe yazıları yazdı. 1963- 1969 arasında Türkiye İşçi Partisi'nde etkin görevler üstlendi. Türkiye Yazarlar Sendikasına ve Pen Yazarlar Derneği’ne kurucu başkan seçildi. 1998 yılında Bordeaux Kitap Fuarı "Ecureuil" ödülüne değer görüldü. 2000 yılında Nobel Ödülüne bir kez daha aday gösterildi. Yaşar Kemal'in 29 dile çevrilen eserlerinin yanı sıra yurtiçi ve yurt dışında çok sayıda ödül ve armağanları bulunuyor. Strasbourg Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nce Fahri Doktora unvanı verildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.