Wang Yi: ABD, GÜMRÜK KARARI OLUMSUZ SONUÇLARINA KATLANACAK

DÜNYA 03.08.2018 - 10:15, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3888+ kez okundu.
 

Wang Yi: ABD, GÜMRÜK KARARI OLUMSUZ SONUÇLARINA KATLANACAK

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin gümrük uygulamasının olumsuz sonuçlarına kendisinin katlanacağını söyledi.
    Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin gümrük uygulamasının olumsuz sonuçlarına kendisinin katlanacağını söyledi. Singapur'da düzenlenen Çin-ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında Wang Yi, ABD'nin Çin menşeli 200 milyar ABD doları tutarındaki ürünlere yüzde 25'lik ek gümrük vergisi uygulama hakkındaki açıklamasını değerlendirdi. Küreselleşmenin arttığı günümüzde, farklı ülkelerden gelen ürünlerin, değer ve endüstri zinciri aracılığıyla bütünüyle kaynaştığına işaret eden Wang, Çin'in ABD'ye ihraç ettiği ürünlerin yaklaşık yüzde 60'ının ABD dahil, pek çok ülkeye ait çok uluslu şirketler tarafından Çin'de üretildiğine dikkat çekti. Wang, "ABD, kendi şirketlerine bile mi ek gümrük vergisi uygulayacak?" sorusunu sordu. Wang ayrıca, "Çin'in ABD'ye ihraç ettiği ürünlerin çoğunun ABD piyasasındaki yeri doldurulamaz. ABD bu ürünlere ek gümrük vergisi uygulamakla kendi vatandaşlarının yaşam maliyetiyle ekonomik yükünü artırmak mı istiyor?" dedi. Wang, ABD'nin vergi uygulamasıyla Çin'in ABD'ye yönelik ihracatını azaltmak isterse bile, aslında diğer ülkelerden yine benzer ürünleri ithal etmek zorunda kalacağını ve böylece sözde ticaret dengesizliğinin yine giderilemeyeceğine işaret etti. Uzun zamandır ABD'nin küresel üretimi tükettiğini dile getiren Wang, bugün ABD'nin daha fazla mal üretmek istemesinin iyi bir şey olduğunu söyledi. Wang, bunun yanı sıra Çin'deki tüketim piyasasının da sürekli genişlediğini, dünya ülkelerinden Çin piyasasının taleplerine uygun malları daha fazla ithal etmeye hazır olduklarını ve ABD işletmelerinin sürekli genişlemekte olan Çin piyasasından vazgeçmek istemeyeceklerini düşündüklerini ifade etti. Wang, ABD'nin ticaret politikalarını hazırlayanları soğukkanlılıkla ülkedeki tüketiciler, ilgili sektörler ve uluslararası toplumun seslerine kulak vermeye çağırdı  
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin gümrük uygulamasının olumsuz sonuçlarına kendisinin katlanacağını söyledi.

 

 

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin gümrük uygulamasının olumsuz sonuçlarına kendisinin katlanacağını söyledi.

Singapur'da düzenlenen Çin-ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında Wang Yi, ABD'nin Çin menşeli 200 milyar ABD doları tutarındaki ürünlere yüzde 25'lik ek gümrük vergisi uygulama hakkındaki açıklamasını değerlendirdi.

Küreselleşmenin arttığı günümüzde, farklı ülkelerden gelen ürünlerin, değer ve endüstri zinciri aracılığıyla bütünüyle kaynaştığına işaret eden Wang, Çin'in ABD'ye ihraç ettiği ürünlerin yaklaşık yüzde 60'ının ABD dahil, pek çok ülkeye ait çok uluslu şirketler tarafından Çin'de üretildiğine dikkat çekti.

Wang, "ABD, kendi şirketlerine bile mi ek gümrük vergisi uygulayacak?" sorusunu sordu.

Wang ayrıca, "Çin'in ABD'ye ihraç ettiği ürünlerin çoğunun ABD piyasasındaki yeri doldurulamaz. ABD bu ürünlere ek gümrük vergisi uygulamakla kendi vatandaşlarının yaşam maliyetiyle ekonomik yükünü artırmak mı istiyor?" dedi.

Wang, ABD'nin vergi uygulamasıyla Çin'in ABD'ye yönelik ihracatını azaltmak isterse bile, aslında diğer ülkelerden yine benzer ürünleri ithal etmek zorunda kalacağını ve böylece sözde ticaret dengesizliğinin yine giderilemeyeceğine işaret etti.

Uzun zamandır ABD'nin küresel üretimi tükettiğini dile getiren Wang, bugün ABD'nin daha fazla mal üretmek istemesinin iyi bir şey olduğunu söyledi.

Wang, bunun yanı sıra Çin'deki tüketim piyasasının da sürekli genişlediğini, dünya ülkelerinden Çin piyasasının taleplerine uygun malları daha fazla ithal etmeye hazır olduklarını ve ABD işletmelerinin sürekli genişlemekte olan Çin piyasasından vazgeçmek istemeyeceklerini düşündüklerini ifade etti.

Wang, ABD'nin ticaret politikalarını hazırlayanları soğukkanlılıkla ülkedeki tüketiciler, ilgili sektörler ve uluslararası toplumun seslerine kulak vermeye çağırdı

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.