YAKINDA 51. ABD EYALETİ

DÜNYA 23.08.2019 - 10:21, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4177+ kez okundu.
 

YAKINDA 51. ABD EYALETİ

Grönland: Kulusuk yakınlarındaki karlı dağların arasında sürüklenen buzullar. Donald Trump’ın, adayı sözde satın almayı düşündüğü bildiriliyor.
Donald Trump, Grönland’ı satın almayı düşünüyor. Fikrin, ABD Başkanı tarafından uzun zamandır takip edildiğini,  ABD yetkililerine yakın çeşitli kaynaklara dayandırdığı bilgilere  göre, Trump’ın birkaç kez “Farklı ciddi şekillerde” bunu ifade ettiğini raporladı. Ayrıca danışmanlarına da konuyla ilgili olarak satın alma olanakları konusunda sormuş olması gerekiyor. Rapora göre, Beyaz Saray’da farklı görüşlerin olduğu ortaya çıktı. Bazıları bu fikri “Kısacık Bir Büyü” ya da döneklik olarak görmezden gelse de, diğerleri böyle bir hareketi ekonomik açıdan akıllıca bir hareket olarak görecekti. Grönland sadece stratejik olarak uygun bir yer değil, aynı zamanda ABD’nin Kuzey Kutbu’ndaki askeri varlığını arttırmasına da izin verecektir. Öte yandan, Petrol ve Uranyum gibi doğal kaynaklar bakımından da zengindir. ABD, Grönland’ı 1946’da da Satın Almak İstedi ABD Hükümeti’nin Grönland’ı satın almayı düşündüğü, ilk değildir. Dünya’daki en büyük Ada, siyasi olarak Danimarka’ya ait olup, coğrafi olarak Kuzey Amerika’da bulunmaktadır. 1946 başlarında ABD, Danimarka’ya 100 milyon Dolara satın almayı önerdi – o zamanlar bu miktar, muazzam bir tutardı. 1941’de ABD, Almanya’nın işgaline karşı Ada’yı korumak için Grönland’ı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra ABD, Grönland’ı stratejik nedenlerle elinde tutmak istedi. Ancak Danimarkalılar, satmayı kabul etmediler. Bugün başka türlü karar verebilecekler mi, şüpheli. Adanın yaklaşık 56.000 nüfusu Kopenhag’dan siyasi bağımsızlık için uzun süredir mücadele ediyor. Washington’a bağlanmayı tercih etmeleri muhtemel görülmemektedir. Ancak ABD için toprak satın almak nadir değildir. 1803 yılında, o zamanki hükümet Louisiana’yı satın aldı. O sıralarda Fransa, toprağı 15 milyon Dolara sattı. 1867’de Amerikalılar, Alaska’yı Rusya’dan aldı. Yerel altın yatakları nedeniyle, benzeri görülmemiş bir darbeydi.  
Grönland: Kulusuk yakınlarındaki karlı dağların arasında sürüklenen buzullar. Donald Trump’ın, adayı sözde satın almayı düşündüğü bildiriliyor.

Donald Trump, Grönland’ı satın almayı düşünüyor. Fikrin, ABD Başkanı tarafından uzun zamandır takip edildiğini,  ABD yetkililerine yakın çeşitli kaynaklara dayandırdığı bilgilere  göre, Trump’ın birkaç kez “Farklı ciddi şekillerde” bunu ifade ettiğini raporladı. Ayrıca danışmanlarına da konuyla ilgili olarak satın alma olanakları konusunda sormuş olması gerekiyor.

Rapora göre, Beyaz Saray’da farklı görüşlerin olduğu ortaya çıktı. Bazıları bu fikri “Kısacık Bir Büyü” ya da döneklik olarak görmezden gelse de, diğerleri böyle bir hareketi ekonomik açıdan akıllıca bir hareket olarak görecekti. Grönland sadece stratejik olarak uygun bir yer değil, aynı zamanda ABD’nin Kuzey Kutbu’ndaki askeri varlığını arttırmasına da izin verecektir. Öte yandan, Petrol ve Uranyum gibi doğal kaynaklar bakımından da zengindir.

ABD, Grönland’ı 1946’da da Satın Almak İstedi

ABD Hükümeti’nin Grönland’ı satın almayı düşündüğü, ilk değildir. Dünya’daki en büyük Ada, siyasi olarak Danimarka’ya ait olup, coğrafi olarak Kuzey Amerika’da bulunmaktadır. 1946 başlarında ABD, Danimarka’ya 100 milyon Dolara satın almayı önerdi – o zamanlar bu miktar, muazzam bir tutardı. 1941’de ABD, Almanya’nın işgaline karşı Ada’yı korumak için Grönland’ı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra ABD, Grönland’ı stratejik nedenlerle elinde tutmak istedi. Ancak Danimarkalılar, satmayı kabul etmediler.

Bugün başka türlü karar verebilecekler mi, şüpheli. Adanın yaklaşık 56.000 nüfusu Kopenhag’dan siyasi bağımsızlık için uzun süredir mücadele ediyor. Washington’a bağlanmayı tercih etmeleri muhtemel görülmemektedir.

Ancak ABD için toprak satın almak nadir değildir. 1803 yılında, o zamanki hükümet Louisiana’yı satın aldı. O sıralarda Fransa, toprağı 15 milyon Dolara sattı. 1867’de Amerikalılar, Alaska’yı Rusya’dan aldı. Yerel altın yatakları nedeniyle, benzeri görülmemiş bir darbeydi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.