YARIN GÜNBOYU “DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ” OLACAK

SAĞLIK 30.05.2018 - 11:42, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3119+ kez okundu.
 

YARIN GÜNBOYU “DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ” OLACAK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Bilindiği üzere 31 Mayıs tarihi, tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Tütün kullanımının; koroner kalp hastalığı, inme ve periferik vasküler hastalık gelişimi için önemli bir risk faktörü olması sebebiyle DSÖ tarafından 2018 yılı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü teması “Tütünün kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisi” olarak belirlenmiştir. Tütünle ilişkili ölüm ve hastalıkların azaltılmasına yönelik çözümlerin bulunmasına rağmen tütün ürünleri, sağlık açısından tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütün dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Zarar verirken kişi ya da zaman ayırt etmeyen sigara kullanımı, Ramazan ayında da son derece ciddi sorunlara sebep olabilmektedirler. Tüm gün sigara içilmemesinin ardından, iftar sonrası üst üste sigara içen kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme olmaktadır. Bunların etkisiyle damarlarda daralma ve organlara yeterince oksijen taşınamaması gibi sonuçlar ortaya çıkmakta ve bu kişilerde tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanaması riski artmaktadır. Ayrıca ani nikotin artışı çarpıntıya ve kalp krizine neden olabilmektedir. Bu sebeplerle iftarla birlikte hemen sigara içmeye başlamamak hatta Ramazan ayını sigara bağımlılığından kurtulmak için bir fırsata dönüştürecek adımlar atmak son derece önemlidir. “Ramazan Fırsat Sigarayı Bırak” Ramazan ayında da 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve konuya özel eğitimler alan hekimlerin görev yaptığı sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla, sigara bırakma konusunda hizmet sunulmaktadır. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nda, sigara bırakma sürecini kolaylaştıracak bilişsel-davranışsal tedavilere ilişkin destek sağlanırken, sigara bırakma polikliniklerinde uygun hastalara hekimlerimiz tarafından ilaç tedavisi de başlanmaktadır.  
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bilindiği üzere 31 Mayıs tarihi, tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Tütün kullanımının; koroner kalp hastalığı, inme ve periferik vasküler hastalık gelişimi için önemli bir risk faktörü olması sebebiyle DSÖ tarafından 2018 yılı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü teması “Tütünün kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisi” olarak belirlenmiştir. Tütünle ilişkili ölüm ve hastalıkların azaltılmasına yönelik çözümlerin bulunmasına rağmen tütün ürünleri, sağlık açısından tehdit oluşturmaya devam etmektedir.

Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütün dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Zarar verirken kişi ya da zaman ayırt etmeyen sigara kullanımı, Ramazan ayında da son derece ciddi sorunlara sebep olabilmektedirler. Tüm gün sigara içilmemesinin ardından, iftar sonrası üst üste sigara içen kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme olmaktadır. Bunların etkisiyle damarlarda daralma ve organlara yeterince oksijen taşınamaması gibi sonuçlar ortaya çıkmakta ve bu kişilerde tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanaması riski artmaktadır. Ayrıca ani nikotin artışı çarpıntıya ve kalp krizine neden olabilmektedir. Bu sebeplerle iftarla birlikte hemen sigara içmeye başlamamak hatta Ramazan ayını sigara bağımlılığından kurtulmak için bir fırsata dönüştürecek adımlar atmak son derece önemlidir.

“Ramazan Fırsat Sigarayı Bırak”

Ramazan ayında da 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve konuya özel eğitimler alan hekimlerin görev yaptığı sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla, sigara bırakma konusunda hizmet sunulmaktadır. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nda, sigara bırakma sürecini kolaylaştıracak bilişsel-davranışsal tedavilere ilişkin destek sağlanırken, sigara bırakma polikliniklerinde uygun hastalara hekimlerimiz tarafından ilaç tedavisi de başlanmaktadır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.