ÇOCUKLAR DA AKRAN ZORBALIĞI VE YAPILMASI GEREKENLER

 Küçük çocukları okul, park, okul servisi ve oyun alanı gibi yerlerde gözlemlediğimizde bunu açıkça görebiliriz. Uzman Klinik Psikolog Dilek Açıkgöz çocuklarda akran zorbalığına karşı yapılması gerekenleri anlattı.

ZORBALIK NEDİR?

Anasınıfından üniversiteye kadar birçok alanda karşımıza çıkmakta olan zorbalık, okullarda sıklıkla yaşanan ve anlamlı sorun teşkil eden bir şiddet türü olarak karşımıza çıkıyor. Kendini güçlü kabul eden zorba, kendisine karşı koyamayacak bireye karşı tekrarlayan psikolojik, sözel, sosyal ve/veya acı verebilecek nitelikte fiziksel saldırılarda bulunur.

Bir saldırıyı zorbalık olarak tanımlayabilmemiz için; kasıtlı olarak zarar verme amacıyla saldırgan davranışlarda bulunulması ve bu eylemlerin sadece bir kez değil, süreğen bir şekilde uygulanmaya devam etmesi ve taraflar arasında güç dengesinin eşit olmamasının yanı sıra genellikle sistematik ve organize davranışlardan oluşması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken unsur; zorbalığı akran çatışması ile karıştırmamaktır. Zorbalık, çocuklar ve gençler arasındaki sürtüşmelere indirgenmemeli, bunun başlı başına sistematik bir saldırganlık türü olduğu bilinmelidir. Olası yanılsama zorbalığın yayılmasına ve mağdurun daha fazla zarar görmesine neden olabilir.

Zorbalık Türleri

· Fiziksel Zorbalık

· Sözel Zorbalık

· Duygusal Zorbalık

· Cinsel Zorbalık

· Sibel Zorbalık

SON YILLARDA SİBER ZORBALIK GİDEREK ARTIYOR.  

Yaşadığımız yüzyılın son çeyreğine damgasını vuran en önemli gelişmelerden biri de bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerleyiştir. Dünyada siber zorbalık üzerine yapılan araştırmalar özellikle 2000’li yıllar itibarıyla yoğunlaşmıştır. Siber zorbalık vakalarının sayıca giderek çoğalması, hem konuya odaklı araştırmaların yapılmasının hem de olası zorbalığa karşı bilinçli olmamızın önemine işaret etmektedir.

SMS, MMS, sosyal paylaşım siteleri, resim, video klip, telefon, e-mail, Whatsapp ve hatta web sitelerinin araç olarak kullanıldığı siber zorbalıklar türlerine bakacak olursak:

· Çevirim içi kavga etme

· Zarar verme

· İftira

· Başka bir kimliğe bürünme

· Bilgilerini izinsiz kullanma

· Ortaya çıkarma

· Sanal dışlama

· Siber taciz olarak sıralayabiliriz.