Burdur’da o yasaya tepki!


Hayvanları uyutma yasası ülkemizin çeşitli şehirlerinde protesto edilmeye devam ediyor.

Burdur merkezde bulunan Cumhuriyet Meydanında pankartlar bu sefer sokak hayvanları için kaldırıldı.
Patili Kalpler Gönüller Ekibinin düzenlediği eylemde sokak hayvanları uyutma yasasına tepki gösterildi.

Patili Kalpler Gönüller Ekibi tarafından yapılan basın açıklamasında, “ Bugün burada meclise sunulan hayvan hakları yasa tasarısına hayır demek için toplanmış bulunmaktayız. Öncelikle belirtmek isterimki bu tasarı yalnızca köpekleri değil tüm sahipsiz hayvanları kapsamaktadır. Köpek, kedi, kuş böcek hepsi. Ayrıca bu tasarıda tüm sahipsiz hayvanların yerel yönetimlerce toplanarak “kamu güvenliği, anatomisi bozuk hayvan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalık, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebebiyet verme” gibi esnek, ucu açık ifadelerle kısırlaştırmaya göre maliyetinin çok daha fazla olmasına rağmen ‘ötenazi’ adı altında öldürülme yetkisi vermektedir. Hatta başka bir maddeyle de yerel yönetimlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülerek zorunda bırakılmıştır.
Peki başta bu yasa tasarısını hazırlayan iktidar partisine, teklifin görüşüleceği TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyelerine ve oylayacak tüm milletvekillerine soruyoruz:
2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı kanunun esas aldığı popülasyon kontrol programı olan ‘Yakala-Kısırlaştır-Aşılat- Yerinde Yaşat’ yöntemi neden 20 yıldır uygulanmamış ya da etkin bir uygulama için görevini yerine getirmeyen yerel yönetim yetkililerine yaptırım getirilmesi talepleri neden göz ardı edilmiştir?
Peki etkili bir şekilde uygulanmayan kısırlaştırma yönteminin başarısız olduğu nasıl iddia edilebilir?
Popülasyonun azalmasını sağlamak için etkin kısırlaştırma seferberliği yapılmalıdır. Meclis Araştırma Komisyonu Raporu ile de ortaya konduğu üzere çözüm ‘Kısırlaştır-Aşılat- Yerinde Yaşat’ yöntemidir. Sunulan tasarıya benzer bir yöntemle 10 yıldır ötenaziyi uygulayan Romanya’da köpek popülasyonunda azalma olmamışken, ülkemizde şuan mevcut olan hayvan hakları yasasında olduğu gibi ‘Topla-Kısırlaştır- Aşılat- Aldığın Yere Bırak’ yöntemini kullanan ve üretimde vergileri yüksek tutan Hollanda’da ise popülasyon kontrol altına alınmış ve artık sokak köpeği kavramı kalmamıştır.
Popülasyondaki artmanın asıl sebeplerinden biri de üretim ve hayvan ticaretidir. Üretim yasaklanmadığı sürece ‘vakum etkisi’ denilen, bilimsel olarak kanıtlanmış durum sebebiyle boşalan alana yeni köpekler gelecektir. Üretimin yasaklanması hem popülasyonun azalmasını sağlayacak hem de barınaklardan sahiplenmeyi arttıracaktır.
Bu kadar veriye, açıklamaya rağmen gerçekten hala ötenazinin çözüm olacağına inanıyor musunuz yoksa istediğiniz şey çözüm değil mi ?
Bizler, annelerini emmekte olan yavru köpekler rahatsız olmasın diye ordusunun yolunu değiştiren peygamberin ümmetleriyken bu katliam tasarısına sessiz mi kalacağız? Etrafımızdaki canlar toplanıp kötü şartlardaki barınaklarda hapis hayatı yaşamaya mahkum edilirken ya da çeşitli bahanelerle öldürülürken bir müslüman olarak vicdanınız rahat uyuyabilecek misiniz? Son olarak belirtmek isterimki bu dünya tüm canlıların ortak yaşam alanıdır, sadece insanlar için yaratılmamıştır.” İfadelerine yer verildi.