RİZE’DE HACERE ORHAN DEFİLESİ İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ.
‘GEÇMİŞİN İHTİYACI, GELECEĞİN İLHAM KAYNAĞI KEŞAN KUMAŞI’
22 mankenin podyumda tanıttığı kıyafetler, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Hacere Orhan’ın hazırladığı, isimli programda yapılan defilenin sunuculuğunu Ayla Kaymak, koreografisini ünlü koreograf Asil Çağıl yaptı. Defiede Seviye İkbal Tulgar, Melike Yalnız, Jenya Krivenko, Tuğçe Tekin, Melissa Aslan,Elif Tokgöz, Şüheda Erkoç, Deniz Eser, Beste Viran, Sabina Shamuratova, Defne Çullu, Burcu Şeritoğlu, Merve Karslı, Aleyna Yılmaz,Tuna Güngör, Barış Öngel, Uğur Gürbüz ve Furkan Yıldırım gibi başarılı ve taçlı modeller podyuma çıktı.
Keşan kültürünü gelecek nesillere aktarmak istediğini söyleyen Hacere Orhan, “Kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürümüzü yeni neslimize sevdirip, kullanmalarını amaçladık. 580 yıllık hayatı olan örtümüzü her nesille, yabancı şehirlere ve ülkelere getirmenin gayreti içinde yaklaşık 6 yıldır fiilen üniversite olarak da bir çalışma yaptık.
Anladık ki yeni nesil artık bunu kullanmıyor ama geçmişteki ninelerimiz Keşana tutku ile bağlıydı. Analarımızın başına taktığı başörtüyü yıllar sonra geçmişin ihtiyacı geleceğin ilham kaynağı konseptin de yeniden gündeme getirmek istedik. Erkeklerin ceplerinde bir mendil, kadınların sırtlarında bir çanta, omuzlarında da şal olan keşanı yaşatmaya çalıştık" dedi.
“Dokumacılık, insanlık tarihi ile başlayıp ihtiyaçlar gereği ortaya çıkan ve zamanla gelişip geçmişin izlerini de bünyesinde barındırarak günümüze kadar gelen bir sanattır” ifadelerine yer veren Hacer Orhan projenin nihai hedefini şu şekilde açıkladı: ” Biliyorum ki bu çalışmalar sonucunda Keşan Kumaşının yaygınlaştırılması ve turistik amaçlı kullanımının daha çok teşvik edilmesi sağlanacaktır İnsanlara ek gelir kapısı açmak bakımından da çok önemli olan bu çalışma, şehirlerin geleneksel kumaş ve giysilerinin yaşatılmasına yol açan öncü bir örnek proje olacaktır”
Ülkemizin ve dünyanın farklı bölgelerinden akademik kariyerleri ile sanatlarını birleştirmiş önde gelen 15 ressam hocadan oluşturulan isim listesi hazırladıklarını ifade eden Hacer Orhan şunları dile getirdi: “Her biri birbirinden kıymetli ressam arkadaşlarımız Rize kentine gelerek gördükleri güzellikleri ve yaşadıkları deneyimleri bölgenin geleneksel özelliklerini öğrenerek yaşayarak 8 veya 10 günlük süreçte eserlerini ürettiler.Atölye çalışmalarının ardından hayata dönen tablolar o bölgenin belediye yönetimin gösterdiği etnik ve şehrin dokusunu taşıması beklenen bir veya birkaç mekanda sergiledik.Yöre halkına açık olan bu çalıştayın bir amacı da sanatseverleri aynı mekanda buluşturmak, sanatçılar ve sanatseverler arasında bilgi alışverişini sağlamak görsel sanata katkı sunmak, sanatı ve sanatçıyı yurt genelinde tanıtmak ve desteklemek olacaktır.
Gala organizasyonu Rize Vali Yardımcısı Sayın Gülhani Ozan Sarı’nın açılış konuşmasının ardından sırasıyla Kalkandere Belediye Başkanı Sayın Kenan Yıldırım, Vakıf ve Dernek Başkanı Sayın İsanİbar’ın proje hakkında duygu ve düşüncelerini misafirlerle paylaşmasıyla devam etti. Rize Valisi Sayın Kemal Çeber’in de ziyaret ettiği sergi ve defile programı yoğun ilgiyle sona erdi.
Başta beş gün boyunca resim çalıştayına katkı sunan birbirinden değerli ressamlar,küratör hocamız Sayın Tülay Deniz Gümüş, Sayın İbrahim Cemil Tamay, Sayın Uğur Mine Tamay, Sayın Reyhan Uludağ Eraslan, Sayın Pınar Şahan, Sayın Zuhal Başbuğ, Sayın Aynur Kaplan, Sayın VahidNovruzov, Sayın Senan Eynullayev’e; Kültürel mirası keşan kumaşına saygı anlamındaki ‘Ninem Göçer İzleri Kalır’ projesinin hayalini kuran, emek veren, yılların birikimini bu çalışmaya aktaran, çıkan engellere aldırmadan yoluna devam eden proje koordinatörümüz Sayın Hacere Orhan’a, Rize Vali Sayın Kemal Çeber’e, Vali Yardımcısı Sayın Gülhani Ozan Sarı’ya, organizasyon için kapılarını açan Rize Ticaret Odası’na, ev sahipliğnden dolayı Rize Çay Çarşısı Müdürü Sayın Hasan Önder’e, Rize İl Kültür Müdiresi Sayın Esra Alemdar’a teşekkürlerle etkinlik sona erdi.